Komiteto narys liberalas Jonas Liesys neprieštarauja, kad žmonės rūkytų daugiabučių balkonuose.

„Tegu rūko, daugiau akcizo surinksime“, –komiteto posėdyje teigė jis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Irina Rozova įsitikinusi, kad nuosavybė yra neliečiama ir rūkalių iš jų balkonų niekas neišvys.

„Jeigu žmogus turi savo nuosavą butą ir turi įstiklintą balkoną ar lodžiją, jūs nieko nepadarysite ir neturite teisės kištis į jo gyvenimą“, – pareiškė ji.

Tuo metu socialdemokratas Antanas Vinkus sako, kad ginant rūkalių teises, reikia atsižvelgti ir į tuos, kurie kenčia nuo jų.

„Jeigu žmogus turi teisę rūkyti savo balkone, tai kitas žmogus turi teisę su vaiku su vežimėliu įeiti į balkoną ir kad jam iš apačios nedūmytų“, – pareiškė parlamentaras.

Parlamentinis Žmogaus teisių komitetas, kuris su Sveikatos reikalų komitetu teiks išvadą Seimui dėl pataisų, yra padaręs pertrauką šio klausimo svarstyme – laukia Vyriausybės pozicijos.

Lietuvos savivaldybių asociacija Seimui pateiktoje išvadoje abejoja, ar draudimą rūkyti daugiabučių balkonuose pavyktų įgyvendinti. Pasak jos, pirmiausia reikia šviesti ir auklėti visuomenę, o tik po to diskutuoti apie tokio draudimo įteisinimą.

Laikinai asociacijai vadovaujantis Aleksandras Tiaškevičius sako, kad uždraudus gyventojams rūkyti balkonuose ar terasose, tikėtina, kad dalis jų rūkys pro atvirus langus arba tiesiog butuose.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimais, kuriuos siūlo valdantieji „valstiečiai“ ir socialdarbiečiai, norima išplėsti sąrašą vietų, kur būtų draudžiama rūkyti, tarp jų – ir daugiabučių balkonuose bei terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarautų rūkymui. Kitu atveju draudimas negaliotų.

Pataisomis taip pat siekiama įpareigoti pastatų administratorius užtikrinti, kad tabako dūmai nepatektų į kitas patalpas. Be to, rūkalius siūloma išguiti iš dengtų viešojo transporto stotelių ir paviljonų, vaikų žaidimo aikštelių, viešojo maitinimo įstaigų, kai jos veikia lauke.

Seimas nuo 2014-ųjų metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose, arčiau negu dešimt metrų aplink daugiabučius – pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimų nebūtų įmanoma įgyvendinti.

Naujausių pataisų priėmimas buvo numatytas vasario viduryje, per pratęstą Seimo rudens sesiją, bet tikriausiai tai neįvyks ir jos nuo kovo neįsigalios.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)