Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas" pirmininkės pareigas atliekanti Vita Subačiutė pasakojo, kad jau metus prašoma bent kiek padidinti nedidelius atlyginimus („į rankas“ apie 600 Eur).

„Mes jau metus prašome pakelti atlyginimus, nes pernai kai medikams, dirbantiems ligoninėse ir poliklinikose, kėlė 20 proc., mums nekėlė, dabar rugsėjo mėnesį kelia 15 proc. visiems medikams, kurie iš PSDF gauna atlyginimus, mes vėl liekame „ant ledo“. Mūsų žmonės jau nebeapsikenčia, išeina iš darbo, – DELFI komentavo V. Subačiūtė.

– Kodėl mes blogesni? Mes dirbame sunkiose sąlygose, kuo esame blogesni už tuos medikus, kurie dirba poliklinikose, ligoninėse. Jie irgi nusipelnę didelių atlyginimų, bet mes jau visus metus prašome ir mums nieko.“

Į Vilniaus pataisos namus žurnalistai nebuvo įleisti. Darbo vietoje streikavo tik tie medikai, kurie tuo metu dirba - bendrosios praktikos gydytoja ir slaugytoja.

„Mums nusibodo. <...> Medikai išeidinėja iš darbo. <...> Esame pasipiktinę Teisingumo ministru, kuris sako, kad profsąjungos kiršina, Kalėjimo departamentu. <...> Ta profesionalų Vyriausybė mums kaip pasityčiojimas, – sakė Panevėžio pataisos namų bendrosios praktikos gydytoja Regina Petrošiūtė. Šioje įstaigoje streikuoja visi tuo metu dirbantys medikai. - Mes jaučiame nesiskaitymą, vien tik gąsdinimus."

Įspėjamasis streikas vyko Alytus pataisos namuose, Marijampolės pataisos namuose, Panevėžio pataisos namuose, Pravieniškių pataisos namuose- atviroje kolonijoje, Vilniaus pataisos namuose, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose, Šiaulių tardymo izoliatoriuje, Kauno tardymo izoliatoriuje. Dvi valandas (nuo 9 iki 11 val.) medikai nepriėmė pacientų, nedalijo vaistų. Buvo pasirengę tik suteikti būtiną ir neatidėliotiną pagalbą.

Streikui buvo ruošiamasi iš anksto, pacientai aprūpinti būtiniausiomis priemonėmis.

„Solidarumo“ atstovė sakė, kad streiko reikalavimai buvo pateikti Vyriausybei, Seimui, tačiau iš vyriausybės medikai nesulaukė jokio atsakymo.

„Bent jau būtų kažkokia viltis, kad žmonės žinotų. Su teisingumo ministru ilgai derėjomės, jis žadėjo, bet kai mes jau padarėme piketą, tai jis žurnalistams pasakė, kad jis „ne prie ko“ ir patarė derėtis su Kalėjimo departamentu. Atrodo, kad visi metai mūsų derybų su ministru kaip ir nubraukti“, – sakė V. Subačiūtė.

Medikai tikisi, kad dar vieno streiko neprireiks ir jie bus išklausyti.

Įkalinimo medikai protestavo ir prieš kalėjimų reforma, kuri turėjo įvykti liepos 1 dieną, tačiau Kalėjimų departamentas, atsižvelgęs į medikų prašymus, reformą nukėlė.

Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinė sąjunga „Solidarumas“ reikalauja:

1) stabdyti pradėtą įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros skyrių pertvarką,

2) atlikti išorinį, o ne vidinį įkalinimo įstaigų ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės veiklos auditą,

3) skirti trūkstamas lėšas atlyginimams didinti,

4) įtraukti kalėjimų medikus į trūkstamų profesijų sąrašą,

5) nustatyti atskirą sveikatos priežiūros paslaugų biudžetą, kurio lėšos būtų panaudojamos tik nuteistųjų sveikatos priežiūros paslaugoms ir medikų atlyginimams, bei užtikrintų, kad jos būtų panaudotos pagal paskirtį, o ne kitoms su sveikatos priežiūra nesusijusioms reikmėms finansuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)