Bet kokia menkiausia klaidelė arba koks nors netikėtas pacientės skundas ir per akimirką gydytojos gyvenimas gali labai smarkiai pasikeisti.

„Šioje šalyje akušerija ginekologija yra viena iš pavojingiausių specialybių. Čia negalimos jokios medicininės klaidos, negali būti jokių atsitiktinumų ir nelaimių. Mes, visi akušeriai-ginekologai arba chirurginio profilio gydytojai, dirbantys šioje šalyje, su savimi visada turime pasą ir visada turime atgalinį bilietą. Ir mes nelaikome savo pinigų banko sąskaitoje“, – LRT laidai „(Ne)emigrantai“ pasakojo JAE dirbanti gydytoja Lina.

Gydytoja prisipažįsta – operuodama pacientes, priimdama gimdymus ir atlikdama begalę kitų procedūrų, ji kiekvieną dieną rizikuoja ir žino, kad bet kuriuo momentu geras gyvenimas JAE gali pasibaigti. Taip, kai jau nutiko ne vienam jos kolegai.

„Bet kokios nelaimės, t. y. medicininės komplikacijos atveju, jums uždarys sienas, blokuos banką ir sustabdys licenciją, kol išsiaiškins, kas įvyko. Visai neseniai, maždaug prieš pusę metų, mano kolegė amerikietė, su kuria aš dirbau trejus metus, man paskambino iš oro uosto ir pasakė, kad nori atsisveikinti, nes nespėjo. Sako – aš išskrendu ir niekada nebe grįšiu. Paprašė, gal galėčiau parduoti jos automobilį. Jai atliekant laparaskopiją, įvyko komplikacija ir ji nelaukdama, kol viskas bus išsiaiškinta, ji sėdo į lėktuvą ir išskrido namo, – pasakojo gydytoja Lina.

– Tai yra didžiulė atsakomybė, bet tu turi sutikti su tomis sąlygomis.“

Lygiai prieš 10 metų, 2009-aisiais netikėtai gautas pasiūlymas atvykti dirbti į JAE sostinę Abu Dabį, gydytojai Linai tai buvo tarsi senos svajonės išsipildymas. Vidurinieji Rytai ją visada labai traukė ir žavėjo, todėl vos atsiradus tokiai galimybei, gydytoja daug negalvojo.

„Lietuvoje aš mečiau absoliučiai viską. Vyrą, verslą, namus, keturis šunis, vieną katiną, sūnus buvo dvyliktokas, jam mamos turbūt reikėjo labiausiai. Aš turėjau puikų darbą Vilniaus gimdymo namuose, aš turėjau savo kliniką su savo bendrasavininkėmis ir tuo metu dar dirbau Baltijos Amerikos klinikoje. Mečiau tris darbus ir savo verslą ir atvažiavau vaikydamasi svajonės“, – pasakojo moteris.

JAE yra visų Azijos valstybių traukos centras. Tikėdamiesi susikurti geresnį gyvenimą, čia atvyksta indai, pakistaniečiai, iraniečiai, žmonės iš pačių egzotiškiausių vietų. Ne tik iš didelių miestų, bet ir iš smarkiai atsilikusių provincijų.

Kai gydytoja Lina pradėjo darbuotis šioje šalyje, patyrė nelengvą šoką.

„Lietuvoje per tris darbus aš tikrai uždirbau, todėl ne pinigai buvo mano motyvacija. Tai buvo kažkas kita. Tarptautinė patirtis, pažinti kitokį pacientą, kitokią patologiją, pasinerti į ją ir sugebėti joje susigaudyti“, – laidoje (Ne)emigrantai pasakojo gydytoja.

Medikė pasakojo, kad atvykus pirmiausia trukdė kalbos barjeras.

„Angliškai aš kalbėjau pakankamai gerai, bet atvykus į Dubajų tu susiduri su daugianacionaline publika. <...> Tau, kaip gydytojai, reikia suprasti visus niuansus. Kai kurie pacientai kitaip supranta savo kūną, fiziologiją. Lietuvės pacientės yra išsilavinusios, su jomis man, kaip gydytojai, yra lengva bendrauti. Čia aš susidūriau su visai kita kultūra. Kai kurios pacientai nesupranta užduodamų klausimų, nes joms tiesiog trūksta išsilavinimo“, – sako gydytoja.

Kiekvieną dieną priimdama gimdyves, gydytoja Lina žinojo, kad gali gauti pačių netikėčiausių klausimų ir prašymų. Ir tai nebūtinai turi sutapti su šiuolaikine medicina. Ji prisimena, kad išgirdusi absurdiškus norus, turėdavo diplomatiškai išsisukti nesupykdžiusi pacienčių ir jų vyrų.

„Akušerija čia yra tokia apipinta tradicijomis, požiūriais. Ji yra labai skirtinga skirtingose šalyse. Kiekvienoje šalyje tarp skirtingų socialinių sluoksnių gimdymo priėmimas ir požiūris į moterį yra visai skirtingas. Apie visa tai čia reikėjo labai greitai susiorientuoti ir dirbti. Aš neturiu jokių kolegų, su kuriais galiu pasitarti, neturiu nieko, kas mane suprastų, užjaustų, paguostų. Tai profesiniu atžvilgiu buvo labai sudėtinga“, – pasakojo gydytoja.

Po poros Abu Dabyje praleistų metų, ginekologė jau buvo nusprendusi grįžti į Lietuvą. Jautėsi visiškai išsunkta ir iki gyvenimo galo „atsikandusi“ Rytų kultūros.

„Buvo tokia neviltis, nusivylimas, profesinis nuovargis, aš lyg ir norėjau grįžti. Nuėjau pas savo bosą, pasakiau, kad aš daugiau nebegaliu. Tuo metu aš dirbau Abu Dabyje. Šis miestas nuo Dubajaus labai skiriasi kultūra, žmonėmis ir pacientais. Todėl jis pasiūlė mane perkelti į Dubajų. Iš tiesų Dubajuje buvo ženkliai lengviau“, – pasakojo akušerė-ginekologė – ten dauguma pacientų buvo europietės, tad medikė lengviau atsikvėpė.

Darbas su vietiniais yra pats rizikingiausia, pasakoja gydytoja. Priimdama šeichų žmonas, mamas ir dukras, gydytoja Lina privalo parodyti tinkamą dėmesį ir ne vienu žodeliu joms neužkliūti. Štai kodėl kiekvienas gydytojos prisilietimas yra iš anksto apgalvotas

„Akušeriai ginekologai gali labai greitai susidurti su komplikacijomis. Mes žinome pavyzdžius, kaip tai įvykdavo ir kuo tai baigdavosi. Turiu vieną pažįstamą gydytoja švedę, kuri čia dirbo 17 metų, naujagimis numirė, gydytojai buvo priteisti 5 milijonai dolerių. Pusę sumos sumokėjo ligoninė, kitą pusę sumokėjo draudimas, jai liko apie 2 milijonus dolerius sumokėti kaip žalą. Mano licencija šiuo metu yra apdrausta 3 milijonais dolerių. Draudimo įmoką moka mano darbdavys, bet to neužtenka, jei įvyksta nelaimė“, – pasakojo akušerė-ginekologė.

Pasak gydytojos Linos, nė vienoje tokioje šalyje gydytojai nejaučia tiek daug dėmesio ir pagarbos, o ir medikų atlyginimai Dubajuje yra gerokai didesni nei Europos šalyse.

„Galbūt vienas iš motyvų, kuris laiko mane šioje šalyje, yra pagarba mano profesijai ir mano darbui. Čia gydytoja yra labai gerbiamas“, – pasakoja medikė.

Ginekologė įspėja visas, į JAE turistauti atvykstančias ir ten gyvenančias lietuves – nėštumas čia turi savo taisykles, kurias pažeidusi moteris gali net atsidurti kalėjime.

„Poros, kurios yra nesusituokusios, niekam negali skelbtis, šitoje šalyje taip gyventi yra negalima. Apie nėštumą nesantuokoje taip pat kalbėti negalima“, – sakė gydytoja.

Jei moteris į Adu Dabio ligoninę pateko nėščia ir nesusituokusi, įstaigos administracija privalo kviesti policiją. Tai traktuojama kaip nusikaltimas.

Labai karčios patirties gydytoja turėjo darbo pradžioje – dėl nėštumo moteris pateko už grotų.

Moteris buvo amerikietė, tačiau Adu Dabyje gyveno ir dirbo, ten turėjo sveikatos draudimą, todėl ir turėjo žinoti bei laikytis ten patvirtintų įstatymų.

Net ir tapusios lytinio nusikaltimo aukomis, moteris šioje šalyje sulaukia ne užuojautos, o kaltinimų ir bausmės.

„Būna, jaunos mergaitės nueina į restoranus, prisigeria, viskas baigiasi „nuotykiais“, jas išprievartauja ir jos sėda į kalėjimą. Logikos nėra. Vyksta teismo procesai ir taip yra vos ne išrutuliojama, kad kone ji tą vyrą išprievartavo. Ir niekas nieko negali padaryti“, – pasakojo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (297)