„Per pastaruosius 10 metų tai didžiausias sergamumo tymais šoktelėjimas per du mėnesius“, – komentavo NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Ginreta Valinčiūtė.

2013 metais buvo registruotas tymų protrūkis, kurio metu susirgo 35 asmenys (balandžio pabaiga-birželio vidurys), daugiausiai sirgo Vilniuje.

2014 metais registruota 11 atvejų per visus metus, visoje Lietuvoje.

2015 metais registruotas tymų protrūkis su 50 atvejų.

NVC specialistė sako, kad šių metų sergamumas tik didės. Naujausi duomenys jau bus paskelbti ateinantį pirmadienį.

G. Valinčiūtė tvirtina, kad tymų protrūkio vienintelė priežastis - nepakankamas skiepijimasis (norint suvaldyti ligą, reikia, kad šalyje būtų paskiepyta daugiau nei 95 proc. gyventojų, šiuo metu Lietuvoje skiepijimo imtis nesiekia 93 proc. Tik skiepai suvaldo šią ligą.

NVSC atstovė sako, kad taip nebuvo ir nebus, kad šalyje nuo kurios ligos butų šimtaprocentinis skiepijimasis, mat yra atvejų, kai žmogus dėl tam tikrų individualių indikacijų negali būti skiepijamas. Visgi, skiepai neleidžia ligos nešioti ir taip užkrėsti tuos, kurie pasiskiepyti negali.

Štai, pavyzdžiui, 2009 metais Lietuvoje neregistruotas nė vienas tymų atvejis, 2010 - du atvejai.

„Vadinasi, šiemet yra daugiausiai atvejų, užregistruotų per du mėnesius, – sakė Ginreta Valinčiūtė. – Tai yra pakankamai išskirtinė situacija, nes sergamumas labai greitai šoktelėjo viršun.“

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2019 m. vasario 11 d. populiariame Prancūzijos slidinėjimo kurorte Val Thorens taip pat užregistruotas tymų protrūkis, dauguma susirgusiųjų – slidinėjimo kurorto darbuotojai. Taip pat manoma, kad užsikrėtė ir keli poilsiautojai iš Danijos, Belgijos, Škotijos. Susirgusieji buvo neskiepyti arba skiepyti tik viena vakcinos doze.
NVSC veiksmai siekiant suvaldyti tymų plitimą

NVSC, gavęs informaciją apie tymų atvejus, nedelsdamas imasi visų tarptautinių sveikatos organizacijų rekomenduojamų veiksmų tymams suvaldyti:

  • atlieka kiekvieno įtariamo ar patvirtinto tymų atvejo epidemiologinį tyrimą;
  • išsiaiškina sąlytį su sergančiaisiais turėjusius asmenis, sudaro jų sąrašą;
  • teikia rekomendacijas sąlytį turėjusiems asmenims dėl skiepų;
  • konsultuoja sąlytį turėjusius asmenis apie tymus ir sveikatos stebėsenos svarbą;
  • atsižvelgdamas į teisės aktų reikalavimus, praneša atsakingoms institucijoms apie užregistruotus tymų atvejus;
  • informuoja visuomenę apie registruotus tymų atvejus, apsisaugojimo priemones.
Tymai Europoje

Tymus sustabdyti gali tik skiepai

NVSC specialistai dar kartą primena, kad pagrindinė tymų profilaktikos priemonė yra skiepai, todėl norint išvengti tymų ir kitų skiepais valdomų užkrečiamųjų ligų, labai svarbu, kad gyventojai skiepytųsi bei skiepytų savo vaikus pagal skiepų kalendorių (išsamesnė informacija NVSC interneto svetainėje http://nvsc.lrv.lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/skiepai). Tik taip susidarys kolektyvinis imunitetas bei sumažės užkrečiamųjų ligų plitimo rizika dėl gyventojų migracijos ir kitų veiksnių.

Rekomendacijas gyventojams ir pranešimus, kuriuos, siekdami informuoti visuomenę, žiniasklaidos atstovams platina NVSC specialistai galite rasti apsilankę NVSC svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)