Socialiniame tinkle įrašą komentavę žmonės klausinėjo, galbūt tai pokštas, bet vizito laukianti moteris patikino, kad ne – į rankas imdama siuntimą iš registratorės išgirdo patikslinimą – laukti reikės dvejus metus.

Kauno klinikos patvirtino, kad iš tiesų tokio vizito šioje gydymo įstaigoje reikia laukti apie 18-20 mėnesių. Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė sako, kad dėl miego apnėjai skirto specialaus polisomnografijos tyrimo ilgos eilės yra ir kitose gydymo įstaigose.

„Kauno klinikų Pulmonologijos klinikoje Miego laboratorija veikia nuo 1999 m., joje atliekama daugiausiai išsamių kvėpavimo sutrikimų miego metu diagnostikų Lietuvoje. Šioje klinikoje yra trys polisomnografijos tyrimų vietos. Vienu metu polisomnografu gali būti tiriamas tik vienas pacientas (tyrimas užtrunka visą parą), ir tam skiriama atskira, specialiai įrengta palata. Taigi, tyrimo resursai yra išnaudojami maksimaliai ir daugiau pacientų vienu metu priimti yra neįmanoma dėl tyrimo specifikos. Norime pabrėžti, kad tokia eilė yra tik planinėms paslaugoms – esant kvėpavimo nepakankamumui, pacientai ištiriami skubos tvarka. Per 2018 metus vien Pulmonologijos klinikoje atlikta apie 500 polisomnografijos tyrimų, – komentuoja A. Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

– Visuomenėje daugėja žmonių, sergančių kvėpavimo sutrikimais miegant (obstrukcine miego apnėja), tad ir besikreipiančiųjų srautas yra didėjantis. Eilės nuo 2018 m. Lietuvoje taip pat padidėjo dėl pasikeitusios vairuotojų sveikatos tikrinimo tvarkos, kai tik įtarus galimą miego apnėją, reikia atlikti polisomnografijos tyrimą. Tačiau eilės šiam tyrimui yra ne tik Kauno klinikų problema – pacientų, sergančių kvėpavimo sutrikimais miego metu, daugėja visame pasaulyje.“

Kauno klinikų atstovė sako, kad 2018 m. pabaigoje įstaiga ėmėsi veiksmų, kad laukimo eilė šiam tyrimui mažėtų.

„Praeitais metais polisomnografas pradėjo veikti Neurologijos klinikoje, o įvairaus amžiaus vaikai tiriami Vaikų ligų klinikoje esančiu aparatu. Be to, jau įsigyta nauja įranga ir įrenginėjamos dvi papildomos polisomnografijos tyrimo vietos Pulmonologijos klinikoje. Tai leis sutrumpinti eiles Kauno klinikose bent 40 procentų. Tikimės, kad šie pokyčiai įvyks per kelis artimiausius mėnesius“, – sakė A. Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

SAM akcentuoja, kad įvertinus sudėtingiems miego apnėjai nustatyti taikomiems tyrimams atlikti reikalingas sąlygas ir siekiant užtikrinti kokybišką pacientų ištyrimą, šių paslaugų teikimas yra koncentruotas didžiosiose gydymo įstaigose. Lietuvoje tyrimai atliekami Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

SAM nurodo, kad panaši situacija, kai šio tyrimo reikia ilgai laukti, yra daugelyje šalių. Štai kaimyninėje Lenkijoje jo tenka laukti apie 2-3 metus.

„Ilgesnį laukimo terminą sąlygoja ne vien šio susirgimo paplitimas, bet ir tyrimo, kurio metu registruojamos žmogaus gyvybinės funkcijos miego metu, sudėtingumas, kompleksiškumas bei ilga trukmė. Tad ir Lietuvoje pacientams iš tiesų tenka laukti planinio tyrimo, tačiau reikia pabrėžti, kad pacientai gali rinktis bet kurią gydymo įstaigą, kurios paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), ir kurioje tuo metu yra trumpiausias laukimo laikas, – komentavo sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Tai reiškia, kad pacientai, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, gali rinktis, pavyzdžiui, Respublikinę Klaipėdos ligoninę, kurioje šiuo metu pacientai tyrimo turi laukti apie pusmetį, arba Vilniaus Santaros klinikas, kur tyrimo laukimo trukmė yra apie 9 mėnesius."

SAM atstovė nurodo, kad konsultacijos metu specialistai, įvertinę paciento būklę, nustato, kaip skubiai pacientui reikalingas šis tyrimas.

„Tai reiškia, kad jei paciento būklė reikalauja skubių veiksmų, tyrimas bus atliekamas neplanine, skubos tvarka ir pacientui laukti eilėje nereikės. Kitu atveju – nustačius, kad paciento gyvybei pavojaus nėra, siūlomas artimiausias galimas tyrimo laikas, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

– Pacientams svarbu nepamiršti, kad jeigu šeimos gydytojas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, nusprendžia, kad jam reikalinga skubi arba neskubi (planinė) gydytojo specialisto konsultacija, jis privalo pacientui nurodyti ne mažiau kaip 3 gydymo įstaigas, kuriose yra teikiamos paskirtos sveikatos priežiūros paslaugos. O pacientas pats gali pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje jis pageidaus šias paslaugas gauti. Rekomenduojama pasirinkti tą gydymo įstaigą, kurioje yra mažiausia laukimo eilė. Taip pat ir tyrimus pacientas gali rinktis atlikti ten, kur laukimo eilė trumpesnė."

Informaciją apie eiles pas gydytojus galima rasti ligonių kasų interneto svetainėje.

VLK svetainėje rašoma, kad Kauno klinikose eilės pas pulmonologą reikėtų laukti 15-30 dienų, konsultuoti pasiruošę 11 gydytojų specialistų.

VLK Kauno regione pas pulmonologą siūlo apsilankyti dar 16 gydymo įstaigų, kuriose dirba pavieniai gydytojai, tačiau daug kur laukti nereikėtų net 14 dienų. Visgi eilės susidaro dėl specialaus tyrimo, kurį atlikti galima tik kai kuriose gydymo įstaigose.

Kas yra miego apnėja?

Klinikos „Inmedica“ svetainėje rašoma, kad miego apnėja yra sutrikimas, pasireiškiantis kvėpavimo pauzėmis miegant. Šias pauzes lemia apnėja (kvėpavimo sustojimas) ir hipopnėja (kvėpavimo takų susiaurėjimas). Turintys miego apnėjos sutrikimą taip pat turi antsvorio (72 proc.), aukštą kraujospūdį (daugiau nei 50 proc.), serga cukriniu diabetu (43 proc.).

Rašoma, kad miego apnėja sukelia apie 20 proc. visų motorinių priemonių eismo įvykių. Turintiems miego apnėjos sutrikimą vairuoti galima tik turint oficialų gydymo įstaigos dokumentą, patvirtinantį, kad šis sutrikimas yra gydomas ir kontroliuojamas.

Miego apnėjos rizikos veiksniai: antsvoris, ypač kaklo srityje, vyriška lytis
, 40-65 metų amžius, viršutinių kvėpavimo takų struktūrinės anomalijos, pavyzdžiui, nosies pertvaros pakitimai, netaisyklingas sąkandis, rūkymas, alkoholio vartojimas.

„Viena dažniausių yra miego apnėja, kai žmonės knarkia, tačiau knarkimas netolygus, girdisi netolygus kvėpavimas, tam tikros pauzės kvėpuojant. Tokiu atveju būtinai reikia kreiptis į gydytoją. Tačiau, jei knarkimas yra labai epizodinis, pavyzdžiui, po ilgo laiko nemiegojimo arba išgėrus taurę vyno – reikėtų stebėti, nebūtinai tai turi būti kažkas blogo“, – anksčiau DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ kalbėjo Santaros klinikų neurologė Raminta Masaitienė.

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Ieva Vieversytė anksčiau DELFI yra sakiusi, kad dėl miego apnėjos gali kamuoti nuovargis, mieguistumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)