Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad naujausių duomenų apie vandens telkinių kokybę dar negavo iš visų savivaldybių, tačiau jau dabar žinoma, kad nepatariama maudytis Vilniaus rajono Salotės ir Žaliuosiuose ežeruose – juose pagal higienos normos reikalavimus žarninių lazdelių kiekis viršijimas 2-2,5 karto.

Šių telkinių vandens mėginiai paimti birželio 4 dieną, pakartotinas mėginys bus paimtas birželio 14 dieną.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražvydė Norkienė taip pat informavo, kad yra žinoma, jog nepatariama maudytis Marijampolės rajono Yglos ir Žaltyčio ežeruose. Juose viršijama žarninių enterokokų norma.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro atstovė sako, kad kol kas nėra informacijos, kad sveikatai pavojingų bakterijų nustatyta kituose vandens telkiniuose.

„Visgi negaliu teigti, kad maudytis juose galima, nes ne iš visų savivaldybių gauta informacija“, – sako G. Norkienė.

Kuo tai gresia?

Atėjus vasarai prasideda maudymosi sezonas, kuris Lietuvoje (atsižvelgiant į gamtines sąlygas) trunka nuo birželio 1-osios ir tęsiasi iki rugsėjo 15 d.

Visuomenės sveikatos specialistai įspėja, kad šylant vandeniui ežeruose, upėse ir kituose vandens telkiniuose, susidaro palanki terpė daugintis įvairiems ligų sukėlėjams.

Per vandenį gali plisti įvairios bakterinės, virusinės, parazitinės kilmės užkrečiamosios ligos. Dažniausiai ligų sukėlėjai maudantis patenka per burną, kai besimaudant gurkštelima užteršto vandens. Žarnyno užkrečiamosios ligos simptomai gali būti įvairūs – karščiavimas, viduriavimas, galvos skausmas, silpnumas ir kt.) ir pasireikšti net po kelių dienų, kadangi šioms ligoms būdingas 3-7 dienų inkubacinis periodas.

Ne visi žmonės suserga, net ir maudydamiesi užterštame vandenyje, tai lemia kiekvieno žmogaus imunitetas. Ypač pavojinga maudytis užterštame vandenyje vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei nėščioms moterims. Panevėžio departamento specialistai pataria po maudynių, esant galimybei, nusiprausti po dušu. Besimaudant stengtis, kad į burną nepatektų vandens.

Negerti iš atvirų vandens telkinių ir neplauti tokiu vandeniu vaisių, daržovių ir kitų maisto produktų. Taip pat svarbu tinkamai prižiūrėti odos žaizdas. Neleisti kartu maudytis savo augintiniams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)