Štai kas rašoma viešame Santaros klinikų gydytojų sąjungos laiške:

Santaros klinikų gydytojų sąjunga kartu su kitomis darbdavio lygmeniu veikiančiomis medicinos specialistų profesinėmis sąjungomis bei Lietuvos medikų sąjūdžiu 2019 01 15 kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo narius, nepritardamos SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGŲ ĮSTATYMO NR. I-1367 1, 2, 3, 15, 151 IR 55 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO ĮSTATYMO projektui.

Šalia kitų ydingų projekto nuostatų įstatymu siekiama nustatyti, kad visi universiteto ligoninių sveikatos priežiūros specialistai (t. y. gydytojai, akušeriai, slaugytojai, slaugytojų padėjėjai, o taip pat
psichologai bei daugelis kitų sveikatos priežiūros specialistų) dirbtų pagal terminuotas penkerių metų darbo sutartis.

Toks reikalavimas yra netaikomas jokioje socialiai pažengusioje pasaulio valstybėje, yra neproporcingas, diskriminuojantis, pažeidžia beveik 10 000 universiteto klinikų sveikatos priežiūros specialistų teises. Jau dabar dėl didesnių darbdavio mokamų nedarbo socialinio draudimo įmokų terminuotoms darbo sutartims Kauno ir Santaros klinikų gydytojų realiai gaunami atlyginimai yra mažesni beveik 1 000 000 Eur per metus. Didinant darbuotojų, kurie dirba pagal terminuotas sutartis skaičių, realus sveikatos priežiūros specialistų darbo užmokestis mažės, – rašo gydytojai.

– Universiteto klinikų medikus vienijančios profesinės sąjungos ragina atsisakyti diskriminuojančios, neskatinančios profesinio tobulėjimo, sukuriančios neužtikrintumo atmosferą terminuotų darbo sutarčių taikymo nuostatos tiek universiteto, tiek ir kitų gydymo įstaigų medikams ir siūlo taikyti socialiai pažengusiose šalyse įprastus medikų profesinės kvalifikacijos vertinimo metodus.

Apgailestaujame, kad vengiama diskusijos ir į 2019 m. sausio 24 d. 10.00 val. sveikatos apsaugos ministro šiuo klausimu organizuojamą posėdį nekviečiami universiteto klinikų darbuotojams atstovaujančių profesinių sąjungų atstovai."

Argumentai ir siūlymai išdėstyti rašte, kurį rasite – čia.

Visa tai pakomentavo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė:

„Pirmiausia norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad tai nėra nei Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), nei ministro Aurelijaus Verygos siūlymas, juolab, mūsų iniciatyva jis nėra ir niekur registruotas.

Priešingai šį klausimą kelia pati medikų bendruomenė, tiksliau – Lietuvos medikų sąjūdis (LMS), kuris iškėlė tokią idėją ir teikia svarstymui savo siūlymus. Dėl to yra pasisakę ir gydytojai vadovai, – sakė SAM atstovė.

– Taip pat labai svarbu paminėti, kad terminuotų sutarčių klausimas sveikatos priežiūros specialistams nėra jokia naujiena, nes dar 1998 metų lapkričio 24 d. Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo redakcijoje (15 straipsnio 7 dalis) buvo nustatyta, kad biudžetinių ir viešųjų įstaigų ar jų filialų ir padalinių, teikiančių tretinę sveikatos priežiūrą, sveikatos priežiūros specialistai į darbą priimami viešo konkurso būdu penkeriems metams. Pastaroji nuostata pakeista 2007 metais liepos 1 d. Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo 15 straipsnio 6 dalyje nustatant, kad Universitetų ligoninių sveikatos priežiūros specialistai į darbą priimami viešo konkurso būdu penkeriems metams.

Tuo tarpu SAM, gavusi LMS pasiūlymus ir idėjas bei žinodama kitų medikų organizacijų nuomonę bei tai, kad medikų bendruomenė neturi vieningos nuomonės dėl terminuotų sutarčių taikymo ar netaikymo gydymo įstaigose, stengsis padėti medikų bendruomenei diskutuoti ir susitarti tarpusavyje apsisprendžiant, ar šiuo klausimu jie norėtų pokyčių, o jei norėtų, tai kokių būtent.

Tad, siekdama padėti medikams susitarti ir tarpusavyje išsiaiškinti poreikius, SAM ryt yra pasikvietusi darbuotojų, didžiųjų ligoninių atstovus pasitarti šiuo klausimu."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)