Pasirinko mediko kelią

Šiame skyriuje prieš 21 metus gimė šiaulietė Julija Makejeva, kuri Kauno klinikose praleido apie 2 mėnesius. Mergytė gimė vos 848 g svorio po 26 savaičių nėštumo.

„Dar nebuvau mačiusi tokių mažų vaikiukų. Tuomet vienintelis prašymas buvo, kad viskas baigtųsi laimingai“, – prisimena Julijos mama Evelina.

Julija Makejeva

Kai Julijos svoris perkopė du kilogramus, šeima buvo išleista namo.

„Kaip ir visos mamos, tikėjausi, kad vaikas gims po devynių mėnesių, tačiau atsidūriau Kaune. Ligoninėje mes praleidome du mėnesius – buvo baisu ir sunku. Vėliau mus perkėlė į kitą skyrių, kuriame Julija užaugo iki 2,3 kg. Buvo tikrai baisu grįžti namo, baisu maudyti. Dabar prisiminus ji buvo tokia maža, kad maudydavome mažuose daržovių induose“, – dabar su šypsena praeitį prisimena Evelina.

Tiesa, išleidus namo mamos baimės nesibaigė.

Julija Makejeva su šeima

„Neturėjome jokių bėdų ir problemų, tačiau nerimo netrūko. Tikrinomės Kaune ir visuomet buvo baimių, ar vaikščios, ar kalbės, ar girdės. Bet viskas buvo gerai. Visos baimės baigėsi, kai dvejų metukų pradėjo vaikščioti“, – teigia Evelina.

Pati Julija šiuo metu pasirinko medikės kelią ir jau studijuoja.

„Kažkada galvojau, kad būtų smagu padėti tokiems mažiukams, kaip aš. Tačiau įstojau į slaugą. Tikrai patinka. Dabar praktikuojuosi ir labai džiaugiuosi šia specialybe. O gal taip atsitiks, kad padėsiu ir patiems mažiausiems“, – sako Julija, turinti 16 metų jaunesnę seserį, kuri taip pat gimė anksčiau nei reikėjo.

Pati mažiausia skyriuje gimusi mažylė yra vos 462 g tesvėrusi kėdainietė Paulina. Po gimimo Paulinos svoris nukrito iki 442 g.

Po 24 savaičių nėštumo gimusi mergaitė ligoninėje praleido apie 4 mėnesius. Dabar 7 metų Paulina žygiuoja į priešmokyklinę klasę.

Paulina su tėveliais

„Iš pradžių buvo šokas. Tačiau nieko rimto nebuvo, su širdute nebuvo problemų. Iki trejų metų važinėdavome į Kauną, o vėliau jau priežiūrą perduota Kėdainių medikams“, – pasakoja Paulinos mama Renata.

Ilgiausiai neišnešiotukų skyriuje praleisto laiko rekordas – 7 mėnesiai.

Mirštamumas sumažėjo 10 kartų

Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė prof. Rasa Tamelienė pasakoja, kad klinikos tikslai nuolat keitėsi.

„Tai yra pakankamai jauna specialybė, kurios užuomazgos randamos praėjusio amžiaus viduryje, o Lietuvoje – praėjusio amžiaus pabaiga. Per šiuos kelis dešimtmečius pasiekta didžiulė pažanga. Pirmą tikslą turėjome – kad mažyliai išgyventų. Tada jau galėjome siekti, kad vaikai išgyventų sveiki. Dar vėliau mūsų tikslas buvo sveiki vaikai, kurie augtų šeimos aplinkoje, kad tėvai galėtų apkabinti“, – teigė R. Tamelienė.

Rasa Tamelienė

Lietuva pagal neišnešiotukų išgyvenimo rodiklius lenkia daugelį ES šalių. Jei Lietuvoje mirštamumas 1000-iui neišnešiotukų siekia 2,7, tai ES – apie 3,7-3,8.

Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovas gydytojas neonatologas Antanas Pužas skyriuje dirba nuo pat pirmosios jo įkūrimo dienos.

„Dirbame 30 metų. Prisiminus pirmas dienas, labai gerai prisimenu, kad buvome du gydytojai, šešios slaugytojos ir tuščios sienos. Neturėjome jokios aparatūros. Pradžia buvo sunki, per visą šį laiką mūsų skyriuje gulėjo13 tūkst. naujagimių. 2000 naujagimių operuota.

Antanas Pužas

Visuomet prisimenu remontus, nes nuolat patalpos buvo pritaikomos mūsų poreikiams, o iš to atėjo ir rezultatai. Mirštamumas procentais sumažėjo dešimti kartų – pradžioje buvo 30 proc., dabar yra vos trys”, - teigia A. Pužas.

Dabar skyriuje dirba 12 gydytojų ir 50 slaugių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)