„Merų įsitraukimą, jų autoritetą, savivaldos pajėgų sutelktumą matome kaip pagalbą sprendžiant situaciją, su kuria šiuo metu susiduriame Lietuvoje. Tai svarbu ir norint išvengti panašių skiepais kontroliuojamų užkrečiamų ligų protrūkių ateityje, nes medikai ir mokslininkai įspėja – atsisakant skiepų gali grįžti ir kitos, jau primirštos, pavojingos ligos. Deja, Žemaitijoje jau fiksuota kūdikio mirtis nuo meningokokinės infekcijos. Jos buvo galima išvengti, jei nebūtų atsisakyta skiepo. Tokia kaina yra per didelė“, – teigė viceministras A. Šešelgis.

Susitikime taip pat dalyvavęs Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktorius Robertas Petraitis pristatė sergamumo ir skiepijimo tendencijas Kauno regione, visuomenės sveikatos specialistų veiklą valdant tymų atvejus. Prie bendro stalo diskutuota, kaip galima būtų paskatinti tėvus skiepyti vaikus, ką daryti suaugusiesiems, kurie nežino, ar turi atsparumą, kaip užtikrinti sklandžią poekspozicinę profilaktiką tymų atvejais poilsio ir švenčių dienomis.

„Telksime medikus, švietimo ir mokslo įstaigas, tėvų bendruomenes, kad šviestume žmones ir skatintume tėvus naudotis galimybėmis skiepyti vaikus ir taip juos apsaugoti“, – sakė Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Skaičiuojama, kad pusė šiemet Lietuvoje patvirtintų tymų atvejų nustatyti Kauno mieste, dar 15 proc. – Kauno rajone. Didžioji dalis susirgusių vaikų – neskiepyti nuo tymų, likusieji buvę dar per maži skiepyti.

Anot viceministro A. Šešelgio, ir pavėlavus paskiepyti vaikus pagal vaikų skiepijimo kalendorių, tą galima padaryti dabar, tereikia kreiptis į šeimos gydytoją dėl individualaus skiepų plano sudarymo.

„Stebime tendenciją, kad į gydytojus ima kreiptis tėvai, kurie anksčiau buvo nusprendę vaikų neskiepyti. Labai gerai, kad buvę suklaidinti melagingos informacijos žmonės susipranta, kaip svarbu pasirūpinti savo vaikais ir savimi“, – sako viceministras A. Šešelgis.

Naujaisiais SAM duomenimis, nuo metų pradžios iki balandžio 3 d. imtinai Lietuvoje iš viso patvirtinta 397 tymų atvejai, iš jų 202 Kauno mieste, 58 Kauno rajone, 51 Vilniaus mieste, po 10 Vilniaus ir Kaišiadorių rajonuose. Nustatytų tymų atvejų žemėlapis reguliariai atnaujinamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)