„Ligoninė, tai vieta, kurioje tikiesi sulaukti skubios pagalbos, o kai blogai tavo vaikui, atrodo, kiekviena minutė yra labai brangi“, – feisbuke rašė moteris.

Moteris papasakojo apie savo situaciją, patirtą vienoje iš Lietuvos ligoninių.

„Atvykome su dehidrataciją patiriančiu vaiku apie 14 val. Priėmimo skyriuje be mūsų buvo 3-4 vaikai. Išėjo seselė ir paklausė, kas nutiko. Ties sakiniu, kad vaikas karščiuoja jau 4 paras ir nieko parą laiko negeria, užsidarė durys. Vėl išėjo, davė užpildyti lapelį, kad būtum įtrauktas į eilę. Pamatavo temperatūrą, sumurmėjo, kad nėra ir išėjo. Taip, temperatūra jau nebuvo pakilusi, nes maždaug prieš valandą ją „numušėme“, bet vaikas vis tiek merdėjo, – pasakojo moteris.

– Atrodo, laikas sustojo, kiekviena minutė buvo lyg amžinybė, Priėmimo skyrius vis pilnėjo, jau nebetilpo nei tėvai, nei vaikai, tad kitus perkėlė į koridorių. Dvi valandas sėdėjome ir laukėme, kol vienas vyras neištvėrė ir nuėjo klausti, ar kas nors mus visus čia apžiūrės? Nes eilė nejudėjo... Pagyvenusio amžiaus gydytoja išėjo pasipiktinusi, kad ji čia viena ir negali persiplėšti, o mūsų tai daug.

Sėdime, laukiame. Jau trys valandos, vaikas ant rankų sukniubęs, o niekas nevyksta! Neištvėrė ir mano vyras, įėjo į kabinetą ir paklausė, ar dar ilgai turėsime žiūrėti į mūsų merdėjantį vaiką? Stebuklingai atsirado dar kelios gydytojos, mus iškarto priima su sarkazmo pilnu balsu: „ir kas čia jau tokio jums nutiko?“ Kai papasakojome visą istoriją, sarkazmas dingo ir mus paguldė į ligoninę...“

Šiuo tekstu moteris, tikina, nesiekia paverkšlenti, kad teko ilgai laukti.

„Esmė tokia, jog vaikai nėra bandomieji triušiai. Į ligoninę mes atvykstame ieškodami skubios pagalbos, o turime sėdėti ir laukti kol kas nors teiksis išvis prieiti. Tėvai į ligonines jau bijo vežti vaikus, nes skubios pagalbos sulaukti yra nebeįmanoma, – piktinasi moteris.

– Mes puikiai suprantame, kad gydytojai, sesutės yra žmonės, tokie patys, kaip ir mes. Bet gal laikas kažką keisti? Keisti pačią sistemą, kuri jau gerokai papuvusi. Vieną gydytoja nesugeba apžiūrėti 10 vaikų vienu metu, tai kodėl negali Priėmimo skyriuje būti daugiau gydytojų? Jei dienos metu neįmanoma prisišaukti pagalbos, tai ką kalbėti apie naktį? O tuo labiau, kad mieste paskelbta gripo epidemija, tai kodėl personalo darbas nėra perorganizuojamas ekstrinėms situacijoms spręsti? Kodėl niekas neatsižvelgia į esamą padėtį ir personalo darbuotojų skaičius nesikeičia?

Sveikatos sistema vis pažangesnė ir pažangesnė, bet elementarūs dalykai nesikeičia. Pavargau tylėti ir žiūrėti, kaip kenčia mūsų ir jūsų vaikai, reikia apie tai kalbėti garsiai, tik tada būsime išgirsti ir pastebėti. Labai norėčiau tikėti,kad tokios situacijos yra vienetinės, bet labai gaila tiesa yra tokia, kad tai kasdienybė.“

Kad reikia pokyčių, neneigia

DELFI perdavė šį viešą laišką Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM).

Instituciją atstovaujanti SAM Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vyr. specialistė Alvydė Naujokaitė sako, jog ministerija pritaria, kad skubios pagalbos srityje reikalingi pokyčiai.

„Informuojame, kad įgyvendinama Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos įgyvendinimo plane numatyta priemonė ,,Ligoninių priėmimo skubiosios pagalbos skyrių tinklo ir infrastruktūros modernizavimas, racionaliai paskirstant pacientų srautus, padidinant juose atliekamų procedūrų ir stebėjimo paslaugų kiekį ir diegiant naujas, efektyvias skubiosios medicinos pagalbos paslaugas“. Norėtume pažymėti, kad šiai priemonei įgyvendinti sudarytos darbo grupės veikloje dalyvauja ir pacientus vienijančių organizacijų atstovai“, – DELFI komentavo A. Naujokaitė.

Pasak ministerijos atstovės, jau patvirtintame Skubiosios medicinos pagalbos kokybės ir prieinamumo gerinimo 2018–2025 metų veiksmų plane nustatyti pagrindiniai reformos uždaviniai:

gerinti skubiosios medicinos pagalbos paslaugų organizavimą ir valdymą, racionaliai paskirstant pacientų srautus: esant nežymiems sveikatos sutrikimams, skubioji medicinos pagalba teikiama arti gyvenamosios vietos, sudėtingais atvejais – daugiaprofilinių ligoninių skubiosios pagalbos skyriuose;

gerinti skubiosios medicinos pagalbos paslaugų kokybę, atsižvelgiant į įrodymais pagrįstas tarptautines rekomendacijas ir gerąją užsienio šalių patirtį;

užtikrinti kvalifikuotus žmogiškuosius išteklius skubiosios medicinos pagalbos paslaugoms teikti;

skatinti inovacijas, pažangių technologijų diegimą skubiosios medicinos pagalbos srityje.

„Taip pat parengtas Specialiųjų reikalavimų asmens sveikatos priežiūros įstaigos skubiosios pagalbos skyriui ir skubiosios pagalbos kabinetui projektas atsižvelgiant į įrodymais pagrįstas tarptautines rekomendacijas ir gerąją Europos Sąjungos valstybių narių patirtį skubiosios medicinos pagalbos srityje. Įsakymo projekte ypatingą dėmesį skiriame skubiosios medicinos pagalbos vaikams reglamentavimui, – sakė A. Naujokaitė.

– Siūlome nustatyti, kad bendruose skubiosios pagalbos skyriuose vaikų srautui skirtos patalpos turi būti atskirtos nuo suaugusiųjų srauto patalpų; turi būti įrengti atskiri apžiūros kabinetai ir atskiros higienos patalpos vaikams, patalpos kūdikiams žindyti ir pervystyti. Vaikų laukiamojo, apžiūros patalpų aplinka turi būti pritaikyta vaikų poreikiams. Projekte nustatyti šiuolaikiški reikalavimai personalo kompetencijai ir kvalifikacijai. Siekiame visiems Lietuvos gyventojams užtikrinti skubiosios pagalbos paslaugų prieinamumą, galimybę gauti savalaikes, kokybiškas ir saugias skubiosios pagalbos paslaugas.“

Ministerijos atstovė taip pat primena apie skubiosios pagalbos suteikimo tvarką:

Ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje skubioji medicinos pagalba turi būti teikiama nedelsiant (1 kategorija) arba neatidėliotinai (esant 2, 3, 4 kategorijai pradedama teikti per 10-60 min.), kai gresia pavojus paciento ir (ar) aplinkinių gyvybei arba tokios pagalbos nesuteikimas laiku sukeltų sunkių komplikacijų grėsmę pacientams. Visiems pacientams, atvykusiems į šį skyrių skubiai turi būti atliktas pirminis sveikatos būklės vertinimas ir nustatyta ar yra skubiosios medicinos pagalbos teikimo indikacijų. Pirmiausia pagalba teikiama tiems pacientams, kurių būklė yra sunkiausia. Jeigu paciento būklė neatitinka skubiosios medicinos pagalbos kategorijų, jam pagalba gali būti pradėta teikti vėliau, negu per 60 min. Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje organizuojami gydytojų ir slaugytojų postai, kurių skaičių nustato ligoninės vadovas. Nustatant postų skaičių, turi būti atsižvelgta į pacientų srautą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (435)