„Raginčiau nepanikuoti ir nebėgioti. Žinoma, gerai būtų išsitirti, susižinoti, turime ar neturime imunitetą. Bet supraskime, kad šiandien, jeigu mes išsitirtume ir norėtume visi pasiskiepyti, vakcinų mes turime tik tiems, kam jų labiausiai reikia - vaikams ir žmonėms turėjusiems kontaktą su sergančiu tymais. Jeigu didžioji dalis žmonių šiandien sugalvotų pasiskiepyti, tai net ir tokios fizinės galimybės nebūtų. Su tokia problema susiduria ne tik vienintelė Lietuva, bet pradėjus plisti tymams, poreikis vakcinų išaugo ir nemažoje dalyje Europos valstybių. Vakciną reikia pagaminti, ji nėra toks daiktas, kurį neribotą laiką galima kažkur laikyti“, - ketvirtadienį ,,Žinių radijui“ teigė ministras.

„Neišspręs ir už pinigus noras pasiskiepyti. Kaip ir minėjau, tai yra ribota galimybė, dalis žmonių šiandien gali gauti vadinamosios komercinės vakcinos. Bet jeigu mes kalbėtume apie labai dideles žmonių grupes, apie didžiąją populiacijos dalį, net ir už pinigus būtų nerealus dalykas - tiek vakcinų į Lietuvą nėra privežta ir nėra prigaminta“, - teigė jis.

Kita vertus, A. Veryga pabrėžė, kad situacijai suvaldyti, vaikams bei su ligoniu kontaktą turėjusiems asmenims vakcinos užteks.

„Tiek, kiek reikia suvaldyti situacijai, arba žmonėms, kurie turėjo kontaktą su sergančiaisiais, vakcinų yra. Bet masinei revakcinacijai, nežinant, kiek žmonių realiai reikia tos vakcinos, tai nelabai ir atsakinga būtų jos (Lietuvai. - ELTA) ir prisipirkti“, - teigė A. Veryga.

Pranešama, kad, trečiadienio duomenimis, šiemet nuo metų pradžios Lietuvoje tymais jau susirgo 202 žmonės (iš jų 51 vaikas), tai penkis kartus daugiau nei praėjusiais metais. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai sako, kad padėtis sparčiai keičiasi į blogąją pusę.

Pasak medikų, tymai - virusinė infekcija, nuo kurios nėra vaistų. Vienintelis būdas užkirsti kelią ligai - skiepai.

Nuo tymų vaikai Lietuvoje skiepijami du kartus - 15 mėnesių ir 6-7 metų. Neskiepyti nė karto rizikuoja labiausiai, tačiau tikimybė susirgti lieka ir tiems, kurie skiepyti tik kartą. Medikai teigia, kad nuo vieno skiepo imunitetas nebūna susiformavęs pilnai. Teigiama, kad tik vieną vakciną yra gavusi didelė dalis suaugusiųjų. Nuo 1964 iki 1988 metų nuo tymų buvo skiepijama tik kartą.

Profilaktiniam vaikų skiepijimui ir asmenims, turintiems kontaktų su sergančiaisiais, skiepijimui vakcinos, pasak specialistų, yra pakankamai.

Tymams sparčiai plintant Europoje ir kituose žemynuose, Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad užkrečiamosios ligos, jų plitimas ir nesiskiepijimas nuo užkrečiamų ligų yra didžiulė grėsmė pasaulio žmonių sveikatai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)