Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė teigia, jog nuo rugsėjo 1 d. medikai nebeišduos 094/a formos, kaip vaiko ugdymo įstaigos nelankymo pateisinimo.

„Medikai tiek metų mokosi ne tam, kad rašytų pažymas. Šių pažymų atsisakyta atsižvelgiant į tai, kad tuo laiku, kai yra pildoma pažyma, gydytojas negali atlikti savo pagrindinės misijos – gydyti“, – teigia SAM atstovė.

Anot L. Bušinskaitės-Šriubėnės, tai padės medikams priimti daugiau pacientų. Taip pat sutaupyti ne tik papildomo laiko, bet ir lėšų. Paskaičiuota, jog gydytojų prarandamas laikas, išrašant pažymas, valstybei kasmet kainuoja daugiau nei 1 mln. eurų.

Švietimo viceministrė Kornelija Tiesnesytė komiteto posėdyje išsakė poziciją, jog atsisakius pažymų ugdymo įstaigoms vis viena reikėtų sugalvoti mechanizmą, kaip užtikrinti lankomumo kontrolę, pvz., žyma elektroninėje sistemoje, informavo BNS.

„Ministerija visada buvo už tai, kad būtų galima nustatyti, ar vaikas išties nelankė mokyklos dėl ligos. Alternatyva galėtų būti varnelė, kurios uždėjimas gydytojui neužtrauktų administracinės naštos, bet užtikrintų, kad mokyklos vaikas nelankė dėl ligos, – viceministrės žodžius perdavė BNS.

– Šiuo atveju iš tiesų galbūt būtų galima svarstyti variantą, kad informaciją, jog vaikas sirgo, pateisinti nelankymą, būtų žymima elektronine forma.“

BNS pateiktame komentare ŠMSM nurodo, jog galima svarstyti pratęsti praleistų dienų skaičių, leidžiamų pateisinti tėvams, pvz., iki penkių dienų, bet vaikui sirgus ilgesnį laiką vis viena reikėtų žymos ir medikų.

„Kaip ugdymo įstaigos turėtų įforminti naująją tvarką yra išskirtinai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atsakomybės sritis. Būtent ji turi parengti konkrečias tvarkas, bendradarbiaudama su ugdymo įstaigomis ir ieškodama geriausių sprendimų, kas reikalinga, siekiant pateisinti mokyklos nelankančių moksleivių atvejus“, – sakė A. Verygos patarėja L. Bušinskaitė-Šriūbėnė.

Ji taip pat pabrėžia, jog SAM yra pasiruošusi padėti ir patarti. Anot sveikatos apsaugos ministros patarėjos, tinkamai ir laiku padaryti „namų darbus“ turi švietimo sistemą kuruojanti institucija.

Ministro patarėja taip pat atkreipia dėmesį į tai, jog nuo kitų metų bus išrašomas tik elektroninis vaiko sveikatos pažymėjimas. Jame bus atsisakyta perteklinės informacijos, tokios, kaip vaiko susirgimo diagnozė.

Liepos 8 dieną dėl minimų pažymų planuojamas susitikimas SAM, kuriame bus kviečiami dalyvauti mokyklų vadovybių ir mokytojų atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)