Medikai kone vieningai sutaria, kad pagrindinė klaida, kurią daro moterys yra ta, jog reguliariai nesitikrina savo sveikatos pas gydytojus.

Laidoje „DELFI diena“ apsilankę medikai tikina, kad didžioji dalis moterų vis dar nesupranta, kaip svarbu yra profilaktika.

Šiandien šia liga gali susirgti bet kurio amžiaus moterys, dažniausiai suserga jaunos moterys, nuo 25-26 metų iki 44-45 metų, bet aišku, kad gali ir vyresnės moterys susirgti. Iš esmės serga jauno ir vidutinio amžiaus moterys.
R. Einikytė

„Gimdos kaklelio vėžys yra nedengiamo sluoksnio ląstelių suaktyvėjimas, kuris pasireiškia dvejomis stadijomis. Tai dar liaudyje vadinama priešvėžinė būsena ir invazinė būklė, tai jau yra vėžys, kai jis pasireiškia plitimu į audinius. Gimdos kaklelio vėžį paprastai sukelia papilomos virusas.

Būtų galima teigti, kad gimdos kaklelio vėžys gali būti užkrečiamas, bet organizmas pasižymi tokiomis savybėmis kaip imuniniu atsaku ir kova su papiloma virusu. Bet labai daug kas priklauso nuo imuniteto, ar jis sugeba kovoti su vėžiniais pokyčiais ar ne“, - sako gydytojas patologas Donatas Petroška.

Donatas Petroška, Rūta Einikytė

Santaros klinikų gydytoja ginekologė Rūta Einikytė taip pat tikina, kad ši liga – viena pavojingiausių, kuriomis gali susirgti daugelis jaunų moterų. Medikė taip pat apibrėžė amžiaus ribą, kai tikimybė susirgti gimdos kaklelio vėžiu yra bene didžiausia.

„Šiandien šia liga gali susirgti bet kurio amžiaus moterys, dažniausiai suserga jaunos, nuo 25-26 metų iki 44-45 metų, bet aišku, kad gali ir vyresnės moterys susirgti. Iš esmės, serga jauno ir vidutinio amžiaus moterys", - sakė R. Einikytė.

Rūta Einikytė

Gydytoja infomuoja, kokie yra pagrindiniai simptomai, kuriuos gali jausti moteris, kuriai būtina nedelsiant nuvykti pas šeimos gydytoją ar ginekologą ir pasitikrinti sveikatą.

Žodžiu, trys tokie dalykai, kuriuos tikrai reikėtų atsiminti. Žinoma, geriausia juos būtų kombinuoti kartu. Tada yra didžiausia galimybė apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio.
V. Petroška

„Liga gali nesukelti simptomų, ypatingai pradinėse stadijose, kai vėžiniai pakitimai dar neryškūs, tačiau gali pasireikšti įvairūs simptomai. Pavyzdžiui, gausesnės menstruacijos, svorio kritimas, didelis silpnumo jausmas, šlapinimosi sutrikimai ir galybė kitų simptomų“, - laidoje sakė R. Einikytė.

Medikai taip pat informavo, ką reikėtų daryti, kad šios pavojingos ligos pavyktų išvengti, arba susidūrus su ja ankstyvoje stadijoje – ligą įveikti.

Medikai kone sutartinai tvirtina, kad moterims būtina žinoti tris dalykus.

Mutavusios ląstelės

„Pirmas – turėtų būti saugūs lytiniai santykiai, kad neužsikrėstų žmogus papilomos virusu. Antras dalykas – vakcinacija (pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių skiepijamos 11 metų mergaitės - DELFI).

Trečias – periodinė patikra. Norėčiau pabrėžti periodinė patikra, kai ieškoma priešvėžinių būklių. Šeimos gydytojas arba ginekologas gali paimti tepinėlį arba mėginį žmogaus papilomos viruso tyrimui.

Tai irgi galima laikyti profilaktiniais tyrimais. Šiuos tris dalykus tikrai reikėtų atsiminti. Žinoma, geriausia juos būtų kombinuoti kartu. Tada yra didžiausia galimybė apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio“, - kalba medikas V. Petroška.

Gimdos kaklelio vėžys yra ketvirtas pagal dažnumą moterų piktybinis susirgimas – apskaičiuota, kad kasmet pasaulyje nustatoma daugiau kaip pusė milijono naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų.

Rūta Einikytė

Nors profilaktinės patikros ir skiepų programos yra plačiai paplitusios, tačiau gimdos kaklelio vėžys pasaulyje vis dar išlieka viena iš dažniausių moterų mirties nuo vėžio priežasčių – kiekvienais metais nuo šio vėžio miršta daugiau kaip 260 000 moterų.

Gimdos kaklelio vėžys atsiranda, kai gimdos kaklelio, kuris yra apatinėje gimdos dalyje, ląstelės pakinta ir tampa ikivėžinėmis - iš šių pakitusių ląstelių palaipsniui išsivysto vėžys.

Dažniausiai (99,7%) gimdos kaklelio vėžį sukelia lengvai lytiniu keliu plintantis žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Dauguma ŽPV infekuotų moterų nesuserga gimdos kaklelio vėžiu, tačiau kitoms moterims šios ligos išvengti nepavyksta, todėl yra labai svarbu, kad moterys turėtų galimybę dalyvauti profilaktinės patikros ir skiepų programose ir taip apsisaugotų nuo išplitusio gimdos kaklelio vėžio.

Kaip ŽPV, kuris sukelia vėžį, plinta?

Žmogaus papilomos virusas plinta lytinių keliu. Užsikrėtimo ŽPV rizika priklauso nuo lytinių partnerių skaičiaus: kuo daugiau lytinių partnerių, tuo didesnė rizika užsikrėsti ŽPV.

Kas rizikuoja užsikrėsti ŽPV?

Kiekvienas/a, turintys ar turėję lytinių santykių. Ši infekcija yra labai paplitusi. Lytiškai aktyvūs žmonės bent kartą savo gyvenime yra susidūrę su ŽPV. Net ir tie asmenys, kurie turėjo tik vieną lytinį partnerį taip pat galėjo užsikrėsti ŽPV. Du trečdaliai naujų užsikrėtimų ŽPV įvyksta 15 – 24 gyvenimo metais, tačiau rizika užsikrėsti pavojingais ŽPV tipais moterims išlieka visą gyvenimą.

Kaip galima apsisaugoti nuo ŽPV?

Viena iš apsaugos priemonių – skiepai nuo ŽPV. Geriausia skiepyti mergaites, kurios dar nėra pradėjusios lytinio gyvenimo, t. y. ŽPV dar nėra patekęs į jų organizmą. Vis dėlto, nors daugiau nei du trečdaliai naujų užsikrėtimų ŽPV įvyksta 15–24 gyvenimo metais, rizika užsikrėsti išlieka visą gyvenimą. Medikai primena, kad skiepytis nuo gimdos kaklelio vėžio prasminga beveik visoms moterims. Kuo moteris jaunesnė, tuo geriau į skiepus reaguoja imuninė sistema ir apsauga išlieka ilgiau.

Kaip galiu apsaugoti savo dukrą nuo gimdos kaklelio vėžio?

Nuo šių metų rugsėjo 1 dienos pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių bus pradėtos skiepyti 11 metų mergaitės nuo ŽPV infekcijos. ŽPV skiepų esmė - skiepijama, siekiant užkirsti kelią virusui patekti į organizmą, t.y. iki lytinio gyvenimo pradžios. Todėl šios vakcinos veiksmingiausios yra jaunoms, neturėjusioms lytinių santykių ir ŽPV neinfekuotoms mergaitėms. Kartais girdime klausimų, kodėl reikia skiepyti dukrą, jei ji dar neturi lytinių santykių? Gydytojų argumentas aiškus – vakcina nuo ŽPV, kaip ir kiti skiepai, padeda išvengti ligos. Tai reiškia, kad skiepai geriausiai veikia kol nebuvo jokio kontakto su ŽPV, ypač su 16 ir 18 ŽPV tipais, kurie, kaip įrodyta mokslo, gali sukelti gimdos kaklelio vėžį. ŽPV vakcina yra skiepijama į raumenis. Pakankamam imunitetui susidaryti reikia dviejų vakcinos dozių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)