Skiepų diena siūloma minėti rugsėjo 25-ąją, pažymint, kad tą dieną 1996 metais priimtas Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas.

„Skiepų diena būtų simbolinis žingsnis, kuris turėtų atkreipti dėmesį į neskiepijimo mastų suvokimą, į tai, kad pamirštama, jog prieš kelis dešimtmečius situacija Lietuvoje ir Europoje buvo visai kitokia“, – BNS sakė Seimo narė.

Ji atkreipė dėmesį, kad šiais metais labai išaugo laboratoriniais tyrimais patvirtintų susirgimų tymais skaičius, o dauguma susirgusiųjų šia liga yra neskiepyti arba nepilnai skiepyti vaikai iki dešimties metų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, nuo šių metų sausio iki kovo pradžios šalyje užregistruoti 123 tymų atvejai. Tuo metu pernai per visus metus Lietuvoje šia liga susirgo 30 žmonių.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė sakė taip pat svarstanti siūlyti įstatymu įtvirtinti privalomą skiepijimą.

„Aš svarstau Seime registruoti iniciatyvą, kad į darželius būtų priimami tik skiepyti vaikai“, – BNS sakė parlamentarė.

Tai ne pirma tokia iniciatyva Lietuvoje. 2016 metais sveikatos apsaugos ministras įsakymu buvo uždraudęs neskiepytus vaikus priimti į darželius, tačiau po teismo sprendimo šis įsakymas atšauktas.

Vakcinuojamų vaikų dalis mažėja nuo 2009 metų. Tais metais paskiepyta 97 proc. vaikų, pernai – 92,2 proc., skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Seimo narys „valstietis“ Dainius Kepenis Skiepų dienos iniciatyvą vertina neigiamai. Jis BNS sakė pritariantis tiems, kurie mano, kad skiepijimas yra žmogaus apsisprendimo teisė, kai gaunama pilna informacija apie reiškinį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)