Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, iki penktadienio žinoma, kad Lietuvoje nuo gripo ir jo sukeltų komplikacijų šiemet mirė 10 žmonių.

DELFI žiniomis, jauniausiai gripo aukai – mergaitei iš Klaipėdos – 10 metų, dauguma – senoliai.

„Labai gaila, bet gripo epidemija Lietuvoje pasiglemžė jau ne vieną gyvybę, kuri būtų buvusi išsaugota, jei žmonės būtų buvę paskiepyti, – feisbuke rašė A. Veryga.

– Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas pirkta gripo vakcina apėmė ir šiuo metu gyvybes pasiglemžusį A tipo gripo virusą. Deja, dar ankstyvą rudenį visuomenė buvo klaidinama ir sąmoningai skatinama rizikuoti. Šia dezinformacija užsiiminėjo Seimo narys Antanas Matulas.

Viešuose pasisakymuose buvo atvirai raginama abejoti šia vakcina.

Kas galėtų paneigti, kad tokiu neatsakingu elgesio Seimo narys tiesiogiai prisidėjo prie nepasitikėjimo skiepais ir sukėlė realią grėsmę pacientų gyvybei.“

Ministras pateikė šią INIT televizijos pranešimo spaudai citatą: „Seimo narys Antanas Matulas sako, kad pasiskiepijusieji nebus apsaugoti nuo susirgimo, todėl ragina neskubėti skiepytis".

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba sausio 22 dieną pripažino, kad buvo paskleista neteisinga ir netiksli informacija dėl gripo vakcinos. Dėl šios priežasties reportažas pašalintas ir iš DELFI portalo.

Susisiekus su Sveikatos komiteto nariu A. Matulu, DELFI pasiteiravo, ką apie A. Verygos įrašą socialiniame tinkle jis mano.

„Kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kad Veryga yra žmogus, be jokios moralės, atsakomybės ir jam apšmeižti žmogų yra labai paprasta. Aš tai vertinu kaip gryną melą, nes niekada gyvenime nesu pasisakęs prieš skiepus ir pats esu pasiskiepijęs keturvalente vakcina ir, jei ten yra kažkokia citata, tai ji nepilna tikriausiai, nes niekada gyvenime nesu kalbėjęs prieš skiepus, – komentavo A. Matulas.

– Aš akcentavau ir akcentuoju, kad toliau gydyti mūsų žmones tuo, kas yra pigiausia, jau negalima. Pasaulis nuėjo personalizuotos medicinos keliu, t. y. suteikta gydytojui ir pacientui išnaudojant savo patirtį skirti tokį gydymą, kuris, gydytojų manymu, geriausiai veiks ir gydys ligą.

Taip atsitiko ir su vakcinomis. Nuperkama pigesnė, trivalentė vakcina, kuri nesukelia imuniteto B tipo gripui.“

Gripo virusas yra dviejų tipų – A ir B. Medikai sako, kad A tipo gripo virusas yra šiek tiek agresyvesnis galimomis komplikacijomis, dėl to dažniau gali ištikti mirtys. B tipo gripo virusas taip pat pavojingas, galintis sukelti komplikacijas, nuo kurių tarp silpnesnio imuniteto žmonių (dėl amžiaus, gretutinių ligų ar kitų lemiančių aplinkybių) pasitaiko mirčių.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) kiekvienais metais atlieka analizę ir rekomenduoja šalims, kokią gripo vakciną rinktis. Valstybės nupirkta vakcina suteikiama nemokamai rizikos grupei priklausantiems žmonėms.

Gripo vakcinos taip pat yra dviejų tipų – trivalentė ir keturvalentė. Trivalentė suformuoja imunitetą, kuris atsparus tik A tipo gripo virusui. Keturvalentė gripo vakcina yra brangesnė, ši žmogaus organizme sukuria imunitetą ne tik prieš A, bet ir B tipo gripą.

Lietuva kasmet kai kuriems žmonėms nemokamą galimybę pasiskiepyti suteikia tik nuo A tipo gripo, ULAC patvirtino, keturvalentė vakcina nebuvo pirkta. Ją Lietuvoje galima tik nusipirkti.

„Pernai gripas prasidėjo nuo B tipo gripo viruso, o ministerija buvo nupirkusi trivalentę vakciną, kuri B tipo viruso antigenų neveikia. Tada būtų galima teigti, kad praeitais metais mirė 14 žmonių ir ne vienas tikriausiai mirė, nes susirgo B tipo gripu, o trivalentė vakcina atsparumo nesukelia. Pagal Verygos logiką būtų galima manyti ir priskirti tas 14 mirčių (tiek nuo gripo mirė pernai – DELFI) jų atsakomybei, bet aš to nedarau“, – sako A. Matulas.

Kitose Europos šalyse, nors taip pat vyrauja A tipo gripas, kaip ir šiemet Lietuvoje, tačiau kai kurie serga ir B tipo gripu.

„Tai kas gali paneigti, kad Lietuvoje atsiras sergančių ir B tipo gripu, – sako konservatorius.

– Labai blogai, kad ministerija vėl pripirko mažiau efektyvios vakcinos – trivalentės. Raginau ir raginu žmones skiepytis, bet tas, kas gali sau leisti pirkti keturvalentę vakciną, geriau tegul pasiskiepija ja, nes ji apsaugos ne tik nuo A, bet ir nuo B gripo viruso.

Verygos komentaras yra žemiau kritikos, ne tik dėl to, kad tai yra melas, bet ir dėl to, kad keturvalentė vakcina yra modernesnė, apsaugo žmogų nuo kelių tipo viruso ir duok Dieve, kad šiais metais tas B tipo gripo virusas neateitų.“

Trivalente vakcina Lietuvoje nemokamai skiepijami šie asmenys:

  • 65 m. ir vyresniems asmenims;
  • nėščiosioms;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Visi kiti skiepytis nuo gripo turi savo lėšomis. Nors keturvalentė gripo vakcina apsaugo nuo abiejų tipų gripo virusų, ši kai kuriose sveikatos priežiūros įstaigose gali būti brangesnės ir iki 10 eurų.
Negavus gripo vakcinos vienoje gydymo įstaigoje, galima kreiptis į kitą.

Į rizikos grupę patenkantiems asmenims svarbu suprasti, kad nemokama galimybė pasiskiepyti trivalente vakcina yra kur kas geriau nei visai nesiskiepyti. Dauguma pasiskiepijusiųjų net ir trivalente gripo vakcina bus apsaugoti nuo šiemet vyraujančio A tipo gripo viruso.

Gripo virusas

ULAC žiniomis, visi šiemet dėl gripo mirę asmenys nebuvo pasiskiepyję. Medikai sako, kad skiepai nuo gripo neapsaugos 100 proc., tačiau susirgimo ir komplikacijų tikimybė smarkiai sumažėja. Skiepijus išvengiama mirties.

Skiepytis nuo gripo reikia prieš kiekvieną gripo sezoną. Imunitetas susidaro per maždaug dvi savaites, todėl rekomenduojama skiepytis spalio-lapkričio mėnesiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (881)