Daugiausiai kritikos susilaukė naujoviški kaitinamojo tabako gaminiai, žinomi kaip „IQOS“.

Pirmadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetas kartu su Nacionaline tabako ir alkoholio kontrolės koalicija surengė ekspertų pasitarimą-seminarą „Teisinis atsakas į naujųjų tabako produktų iššūkį“. Jame dalyvaudamas Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga akcentavo, kad viešojoje erdvėje galime išvysti dvi stovyklas – tuos, kurie yra mažos tabako gaminių mažinimo entiziastų grupės ir tie, kurie labai ilgą laiką duoną valgė iš tabako kontrolės ir pažįsta šitą sritį senai ir turi labai karčią patirtį.

Anot ministro, diskusijos apie tabako gaminių mažinimą yra gerai, tačiau praeityje yra buvusių nemalonių patirčių, kai mokslininkai gyveno iš tabako lobistų kišenės.

Aurelijus Veryga

Kaip teigia A. Veryga, šiandien greitai populiarėjantys naujoviški tabako gaminiai yra reklamuojami kaip mažiau pavojingi. Kaip vienas tokio teiginio argumentų būna pateikiamas švaresnis filtras. „Tuo tarpu tie, kuriems teko susidurti su mokslu, žinot, kad medžiaga būtų žalinga ar pavojinga, nebūtina ją matyti.

Šiandien matome daug spekuliacijų ir manipuliacijų. Realiai žalai įrodyti reikia dešimtmečių, kad tikrai moksliškai pagrįsti, jog vienokia ar kitokia žala yra, arba jos nėra. Tuo tarpu gamintojai jau šiandien bando kurti įsivaizdavimą, kad tie naujieji produktai yra mažiau žalingi sveikatai. Vėlgi savo argumentus grįsdami pirmiausia tam tikrų medžiagų emisijomis“, – apie naujovišku kaitinamo tabako gaminius kalbėjo ministras. Anot jo, svarbu, kad mokslinius tyrimus atliekantys asmenys būtų nepriklausomi.

Ministrui susirūpinimą sukėlė ir tabako gamintojų teiginiai, kad naujieji gaminiai yra mažiau kenkiantys. „Kalbėdami apie mažesnę žalą, turėkime omenyje, kad pasiekiame ausis ir tų, kurie šiandien nerūko nieko. Prisiminkime istoriją, kuri nutiko su elektroniniais produktais, kuomet šitą idėją pirmiausia pasigavo ne tie, kurie rūko tradicines cigaretes, o tie kurie nieko dar nerūkė. Pirmiausia pasigavo vaikai, paaugliai, kuriems tai buvo susiję su kažkuo nauju, moderniu“, – akcentavo A. Veryga.

Savo ruožtu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė pasidžiaugė, kad Lietuvos tabako kontrolės politiką Pasaulio sveikatos organizacija laiko kaip gerąją praktiką. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė priminė, kad nuo kovo 1 dienos įsigalioja ir didesni akcizai tabako gaminiams, įskaitant ir naujoviškus kaitinamojo tabako gaminius. „Įvedami akcizai elektroninių cigarečių skysčiams, nepriklausomai jos su nikotinu ar be jo“, – pabrėžė ji.

A. Kubilienė pastebėjo, kad šiandien nereikia įrodinėti tradicinių tabako gaminių produktų žalos, tačiau atsiranda vis naujų gaminių (elektroninės cigaretės, naujoviški kaitinamojo tabako gaminiai).

Jie, pastebi politikė, kuo toliau, tuo labiau užkariauja rinką. „2018 metais PSO konferencijos priimtose sprendimuose nurodyta, kad bedūmiuose tabako gaminiuose yra įvairių toksinių, mutogeninių, kancerogeninių cheminių medžiagų, kurios gali išprovokuoti neinfekcines ligas, tokias kaip: diabetas, širdies ligos, vėžys ir kita. Buvo akcentuota, kad į šiuose gaminiuose aptinkamą didelį toksinių medžiagų kiekį reguliavimas neturi remtis produkcijos saugumu“, – priminė A. Kubilienė.

Asta Kubilienė

Lietuvoje viešintis Europos tabako kontrolės tinklo prezidentas dr. Franciskas Rodrigesas Losanas akcentavo, kad tabako pramonė ir toliau pardavinės tradicinius tabako produktus Azijoje ir Afrikoje, bet Europoje ir Amerikoje bandys parodyti prašmatnesnių, gražesnėse pakuotėse ir tariamą mažesnį poveikį turinčius produktus. „Labai svarbu pamatyti, kad tabako pramonė stengiasi įtraukti vis daugiau žmonių. Taip pat tabako pramonė pamatė, kad jų vartotojai miršta per anksti“, – teigė svečias, pridurdamas, kad tabako pramonė visad ieško šviežio kraujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)