Visą dieną Kauno filiale vyksiančiose konsultacijose telefonu ir gyvai bus galima sužinoti kaip atpažinti žalingą vartojimą ir priklausomybę, kaip tokioje situacijoje turėtų elgtis pats žmogus ir jo aplinkiniai – šeimos nariai, draugai, artimieji, darbdaviai, rašoma pranešime spaudai.

„Kas penktas žmogus Lietuvoje alkoholį vartoja žalingai. Dažnai plika akimi nematoma, ši problema paliečia daugumą – tikrai pažįstame žmonių, kurie vis išgeria daugiau, negu planavo, kuriuos dažnai kamuoja pagirios, ar net tokių, kurie jas „sprendžia“ vartodami dar daugiau alkoholio. Tik nedaugelis žino, kad tai yra žalingo vartojimo ar priklausomybės simptomai. Kviečiame tiesiog užsukti pasikonsultuoti dėl savęs ir artimųjų – mūsų gydytojai psichiatrai, socialiniai darbuotojai, psichologai suteiks naudingos informacijos, patars, kaip labiau stebėti savo vartojimą ir nepakenkti sveikatai, o jei ateisite ieškodami konkretaus sprendimo – padės čia pat jį rasti“, – apsilankyti atvirų durų renginyje kviečia dr. Loreta Stonienė, Respublikinio priklausomybės ligų centro filialo Kaune direktorė.

Lietuvoje priklausomybės ligų gydymas vis dar lydimas stigmos – pasak dr. L. Stonienės, būtent todėl pasirinkta atvirų durų renginį susieti su Tarptautine kovos su diskriminacija diena. „Kad gydymą mažiau persekiotų stigmos našta, yra galimybė gauti jį anonimiškai – tokiu atveju jokių asmeninių duomenų apskritai nekaupiame, pasitikima jūsų teikiama informacija, sudaromas specialus kodas, kuris pakeičia asmeninius duomenis asmens sveikatos kortelėje. Tačiau net ir tai dažnai nepadeda įveikti psichologinių barjerų. Dauguma žmonių renkasi geriau toliau gerti, nei gydytis. Jiems atrodo, kad kreiptis pagalbos – tai visiems parodyti, kad turi bėdą. Lyg kol nesigydai, „dar nėra taip blogai“, nieks nepastebi ar neužuodžia. Aplinkiniai turi aiškiai ir atvirai nuolat sakyti, kad alkoholio vartojimo pasekmės labai matomos, kad tai liga ir būtina kuo skubiau kreiptis pagalbos“, – sako Kauno filialo vadovė ir paaiškina, kad būtent aplinkos žmonės savo nuosekliais raginimais gali paskatinti žmogų žengti pirmą žingsnį ir ateiti pasikonsultuoti du gydytoju.

Atvirų durų renginyje bus galima daugiau sužinoti apie Kaune ir kituose Respublikinio centro filialuose teikiamas gydymo paslaugas, pasiklausyti paskaitos apie priklausomybės sindromo simptomus, išgirsti ir padiskutuoti apie populiariausius su šia liga susijusius mitus. Negalintiems atvykti, konsultacijas specialistai teiks ir telefonu. Visa renginio programa skelbiama Respublikinio priklausomybės ligų centro interneto svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)