DELFI gavo vienos iš slaugytojų, dirbančios Panevėžio pataisos namuose, algalapį. Suma į rankas atskaičiavus mokesčius – 613 Eur. Slaugytojos, dirbančios Vilniaus pataisos namuose atlyginimas – 620 Eur.

Trečiadienį DELFI pasirodė vienos iš įkalinimo įstaigoje dirbančios slaugytojos istorija. Ji kasdienes darbo sąlygas vadina nepakeliamomis, o, norėdama pragyventi, ji dar dirba ir kitoje ligoninėje. Dirbdama 1,75 etato krūviu, moters atlyginimas – 1000 eurų. Specialistų, dirbančių tik įkalinimo įstaigoje atlyginimas svyruoja apie 600 eurų.

Kalėjimų departamentas tai neigia.

„Bausmių vykdymo sistemoje dirbančių medikų darbo užmokestis didėjo: pvz. 2016 metais gydytojų atlyginimų vidurkis – 850 eurų, slaugytojų – 600 eurų, o 2018 metais gydytojų atlyginimų vidurkis - 1385 eurai, o slaugytojų – 850 eurų“, – departamento atstovė spaudai.

Be to, departamentas priduria, kad reorganizacijai buvo sudaryta darbo grupė, kurioje dalyvavo medikų atstovai, buvo diskutuojama dėl efektyvių veiklos organizavimo formų, kalbėta ir apie tai, kaip bus išskirstomos administravimo funkcijos, patikslinta, kad kai kurios funkcijos bus deleguotos pagal veiklos adresus esantiems sveikatos priežiūros padaliniams – tai leis užtikrinti sklandų darbo organizavimą ir proporcingai paskirstyti darbo krūvius.

Tai perskaičiusios slaugytojos pyksta, pasak jų, taip tikrai nėra – nei atlyginimai tokie, nei su medikais buvo tartasi.

„Darbo krūviai nebuvo aptarti ir mes iki šiol nežinome, kas atlikt atleistų darbuotojų darbą. Mes, profesinė sąjunga, teikėme pasiūlymus dėl šio įstaigų optimizavimo. Į mūsų pasiūlymus atsižvelgta nebuvo. Profesinė sąjunga nebuvo informuota, kad mūsų pasiūlymai atmesti ir tas reorganizacijos planas patvirtintas be profesinės sąjungos suderinimo, – DELFI sakė sąjungos pirmininko pavaduotoja Vita Subačiūtė.

– Dabar atleidžia vedėją, vyr. slaugos administratorių ir vaistininką, tai mes manome, kad visą darbo krūvį turės atlikti vienas žmogus, kuris yra įvardintas administratoriumi, bet ar tas vienas žmogus sugebės tokį krūvį pakelti? Mes iškėlėme tą klausimą, bet į tai nebuvo sureaguota.

Visos skambina ir sako – jei mes gautume 850, būtume laimingos.“

Kaip ketvirtadienį informavo ELTA, Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius artimiausiu metu planuoja aplankyti visas dešimt ambulatorinių medicinos tarnybų ir kartu su medikais aptarti iškilusius nesutarimus dėl pertvarkos.

„Bausmių vykdymo sistemos medikai, kaip ir pareigūnai, dirba specifinėmis, su profesine rizika susijusiomis sąlygomis, ir jie už tai turi gauti deramą atlyginimą. Sieksime nuosekliai didinti medikų darbo užmokestį, - sako teisingumo ministras E. Jankevičius. - Kalėjimų departamento planuojama pertvarka skirta tam, kad nuteistųjų sveikatos priežiūrą organizuotų ne pataisos įstaigos, o jiems nepavaldi medicinos tarnyba, kad būtų racionaliau naudojamos lėšos.

Kiekviena ambulatorinė medicinos tarnyba turi savo specifiką, priklausančią nuo įkalinimo įstaigų veiklos pobūdžio. Todėl toliau bendradarbiausime su medikams atstovaujančiomis profesinėmis sąjungomis, ieškodami optimaliausių sprendimų ginčytinais klausimais“.

Todėl Kalėjimų departamento sveikatos priežiūros paslaugų reformos projektas bus dar kartą įvertintas, ar numatytos permainos padės įgyvendinti keliamus tikslus.

Neapsikentę piketavo

Kaip informuoja įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinė sąjunga „Solidarumas“, piketą organizavo neapsikentę dėl nevykdomų pažadų pagerinti įkalinimo įstaigų medikų apmokėjimą ir darbo sąlygas. Medikai protestavo prieš Teisingumo ministerijos ir Kalėjimų departamento siūlomą pertvarką, kuri vykdoma, pasak sąjungos, pažeidžiant sudarytus susitarimus ir socialinio dialogo principus.

Piketo dalyviai reikalavo nustoti diskriminuoti įkalinimo įstaigų medikus, kelti atlyginimus, skirti priedus, gerinti darbo sąlygas. Laikytis profesinės sąjungos ir Teisingumo ministro susitarimo dėl sveikatos priežiūros sistemos įkalinimo įstaigose optimizavimo. Stabdyti iki galo neapsvarstytą pirminės ir antrinės sveikatos priežiūros paslaugų sujungimą Laisvės vietų atėmimo ligoninėje ir reoganizaciją. Nenaikinti vaistinių ir vaistininkų etatų įkalinimo įstaigose tol, kol nebus aišku, kas atliks jų darbus. Skirti pakankamą finansavimą vaistams ir kitoms būtinoms sveikatos priežiūros priemonėms ir kt.

Jei atsakingos institucijos nesiims spręsti šių problemų, profesinė sąjunga „Solidarumas“ ruošiasi rengti įspėjamuosius streikus, inicijuodami masinius išėjimus iš darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (416)