„Dažnai kalbama apie vitamino D trūkumą: kaip blogai, kai šio vitamino negauname, nes Lietuvoje žiema, mažai saulės šviesos, todėl paprastai yra siūloma gerti vitamino D papildus“, – sako A. Unikauskas.

Taip pat, priduria jis, dažnai kalbama apie kalcio svarbą kaulams ir patariama jį gerti su vitaminu D, nes pastarasis padeda pasisavinti kalcį.

„Viskas teisingai, bet, deja, tai tik dalis tiesos ir šis derinys be dar vienos sudedamosios dalies gali tapti pavojingas. Su kuo jį vartoti, kad nepasireikštų toksinis vitamino D poveikis?“ – svarsto gydytojas.

Vitaminas D

Pasak jo, vitaminas D iš tiesų labai reikalingas mūsų organizmui. Visų pirma, jis atsakingas už kalcio pasisavinimą – jį padidina net 20 kartų.

Be to, vitaminas D padidina geležies, magnio, cinko pasisavinimą, o šie mineralai atsakingi už kaulų ir kitų kūno audinių mineralizaciją.

„Vitaminas D yra aktyvuojamas kepenyse ir inkstuose. Tai reiškia, kad jeigu jūsų kepenys ar inkstai pažeisti, jūs negalite tinkamai panaudoti vitamino D“, – sako A. Unikauskas.

Vitaminas D taip pat kontroliuoja imunitetą sergant autoimuninėmis ligomis, sumažina astmos simptomus, nes yra laikomas prehormonu, naudojamu inhaliacinių steroidų astmos priepuoliams gamybai.

„Jeigu jums trūksta vitamino D, jūsų kaulai bus silpni, lengviau lūš. Taip pat šis vitaminas apsaugo nuo raumenų ir kaulų skausmo. Tiems, kuriems skauda sąnarius, kurie jaučia lėtinį raumenų skausmą, gali trūkti vitamino D“, – tikina profesorius.

Tačiau šis vitaminas gali būti ir pavojingas, net jei jį vartosime kartu su kalciu, įspėja A. Unikauskas. Pasirodo, vitamino D pasisavinimui reikalingas dar vienas elementas, o esant jo trūkumui, kalcis ima kauptis ir kenkti organizmui.

„Vitaminas D perneša kalcį iš žarnyno į kraują, o vitaminas K2 perneša kalcį iš kraujo į kaulus. Jei mums neužtenka vitamino K2, kalcis atsiranda minkštuosiuose audiniuose, o ne kauluose ir pradeda impregnuoti raumenis, sausgysles, raiščius, kaupiasi ant kraujagyslių sienelių. Gresia net katarakta, nes akies lęšyje pradeda kauptis kalcio nuosėdos. Tai vadinama hiperkalcemija“, – perspėja A. Unikauskas.

Hiperkalcemijos simptomai:

– vėmimas;

– inkstų akmenys;

– dažnas šlapinimasis;

– padidėjęs troškulys;

– pilvo skausmai;

– depresija;

– širdies aritmija;

– niežulys.

A. Unikauskas sako, kad vitamino D galima gauti ne tik vartojant papildus, bet ir su maistu – valgant riebią žuvį, kiaušinius, mėsą (ypač naudingos jautienos kepenys), pieno produktus.

Vitamino K2 galima gauti valgant mėsą, pino produktus, kiaušinius ir raugintas daržoves. Tiesa, vertėtų nepamiršti, kad vitaminai D ir K2 tirpūs riebaluose, todėl juos reikėtų vartoti su riebalais.

„Vitaminas D mums yra be galo svarbus, tiek mūsų imuninei sistemai, tiek savijautai, tiek judrumui – jei turite galimybę, pasitikrinkite, ar jums jo netrūksta. Bet nepadauginkite – saikas reikalingas visur, net kalbant apie vitaminus“, – įspėja A. Unikauskas.

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.