Birželio pradžioje Santaros klinikų koloproktologas (storosios ir tiesiosios žarnų ir išangės ligų gydytojas) profesorius Tomas Poškus JAV (Klivlende) pristatė jo ir būrio kolegų vykdytą tyrimą, kurio rezultatai neabejotinai ateityje bus taikomi visame pasaulyje – Vilniuje medikai išbandė naują hemorojaus gydymo būdą.

Įprastas hemorojaus gydymas – chirurginis invazinis, todėl po operacijos dar apie 30 dienų žmogus patiria išangės skausmus, tuštinimasis – dar skausmingesnis, o vengiant to daryti gresia ir kitos virškinimo problemos. Gydymo būdas lazeriu ne tik mažiau invazyvus, bet ir kur kas mažiau skausmingas.

„Kai išleidome pacientus namo, po kurio laiko klausėme, kada jie grįžo į darbą ar prie įprastos veiklos. Po gydymo lazeriu pacientai į darbą grįžo perpus greičiau – vietoje 30 dienų, 15. Tikrai didelis skirtumas“, – sakė chirurgas prof. T. Poškus.

Birželio pradžioje JAV, Klivlende, vyko kasmetinis JAV koloproktologų suvažiavimas, kuriame dalyvauja pora tūkstančių gydytojų iš viso pasaulio, pateikiama apie 500 stendinių ir žodinių pranešimų. Tik 60 iš jų būna išgirsti didelės auditorijos. Vieną iš pranešimų, apie trejus metus vykdytą kolegų darbą, pristatė Santaros klinikų gydytojai.

Visai neseniai Santaros klinikų gydytojai sulaukė žinios iš JAV – jų pranešimas pripažintas geriausiu konferencijoje. Tai Lietuvos medikams ne tik atnešė pripažinimą tarp medikų, piniginį prizą bet ir teisę atstovauti JAV koloproktologus Europos koloproktologų suvažiavime.

Prie tyrimo prisidėjo pilvo chirurgas Donatas Danys, rezidentė Gabija Makūnaitė, pilvo chirurgai prof. Eligijus Poškus, doc. Valdemaras Jotautas, doc. Saulius Mikalauskas, doc. Audrius Dulskas, akademikas prof. Kęstutis Strupas, statistikai Antanas Mainelis ir Eugenijus Jasiūnas.

Įdomu tai, kad, kaip sako prof. T. Poškus, toks tyrimas pasaulyje kainuotų bent apie 100 tūkstančių JAV dolerių, o Lietuvoje tai... nieko nekainavo.

„Visas mūsų tyrimas padarytas praktiškai laisvu laiku nuo darbo ir asmeninėmis sąnaudomis. Aišku, naudojomės universiteto baze, turėjome doktorantą, kuris gauna atlyginimą, turėjome rezidentus, studentus, kurie padėjo, bet daugiausiai tai yra asmeninio suinteresuotumo dalykas, – pasakojo koloproktologas.

– Mes turėjome metodiškai teisingai atrinkti, operuoti ir stebėti pacientus, viską padaryti tinkamai. Laimei, turime kolektyvą, kuris suinteresuotas tokį dalyką daryti, o kai padarai, smagu, kai kiti specialistai įvertina.

Tomas Poškus ir Donatas Danys

Tai yra mokslinis darbas, mokslo finansavimo mechanizmai Lietuvos medicinoje yra labai riboti.“

Prieš pradedant tyrimą medikų grupė susisiekė su Vokietijos lazerių gamintojais, kurie daugiausiai specializuojasi venų varikozės lazerio aparatų gamyboje.

„Jie sutiko, nemokamai davė lazerį, neįsipareigodami, kad iš mūsų prašys kažkokių rezultatų, o mes įsipareigojome atlikti nepriklausomą ir objektyvų tyrimą, kad gautume rezultatus ne tokius, kokių jie nori, o tokius, kokius mes gausime“, – komentavo profesorius.

Įprastas hemorojaus gydymas (chirurginis, plačiai taikomas ir seniai žinomas) operacijos būdu yra labai skausmingas. Po operacijos pacientui tenka 2-4 savaites vartoti nuskausminančius vaistus.

„Tai yra laikas, kai galima priprasti prie narkotikų. Mūsų metodas neabejotinai mažiau skausmingas, skausmo trukmės kur kas mažesnė. Jis gal truputį mažiau efektyvus, bet žymiai mažiau invazyvus“, – sakė prof. T. Poškus.

Tyrimo autoriai tikisi, kad atliktas tyrimas pakeis hemorojaus gydymo standartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)