Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tai, kad odontologams licencijas išduoda ne Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba, licencijuojanti visas kitas sveikatos priežiūros paslaugas, o Odontologų rūmai, turi būti keičiama dėl daugelio priežasčių.

„Odontologų veiklos licencijavimo perkėlimas Akreditavimo tarnybai leis ne tik didinti skaidrumą, įnešti socialinio teisingumo, aiškumo, mažinti administracinę naštą, bet ir didins kokybę, kadangi tarnyba vykdys visapusišką šių paslaugų priežiūrą. Be to, surinktos lėšos, priešingai nei iki šiol, keliaus tiesiai į valstybės biudžetą. Tokių pokyčių laukia ir odontologų bendruomenė“, – teigia A. Veryga.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, norint užsiimti odontologinėmis ar burnos priežiūros paslaugomis, pirmiausia reikėjo tapti Odontologų rūmų nariu, susimokėti stojimo, o vėliau - ir narystės mokestį, kuris panaudojamas Rūmų poreikiams. Tik tada buvo galima pradėti vykdyti veiklą.

Jei Seimas pritars Vyriausybės siūlymams, odontologinės priežiūros ir pagalbos įstaigoms, gydytojams odontologams bei burnos priežiūros specialistams bus sudaromos vienodos sąlygos pradėti ir vykdyti veiklą, kaip ir kitoms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms bei specialistams.

Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad, pakeitus tvarką, gerės odontologijos bei burnos priežiūros paslaugų kokybė, saugumas ir prieinamumas.

Siūloma įteisinti, kad odontologas ar burnos priežiūros specialistas gydymo įstaigoje galėtų dirbti ne tik pagal darbo sutartį. Jis galėtų būti susijęs su ja darbo santykių esmę atitinkančiais santykiais, tai yra dirbti mažojoje bendrijoje ar individualioje įmonėje.

Įstatymų pataisas taip pat paskatino siekis įstatyminiu lygmeniu reglamentuoti odontologinės priežiūros ir pagalbos įstaigų bei burnos priežiūros specialistų licencijavimo pagrindus, taip įgyvendinant Konstitucinio Teismo sprendimus, kad esmines ūkinės veiklos sąlygas galima nustatyti tik įstatymu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)