Diskusijos dienotvarkėje U. Kiguolis pristatomas kaip „Firmus Medicus“ atstovas. Kaip rašoma šios organizacijos feisbuke, Firmusmedicus.lt – nešališka informacinio pobūdžio svetainė, siekianti paskatinti Lietuvos piliečius susimąstyti jiems svarbiais klausimais.

Konferencijoje patirtimi dalinsis tėvai, kurių vaikai nukentėjo nuo skiepų, akušerė, nusprendusi neskiepyti savo vaikų, asociacijos „Objektyviai apie skiepus" prezidentė bei gydytoja homeopatė.

Konferencija „Saugios vakcinos – saugiai Lietuvai“ organizuojama Seime balandžio 1 dieną, bet D. Kepenis patikino, kad tai nėra pokštas, iš tikrųjų tokia, kaip jis vadina, diskusija vyks.

Penktadienį DELFI gavo Lietuvos medikų sąjūdžio rengtą kreipimąsi dėl šios konferencijos. Dokumentas išsiųstas prezidentei Daliai Grybauskaitei, ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui, Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, Europos Sąjungos Sveikatos ir maisto saugos komisarui Vyteniui Povilui Andriukaičiui.

Kreipimesi rašoma:

„Lietuvos Medikų Sąjūdis (LMS) kviečia atsakingus Lietuvos Respublikos (LR) ir Europos Sąjungos (ES) pareigūnus pareikšti oficialią nuomonę dėl Lietuvoje vykdomos visuomenės sveikatai kenksmingos veiklos.

Medikų nuomone, netoleruotina, kai Lietuvoje esant tymų protrūkiui, kai kurie LR Seimo nariai (prisiekę tarnauti Lietuvos žmonių gerovei) reiškia viešas abejones skiepų nauda, o LR Seime 2019 m. balandžio 1 d. LR Seimo narys Dainius Kepenis organizuoja konferenciją, kurios pranešėjai yra ne specialistai medikai infektologai, imunologai, epidemiologai ar farmacininkai, o „nuo skiepų nukentėjusių vaikų“ tėvai ir aktyviai viešojoje erdvėje prieš skiepus pasisakantys, vakcinų veiksmingumu ir saugumu abejojantys veikėjai.

LMS, remdamasis oficialia Lietuvos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) informacija, įspėja, kad epidemiologinė situacija Lietuvoje yra grėsminga, todėl būtina aktyviai kviesti visuomenę ne abejoti skiepijimosi nauda, o skatinti tėvus skiepyti vaikus pagal Lietuvos LR patvirtintą Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Suaugusius gyventojus raginame įvertinti savo vakcinacijos būklę ir, esant nepakankamam imunitetui, skiepytis pakartotinai (revakcinuotis).

<...> Specialistai vieningai sutaria, kad tokia situacija susidarė dėl visame pasaulyje aktyvaus prieš vakcinas pasisakančių asmenų (antivakserių) judėjimo ir dėl to drastiškai mažėjančių skiepijimosi apimčių.

Pažymėtina, kad šiemet PSO nesiskiepijimą įvardijo viena iš dešimties didžiausių grėsmių pasaulio gyventojų sveikatai. Remiantis PSO informacija didžiausias pasaulio socialinis tinklas Facebook ėmė aktyviai naikinti antivakserių Facebook grupes.

LMS kelia susirūpinimą, kad šiuo metu Lietuvoje stebimos priešingos tendencijos. Žiniasklaidoje aktyviai pasisako Seimo narys, Seimo Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas ir Seimo švietimo ir mokslo komiteto narys Dainius Kepenis, kuris atvirai skleidžia dezinformaciją apie skiepų sudėtį, abejones skiepijimosi būtinumu, niekur nepatvirtinta informacija apie tai, kad vakcinos tėra tik farmacijos kompanijų pasipelnymo akcija, o sveikas gyvenimo būdas yra pakankama alternatyva skiepams. Panašias mintis savo Facebook paskyroje pateikė ir kitas seimo narys medikas Algimantas Kirkutis.

Dar didesnį susirūpinimą medikams kelia ir tai, kad LR Sveikatos apsaugos ministras viešai išsakė poziciją, kad frakcijos kolega Dainius Kepenis yra ne medikas, todėl viešoje erdvėje gali laisvai reikšti savo nuomonę. Galiausiai Dainius Kepenis, pritariant LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskiui, 2019 m. balandžio 1 d. LR Seime organizuoja konferenciją „Saugios vakcinos – saugiai Lietuvai”. Kaip jau minėta, konferencijos pranešėjai – nuo skiepų „nukentėjusių vaikų tėvai” ir aktyviai prieš skiepus nukreiptas idėjas skleidžiantys visuomenės veikėjai, pvz., Ugnius Kiguolis, kuris taip pat yra ir konferencijos iniciatyvinės grupės vadovas bei konferencijos moderatorius.

Jau pats konferencijos pavadinimas inspiruoja abejones, kad vakcinos, gali būti nesaugios. Nors visos vakcinos yra patikrintos klinikiniais tyrimais, o galimos nepageidaujamos reakcijos ir jų dažnis yra nustatyti ir pateikiami vakcinų aprašuose. Sunkių nepageidaujamų reakcijų dažnis yra itin mažas ir niekaip nepaneigia vakcinacijos naudos.

Viešai deklaruota valdančiosios frakcijos pozicija ieškoti kaltų, kodėl skiepijimosi apimtys Lietuvoje mažėja, nepateisinama, jei ignoruojamas faktas, kad frakcijos nariai ne tik skleidžia dezinformaciją viešojoje erdvėje, bet ir organizuoja Seime skiepų naudą kvestionuojančią konferenciją, kuri gali užtraukti Lietuvai ir tarptautinę gėdą.

Todėl LMS laukia aiškaus atsakymo iš atsakingų institucijų ir šalies vadovų – ar dar ilgai toleruosime gėdingai spekuliatyvią dezinformaciją apie vakcinas? Ar lauksime pirmųjų mirčių nuo ligos, kuri yra lengvai kontroliuojama skiepais, kad tokia veikla būtų pasmerkta? Ar kartosime tas pačias klaidas kaip su Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymu, kuomet skuboti sprendimai buvo priimti tada, kai tėvų namuose buvo nukankintas ir mirė keturmetis? Ar leisime pasmerkti mažėjančią Lietuvos tautą natūraliai atrankai?“

Lietuvos medikų sąjūdis pateikia aktualią informaciją:

PSO duomenimis, šių metų sausį iš viso užregistruota 18 112 susirgimų tymais. Daugiausia susirgimų tymais registruota Ukrainoje (13 760 atvejų ir jau 8 mirtys vien šiemet!), Kazachstano Respublikoje (1 516), Sakartvele (1 098 atvejai), Rumunijoje (261 atvejis), Prancūzijoje (124 atvejai), Rusijoje (87 atvejai), Jungtinėje Karalystėje (43 atvejai), Slovakijoje (36 atvejai), Italijoje (165 atvejai) ir kt. Akivaizdu, kad sergamumas visoje Europoje didėja, o 2018 m. per visus metus Europos regione tymais sirgo jau 82 596 asmenys.

Tymai Europoje

Neabejotinai pavojingas tymų protrūkis šiuo metu yra ir Lietuvoje. ULAC duomenimis šiemet nuo sausio mėn. 1 d. iki kovo 25 d. Lietuvoje iš viso buvo užregistruoti 242 tymų atvejai, o jau kovo 28 d. - iš viso 284 atvejai (vidutinis sergamumo tymais rodiklis 10,2 atv./100 tūkst. gyv.). Tuo tarpu pernai per visus metus tymais Lietuvoje sirgo 30 žmonių, 2017 m. registruoti vos 2 įvežtiniai tymų atvejai.

2019 m. kovo 25 d. duomenimis, tymai buvo diagnozuoti 60 vaikų ir 182 suaugusiems asmenims. Jauniausias asmuo, kuriam nustatyta tymų diagnozė – 7 mėnesių amžiau kūdikis (kuris nevakcinuotas dėl amžiaus), vyriausias – 70 metų asmuo. Daugumos susirgusių suaugusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma. Daugiau nei 90 proc. susirgusiųjų vaikų – neskiepyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (990)