„Kolega Antanas Matulas jau tampa tikru veidmainystės ir „užmaršumo" etalonu. Tai tik patvirtina dar vienas įdomus radinys mano, kaip Seimo nario pašto dėžutėje. Kolega A. Matulas savo laiške Seimo nariams ir konceliarijai siūlo skiepytis konkretaus prancūzų gamintojų gripo vakcina, esą ji veiksmingesnė, - feisbuke rašė A. Veryga.

– Ar tai reiškia, kad Seimo narys užsiima lobistine veikla, tik jos neregistruoja ir nemoka mokesčių valstybei?

O galbūt konkrečią gripo vakciną rekomenduoja dėl to, kad ji jam labai patinka ir dėl to skatina ja skiepytis privačiai ir mokėti brangiau? Ar tai nėra tiesioginis raginimas ir abejonių kėlimas nesiskiepyti valstybės nupirkta efektyvia vakcina, kuri yra pigesnė, bet jos gamintojas nepatinka Seimo nariui?

Ir kas galėtų paneigti, kad tokiu būdu jis neprotegavo konkrečių privačių įstaigų, ragindamas Seimo narius ir darbuotojus skiepytis brangesne gripo vakcina, kurios platina keturvalentę vakciną?

Ar toks raginimas skiepytis vakcina, kurios nėra nupirkta rizikos grupėms, ir skatinimas rinktis konkretų prancūzų gamintojo produktą, nėra ciniška spekuliacija ir galimas privačių interesų atstovavimas? Klausimų - labai daug!

Negana to, abejones jis kėlė ir viešoje erdvėje, skatindamas žmones neskubėti skiepytis valstybės nupirkta gripo vakcina. Štai tiksli citata iš viešų publikacijų, kurios buvo pašalintos po Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimo, dėl tikrovės neatitinkančios informacijos skelbimo:

„Seimo narys Antanas Matulas sako, kad pasiskiepijusieji nebus apsaugoti nuo susirgimo, todėl ragina neskubėti skiepytis".

Ar tai reiškia, kad kolega netiesiogiai prisidėjo prie žmonių mirčių, kurie mirė nuo nuo gripo šiais metais? Mano turimais duomenimis visi šiais metais nuo gripo ar jo komplikacijų mirusieji buvo neskiepyti.

Na, o dėl kreipimosi į Seimo ir etikos procedūrų komisiją pagalvosiu ir aš. Tik aš pateiksiu faktinę informaciją, o ne fantazijas apie "autoritarinį nepakantumą"! Laikas politikams prisiimti atsakomybę už savo skleidžiamą informaciją, ypač tokią, kuri gali pakenkti!"

Štai kaip į tai reagavo A. Matulas:

„Jis jau tikriausiai neturi laiko skirti problemoms spręsti, bet visą laiką skiria laiką kovai su manimi, įtikinti, kad aš esu blogietis, nors, jei atidžiai paskaitytumėte, matome, kad Seimo kanceliarija 2017 metų rudenį metais buvo išplatinusi visiems darbuotojams, kad galima pasiskiepyti dviem vakcinomis – trivalente ir keturvalente – ir, kiek matau, buvo parašyta, kad siūlo olandišką arba prancūzišką, – komentavo Seimo narys. – Kadangi pernai gripas buvo prasidėjęs B tipo gripas, kuriam imunitetą sukuria tik keturvalentė vakcina, o Seimo kanceliarija pasiūlė trivalentę olandišką arba keturvalentę prancūzišką, tai negalėjau neatlikti savo pareigos, pilietiškumo ir nepatarti kolegoms pasiskiepyti keturvalente vakcina. Aš ir pats ta pačia vakcina buvau pasiskiepyjęs. „

Nurodęs, kad jis tiesiog atsakė į Seimo kanceliarijos laišką, kuriame konkrečios vakcinos jau buvo siūlomos.

„Tai bandymas įrodyti, kad aš kažką proteguoju yra ne tik nekorektiškas, bet ir bukas kaltinimas. Aš galėčiau tada sakyti, kad jis proteguoja trivalenčių vakcinų gamintojus, nes dvejus metus iš eilės tą pačią perka, o kitos šalys perka ir keturvalentę, – sakė A. Matulas.

– Man gaila ministro aukojamo laiko tokiems dalykams paviešinti. <...> Nei jo statuso, nei vardo tokie kabinėjimaisi... geriau dėmesį skirtų medicinos paslaugoms organizuoti, eilėms mažinti ir aiškintis, kodėl visgi tiek daug žmonių serga ir pan.“

Gripo virusas yra dviejų tipų – A ir B. Medikai sako, kad A tipo gripo virusas yra šiek tiek agresyvesnis galimomis komplikacijomis, dėl to dažniau gali ištikti mirtys. B tipo gripo virusas taip pat pavojingas, galintis sukelti komplikacijas, nuo kurių tarp silpnesnio imuniteto žmonių (dėl amžiaus, gretutinių ligų ar kitų lemiančių aplinkybių) pasitaiko mirčių.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) kiekvienais metais atlieka analizę ir rekomenduoja šalims, kokią gripo vakciną rinktis. Valstybės nupirkta vakcina suteikiama nemokamai rizikos grupei priklausantiems žmonėms.

Gripo vakcinos taip pat yra dviejų tipų – trivalentė ir keturvalentė. Trivalentė suformuoja imunitetą, kuris atsparus tik A tipo gripo virusui. Keturvalentė gripo vakcina yra brangesnė, ši žmogaus organizme sukuria imunitetą ne tik prieš A, bet ir B tipo gripą.

Lietuva kasmet kai kuriems žmonėms nemokamą galimybę pasiskiepyti suteikia tik nuo A tipo gripo, ULAC patvirtino, keturvalentė vakcina nebuvo pirkta. Ją Lietuvoje galima tik nusipirkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)