„Valstybinė sveikatos apsaugos sistema padeda išgydyti simptomus, prailginti gyvenimo trukmę, bet kartu ji padidina žmonių, vartojančių sveikatos paslaugas, skaičių. Įsisuka ligonių dauginimo sūkurys. Visą tai dar paskatina ydingas gyvenimo būdas. Ir, Sveikatos sistema, nors ji dirba, išleidžia labai daug pinigų, bet rezultatas vis tiek yra didėjantis ligonių skaičius. Kuo daugiau gydome, tuo turime daugiau ligonių. Labai svarbu tą sveikatos sistemos sūkurį pasukti į kitą pusę – pradėti generuoti sveikus žmones. Tam reikia sveikos gyvensenos, naujo požiūrio į sveikatos apsaugos sistemą, – sakė A. Kirkutis.

– Gyvensenos medicina – tai naujas, moksliniais faktais pagrįstas biomedicinos laukas, kuris iš esmės keičia per šimtmečius susiformavusią medicinos paradigmą. Keičiasi ir požiūris į sveikatos apsaugą, kartu keičiasi ir sveikatos apsaugos politika.“

Algimantas Kirkutis

Seimo nario nuomone, būtini gerosios klinikinės praktikos pavyzdžiai: parodyti visuomenei, sprendimų priėmėjams sveikatos srityje, kaip šis modelis veikia, kokia yra nauda.

Gegužės mėnesį Palangoje vyks klinikinė mokomoji programa, kurios metu 10 dienų sveikatinsis žmonės, kenčiantys nuo lėtinių ligų.

Didesnis projektas vyks liepą, kai 10 dienų bus pakviesti 20 politikų laikytis sveikatinimo programos.

„Mes žadame šitą žvalgomąją studiją suorganizuoti Seimo nariams ir sveikatos apsaugos sistemos politikos priėmėjams. Norime pakviesti 20 žmonių, studijos trukmė – 10 dienų. Ji turėtų prasidėti liepos pradžioje, vyks Vilniuje, Seime“, – sakė A. Kirkutis.

Projektą inicijuoti pakviesti JAV gyvensenos medicinos kolegijos profesoriai – Johnas Kelly, knygų apie gyvensenos mediciną autorius Hansas Diehlas ir Brenda Davis (Kanada).

„Sveikata bus tikrinama du kartus – kurso pradžioje ir pabaigoje, bus duodama tris kartus per dieną vegetariška mityba, rytinė mankšta ir pasivaikščiojimai, konsultacijos su specialistais ir taip pat bus skaitomos paskaitos – kokios yra ligų priežastys ir kaip galima valdyti patologiją, kad savaime pasveikti keičiant gyvenseną“, – aiškino A. Kirkutis.

Hansas Diehlas mano, kad tai didelė galimybė Lietuvai tapti pavyzdžiu kitoms mažoms valstybėms.

„Šiandienos atsakymas negali būti surastas sudėtingose technologinėse sistemose, bet svarbiausia – ne gydyti tas lėtines ligas, kurias turi žmonės, tarkime, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, diabetas, o tas ligas galima gydyti, jeigu žmones apšviesime ir mokysime, motyvuosime juos pakeisti gyvenimo būdą. Vyriausybė taip pat turi paremti šią naują iniciatyvą kuriant sveiką visuomenę, – sako sveikatos žinovas.

Hansas Dylas, Algimantas Kirkutis, Liana Krauzė, Tanelis Pirskanenas, Liutauras Ulevičius

– Širdies kraujagyslių ligos, diabetas, vėžiniai susirgimai dabar tiesiog gydomi vaistais. Vis daugiau ir daugiau vaistų ir žmonės nesupranta, kad didžiausias žudikas yra receptiniai vaistai. Lėtinių ligų vaistai negydo, bet jie tiesiog sumažina simptomus. Atliekamos skrandžio mažinimo operacijos, širdies kraujagyslių plėtimo operacijų ir jų yra atliekama labai daug.

Mums yra svarbu pradėti padėti politiniams lyderiams, Seimo nariams, vyriausybės nariams suprasti, kad šiuos dalykus galima padaryti ne per 25 metus. Mes šią vasarą jums parodysime, kad per 10 dienų galima sumažinti ir kraujo spaudimą, ir cholesterolį ir taip pat sumažinti savo svorį. Mes jums parodysime galingus rezultatus, kuriuos jau parodėme 85 tūkstančiams žmonių, kurie dalyvavo mūsų programoje. Net per 3 dienas galime parodyti ir pamatyti puikius rezultatus. Mes parodysime rezultatus „prieš ir po“, juos palyginsime, tai bus įrodymas.“

A. Kirkutis tvirtina, kad gyvensenos medicina yra labai pažangus dalykas.

„Geriausia tai patiems pajusti. Pats geriausias dalykas mokyti tuos, kurie gali mokyti kitus ir tikiuosi, kad mūsų visų pastangos sudarys galimybes Seimo nariams, kurie yra patys svarbiausi žmonės mūsų šalyje būti sveikesniems ir priimti sveikesnius ir racionalesnius pasiūlymus, pirmiausia sveikatos apsaugos srityje“, – sakė politikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)