Atvežė iš Šiaulių

Praėjusį trečiadienį į Klaipėdos apskrities ligoninės Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyrių atkeliavo modernus amerikietiškas radiochiruginis aparatas. Jį šio skyriaus gydytojai Vytautas Jankūnas ir Rokas Bagdonas atsivežė iš Šiaulių.

„Ellman Surgitron“ aparatas, kurio skleidžiamomis radijo bangomis atliekamos odos chirurginės operacijos, šalinami odos navikai, apgamai, karpos bei kiti dariniai, gydomi išsiplėtę kapiliarai, šiuo metu uostamiestyje yra vienintelis.

Dar kelis tokius aparatus Lietuvoje naudoja Kauno, Vilniaus bei Šiaulių plastikos chirurgai.

Greitina gijimą

Anot Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus gydytojo V. Jankūno, odos darinių šalinimas naudojant tam tikro dažnio radijo bangas turi nemažai privalumų prieš tradicinius pjūvius, o kai kuriais atvejais yra veiksmingesnis net už lazerį.

Operacijos metu naudojant tam tikro dažnio bei stiprumo radijo bangas nėra nervinių galūnių stimuliacijos, skausmingų raumenų susitraukimų. Šito neįmanoma išvengti naudojant elektros impulsus.

Po chirurginės intervencijos nebūna patinimo, nekamuoja skausmas.

Šalinant odos gerybinius ar piktybinius navikus minimaliai pažeidžiami minkštieji audiniai, lengviau kontroliuojamas kraujavimas. Todėl greičiau gyja žaizdos, o likę randeliai nebjauroja paciento išvaizdos. Dėl to radiochirurginis metodas dažnai naudojamas operuojant veido sritį.

Šalina ir apgamus

Modernus aparatas gali būti naudojamas net tik odos dariniams šalinti. Jis padeda veiksmingai gydyti išsiplėtusius kapiliarus tiek veido, tiek kitose kūno odos srityse.

Anot chirurgo V. Jankūno, kai kurie klaidingai mano, kad karpas, papilomas, apgamus geriausia šalinti lazeriu. Tačiau tinkamai parinkus bangos dažnį bei srovės stiprumą, elektrodo galingumą, kontakto su oda trukmę, daugelyje atveju šiuos negražiai atrodančius, o kartais ir grėsmę sveikatai keliančius darinius veiksmingiau pašalintų naujasis aparatas.

Gydytojas priminė, kad pats geriausias metas šalinti apgamus – žiema. Daugelį odos gydymo bei gražinimo procedūrų patartina atlikti tada, kai saulės spinduliai nėra labai aktyvūs, o didžiąją kūno dalį nuo neigiamų aplinkos veiksnių saugo drabužiai.

Namo – tą pačią dieną

V. Jankūno ir R. Bagdono teigimu, odos negalavimus gydant šiuo aparatu paprastai užtenka tik vienos procedūros. Tą pačią dieną pacientas gali keliauti namo.

Dvejus metus su panašiu aparatu Kauno universitetinėse klinikose dirbę ir po kelis šimtus radiochirurginių operacijų atlikę specialistai minėjo, kad šis gydymo metodas tinka absoliučiai visiems žmonėms. Kad kuriam nors pacientui vėliau būtų kilę komplikacijų, jie nepastebėjo.

Nepageidautiną poveikį, pavyzdžiui, alergiją, galėtų sukelti nebent prieš procedūrą naudojami nuskausminamieji vaistai.