Susitikimo metu profesinės sąjungos atstovai dar kartą paaiškino, kad įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros pertvarka neišspręs mažų kalėjimo medikų atlyginimo problemos, nes atleidus tuos darbuotojus, kurių atleidimui profesinė sąjunga nepritaria, bus sutaupyta tik 360 000 eurų per metus. Tuo tarpu, Kalėjimo departamento darbo grupė 2018 m. rudenį paskaičiavo, jog tam, kad kalėjimų medikai nepereitų dirbti į laisvėje esančias gydymo įstaigas, kuriose atlyginimai augs, reikėtų papildomai atlyginimams skirti 2 360 000 eurų.

Ši Kalėjimo departamento ir Teisingumo ministerijos vykdoma pertvarka galutinai sugriaus ir taip dėl nepakankamo finansavimo vos veikiančią sveikatos priežiūros sistemą įkalinimo įstaigose, nes atleidus dalį svarbiausių medikų, o jų darbą perdavus likusiems darbuotojams, šie ketina išeiti iš darbo, nes dėl to labai padidės jų darbo krūvis.

Ypač medikus stebino sukurtas naujas etatas, kurį darbuotojai jau pavadino „turbo administratoriumi“, nes jis turės dirbti trijų darbuotojų darbą, o kai kuriose įkalinimo įstaigose net keturių darbuotojų darbą. Kalėjime ne vienerius metus dirbusių medikų nuomone, vienu metu atlikti skyriaus vedėjo, vyriausiojo slaugos administratoriaus, bendruomenės slaugytojo ir vaistininko darbą yra neįmanoma, todėl arba neatsiras norinčių dirbti tokį atsakingą darbą, arba darbuotojas, sutikęs dirbti tokį darbą paprasčiausiai nesugebės atlikti šių pareigų.

Trečia, ši pertvarka vykdoma pažeidžiant galiojančius įstatymus ir teisines procedūras.

Teisingumo ministerijos ir Kalėjimo departamento atstovai bandė įrodyti, kad Europai ir net Lietuvai nebūdingas pirminės ir antrinės sveikatos priežiūros grandžių sujungimas Laisvės vietų atėmimo ligoninėje vykdomas, atsižvelgiant į tarptautinių organizacijų rekomendacijas, sakančias, jog kalėjimo medikai turi būti laisvi ir nepavaldūs įkalinimo įstaigų vadovybei.

Profesinės sąjungos atstovai atsakė, kad LAVL yra pavaldi Kalėjimo departamentui, o jos direktorius yra statutinis pareigūnas, todėl ši pertvarka neatitinka tarptautinių organizacijų rekomendacijų, nes medikai vis tiek bus pavaldūs įkalinimo įstaigų vadovybei.

Susitikimo metu Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir LAVL direktorius Ramūnas Šilobritas sutarė, kad LAVL iki 2019 m. balandžio19 d. įsipareigoja:

1.1 įvertinti Įkalininimo įstaigų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pateiktą sveikatos priežiūros pareigybių sąrašo projektą, t. y. pertvarką, kurią siūlo profesinė sąjunga,

1.2 parengti ir profesinei sąjungai pateikti paskaičiavimus dėl lėšų ekonomijos, įgyvendinus alternatyvius sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizacinius modelius,

1.3 parengti ir profesinei sąjungai pateikti LAVL pirminės priežiūros skyriaus administratoriaus ir bendrosios praktikos slaugytojo tipinio pareigybės aprašymo projektus,

2. LAVL iki 2019 m. gegužės 2 d. įsipareigoja įteikti laisvės atėmimo vietų įstaigų sveikatos priežiūros skyriasus darbuotojams, kurių pareigybių aprašymai iš esmės nesikeis, pasiūlymus pereiti į LAVL pirminės asmens sveikatos priežiūros skyrių.

3. LAVL ir profesinė sąjunga bendrai sutaria, kad laisvės atėmimo vietose slaugos personalas neturėtų budėti nakties metu.

Susitikimo pabaigoje įkalinimo įstaigų profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovai atsisakė fotografuotis su Teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi, protestuodami prieš Kalėjimo departamento laikinai direktoriaus pareigas einančio Valerijaus Vincukevičiaus nurodymą įkalinimo įtaigose pravesti sovietinius laikus primenančius vadovų ir medikų susitikimus, kurių aprašymuose būtų teigiamai pristatyta planuojama pertvarka, o medikai nufotografuoti kaip pritariantys šiai pertvarkai.

Tačiau LAVL vadovybė savo įsipareigojimų neįvykdė, pateikdama atsakymą tik dėl 1.2 ir iš dalies 2 susitarimo straipsnio.

Nebuvo pateikta ekonominis profesinės sąjungos pasiūlymo palikti 146,5 pareigybes įvertinimas ir kiti susitarimo straipsniai.

Dar daugiau, LAVL direktorius Ramūnas Šilobritas toliau platino įkalinimo įstaigų medikams atleidimo lapelius, kuriuose nurodė, kad pertvarka vykdoma vadovaujantis susitarimu, kurį balandžio 11 d. sudarė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir LAVL direktoriaus Ramūnas Šilobritas, nors tam profesinė sąjunga nepritarė!

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius lankydamasis įkalinimo įstaigose savo susitikimuose su medikais taip pat teigė, kad Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirrmininkė pritaria Kalėjimo departamento pradėtai kalėjimo medikų darbo pertvarkai.

Tuomet balandžio 29 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirrmininkė Kristina Krupavičienė išsiuntė Teisingumo ministrui Elvinui Jankevičiui ir LAVL direktoriui Ramūnui Šilobritui raštą, kuriame kvietė elgtis atsakingai ir stabdyti pertvarką, kuriai profesinė sąjunga nepritaria, o 70% kalėjimo medikų ketina dėl šios pertvarkos išeiti iš darbo.

Daugiau – skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją