Keturi sveikos gyvensenos komponentai

Sostinėje trečią dieną šurmuliuojančioje Knygų mugėje A. Unikauskas, pristatydamas savo knygą „Klauskite daktaro“ (Balto leidybos namai), užtikrino, kad jo kūrinys skirtas įvairaus amžiaus žmonėms – visiems, kuriems rūpi gera sveikata.

Knygoje žinomas gydytojas kalba ne apie ligų gydymą, o apie jų prevenciją. Ne apie tai, kokius vaistus gerti, bet apie tai, kaip maitintis ir gyventi, kad tų vaistų reikėtų kuo mažiau, dar geriau – nereikėtų visai.

Profesorius įsitikinęs, kad mūsų sveikatai daugiausiai įtakos turi keturi dalykai: mityba, miegas, judėjimas ir santykiai.

„Mes turime tokį kūną, kokį susikuriame patys, – įsitikinęs LRT laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas.

Jis sako, kad mes patys turime nuspręsti: norime ką nors savo gyvenime keisti ar ketiname nieko nekeisti ir tikėtis stebuklo.

A. Unikauskas teigia, kad nors stebuklų nebūna, savo gyvenimo burtininku galime tapti kiekvienas.

Profesoriaus Alvydo Unikausko knygos "Klauskite daktaro" pristatymas:

Mitybos tema – viena kontraversiškiausių

Profesorius pabrėžia, kad mitybos reikšmė sveikatai – didžiausia, todėl kasdien turėtume atkreipti dėmesį į tai, ką dedame į lėkštę.

„Visgi ši tema – viena kontraversiškiausių, nes nuomonių apie maistą – daugybė. Norisi paneigti keletą didžiausių mitų“, – dėsto profesorius.

Kaip A. Unikauskas TV laidoje „Klauskite daktaro“ yra sakęs, visi turime netinkamų įsitikinimų, kuriuos laikui bėgant suformavo tėvai, aplinkiniai, informavimo priemonės, tačiau galime juos pakeisti.

Vienas tokių įsitikinimų – manymas, kad kuo daugiau kartų per dieną valgome, tuo mūsų medžiagų apykaita yra greitesnė. Tačiau, pasak A. Unikausko, rečiau valgyti yra sveikiau, o ir svoris tada krenta greičiau.

Alvydas Unikauskas

Pats gydytojas, pristatydamas naują knygą, užtikrino, kad taip pat laikosi taisyklės – stengiasi valgyti kiek įmanoma rečiau. Tačiau protarpinio badavimo jis netaiko kasdien.

„Kai galiu, tarp valgymų darau 14-16 valandų pertraukas ir jaučiuosi puikiai, tačiau būna dienų, kai valgau ir dažniau“, – tikina gydytojas. Žengiant sveikos gyvensenos keliu jis pataria įsiklausyti į save.

Klaidingi sveikos gyvensenos įsitikinimai

A. Unikauskas TV laidoje „Klausikite daktaro“ yra minėjęs, kad dar vienas klaidingas daugelio įsitikinimas – tas, kad sotieji riebalai yra kenksmingi mūsų sveikatai. Profesorius rekomenduoja valgyti riebalus, tačiau ne bet kokius. Vengti reikėtų hidrintų riebalų.

Pastarieji sutrikdo omega riebalų rūgščių balansą, o tai sukelia uždegiminius procesus, imunines ligas bei vėžį. A. Unikausko teigimu, kepimui tinka kokosų aliejus, taip pat lydytas sviestas. Juos naudodami greičiau numesime svorio, nes šiuose riebaluose esančios rūgščių grandinės padeda skaidyti kitus organizme esančius riebalus.

Alvydas Unikauskas

Gydytojas nepataria valgyti ir perdirbto cukraus. Ir pats vengia gaminių su juo. Tačiau ne viskas, kas saldu – nesveika. Perdirbtas cukrus daro įtaką insulino išsiskyrimui, kas gali nulemti diabeto atsiradimą, širdies ir kraujagyslių ligas, taip pat kasos vėžį. O natūralus cukrus gali suteikti naudos.

Vilniaus knygų mugės trečioji diena:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)