Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijos vardu frakcijos narė ir Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė raštu kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą bei Aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką, kad būtų atsakyta į frakcijai iškilusius klausimus, kas yra daroma, kad būtų suvaldytas erkinio encefalito plitimas Lietuvoje, kaip galima sumažinti erkių populiaciją ir ligų platinimą. Parlamentarė siūlo Lietuvai kreiptis į europines institucijas ir spręsti problemą iš esmės, rašoma pranešime spaudai.

„Dar šių metų pavasarį mūsų LSDD frakcija Seime buvo iškėlusi šią problemą, kvietėme specialistus iš ULAC, kalbėjomės apie erkių platinamų ligų prevenciją, bet akivaizdu, kad to nepakanka.

Rekomendacijos pjauti žolę savo sklypuose ar skiepytis nuo erkinio encefalito ne visuomet yra įgyvendinamos – ne visiems skiepai finansiškai yra prieinami, ne kiekvienas vienodai priima reikalavimus prižiūrėti savo teritoriją. Turime spręsti šį klausimą iš esmės ir užkirsti kelią ligų plitimui mūsų šalyje, kitaip mirčių ateityje bus ne po kelias o po keliasdešimt per sezoną, tai ar tokia yra siekiamybė“, – sako I. Šiaulienė.

Irena Šiaulienė

ULAC duomenimis, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu didėja: per š. m. sausio-birželio mėnesius šia liga susirgo 99 asmenys, kai praėjusiais metais per tą patį laikotarpį registruotas 61 ligos atvejis. Remiantis šia informacija, pagrįstai kyla klausimas, kokių veiksmų imsis aukščiausios valstybės institucijos, kad būtų užkirstas kelias tolesnėms nelaimėms. Seimo LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis sako, kad rekomendacijos skiepytis nuo erkinio encefalito neturės įtakos Laimo ligos plitimui, o juk žmonės dėl ligos privalo vartoti antibiotikus, tad verta pagalvoti ne tik apie skiepus.

„Privalome imtis sprendimų dėl galimybės Lietuvos teritoriją purkšti nuo erkių. Galbūt spręsti šiuos klausimus europiniu lygiu ir su kitomis šalimis ieškoti problemos sprendimo būdų“, – įsitikinęs Seimo LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Seimo Pirmininko pavaduotoja I.Šiaulienė tikisi, kad ministerijų vadovai operatyviai atsakys į frakcijos pateiktus klausimus.

„Mes prašome ministrų detalizuoti, kokių žingsnių šiemet ėmėsi ministerijos, kad erkinio encefalito atvejų mažėtų, kurie konkretus jų padaliniai atsakingi už erkių populiacijos suvaldymą, už ligų prevenciją. Viena iš Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos idėjų yra nemokamas asmenų skiepijimas nuo erkinio encefalito. Ar Sveikatos apsaugos ministerija yra atlikusi skaičiavimus, kiek galimai kainuotų suaugusiųjų ir vaikų nemokamas skiepijimas, kiek tai pareikalautų lėšų iš biudžeto, kad skiepai būtų nemokami? Esant lėšų trūkumui gal būtų galima pagalvoti bent apie nemokamą vaikų skiepijimą nuo erkinio encefalito“, – sako LSDD frakcijos narė I.Šiaulienė.

I.Šiaulienė iškėlė idėją Sveikatos apsaugos ministerijai ir Aplinkos ministerijai Lietuvos Respublikos vardu kreiptis į europines institucijas.

„Yra buvę atvejų, kai erkiniu encefalitu sirgo net ir pasiskiepiję asmenys. Suvokiant, kad tokia rizika yra, siūlome inicijuoti Lietuvos Respublikos kreipimąsi į europines institucijas, kad būtų apsvarstyta galimybė leisti purkšti mūsų šalies teritoriją erkes naikinančiomis priemonėmis ar kitais būdais mažinti erkių populiaciją. Ar Sveikatos apsaugos ministerija bei Aplinkos ministerija rengtų kreipimąsi į Europos Komisiją? Aš tikiuosi, atsakymus visuomenė gaus, kaip įmanoma operatyviau, nes nuo to priklauso, kokie bus priimami tolesni sprendimai“, – teigia „socdarbietė“ I.Šiaulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (381)