Tai numatyta SAM parengtame Vyriausybės nutarime, kuriam šiandien pritarta.

Sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės teigimu, etapinių kompetencijų modelio esmė yra ta, jog gydytojas rezidentas palaipsniui įgyja savo pasirinktos specialybės kompetencijas ir gauna tai patvirtinantį pažymėjimą. Šis dokumentas yra išduodamas surinkus įrodymus, kurie leidžia įsitikinti rezidento klinikiniais įgūdžiais bei asmeninėmis savybėmis, kurios yra reikalingos teikiant atitinkamas sveikatos priežiūros paslaugas savarankiškai.

„Etapinės kompetencijos įgalintų gydytojus rezidentus palaipsniui prisiimti atsakomybę už įgytų įgūdžių taikymą. Tai užtikrintų nuoseklesnį ir pacientui saugesnį perėjimą į savarankišką gydytojo specialisto praktiką. Turėdamas pakopines kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą, rezidentas galėtų savarankiškai teikti atitinkamas paslaugas“, – sako viceministrė L. Jaruševičienė.

Etapinių kompetencijų modelis įstatymu jau įteisintas. O šiuo Vyriausybės nutarimu nustatyta, kad rezidentūroje studijuojantys jaunieji gydytojai turi galimybę verstis atitinkama praktika savarankiškai, jei jie rezidentūros metu yra įgiję atitinkamas kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą.

Rezidentas, kuris universiteto nustatyta tvarka nebus įgijęs pažymėjimo, rezidentūros studijas vykdys iki šiol galiojančia tvarka, t. y. verstis atitinkama praktika galės tik prižiūrimas rezidento vadovo.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pažymėjimo išdavimo tvarką nustatys universitetai.

Na, o konkrečias kompetencijas gydytojams rezidentams, įgijusiems pakopines kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą, nustatys sveikatos apsaugos ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)