Epidemija skelbiama, primena ELTA, kai sergamumas gripu ir viršutinių kvėpavimo takų ūminėmis infekcijomis pasiekia 100 atvejų dešimčiai tūkstančių gyventojų per savaitę.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, jau antrąją metų savaitę Kaune šis rodiklis buvo viršytas. Praėjusią savaitę sergamumas gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Kaune siekė daugiau nei 170 atvejų 10 tūkstančių gyventojų. Iš bendro susirgusiųjų skaičiaus sergančiųjų gripu Kaune šiuo metu yra daugiau nei tūkstantis.

Susirgimų peršalimo ligomis pastarosiomis dienomis žymiai padaugėjo ir Vilniaus, Klaipėdos bei Alytaus apskrityse. Tad penkiose Lietuvos savivaldybėse jau paskelbta gripo epidemija.

Lygiai prieš metus naujienų agentūra ELTA skelbė, kad gripas (ir kitos peršalimo ligos) buvo laikinai uždariusios apie 20 Kauno mokyklų, kai kur dėl epidemijos nevyko pamokos atskirose klasėse.

Tokios epidemijos metu gyventojams rekomenduojama mažiau lankytis tose vietose, kur susiburia daugiau žmonių, renginių organizatoriams patariama laikinai atidėti savo planus ir neorganizuoti masinių renginių.

Medikai pataria gyventojams daugiau naudoti individualių apsaugos priemonių (medicininių kaukių), dažniau plauti rankas bei drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas. Vilkėti labiau nuo šalčio apsaugančius drabužius, avėti žiemos metui tinkamą avalynę, esant galimybei, nesinaudoti viešuoju transportu ir daugiau būti gryname ore.

Gripu susirgęs asmuo turėtų būti kiek įmanoma labiau izoliuotas nuo sveikųjų, kadangi gripo virusas paprastai oru plinta lašeliais. Čiaudint ar kosint susidarantys lašeliai patenka ant virusui imlių žmonių viršutinių kvėpavimo takų gleivinės. Užkratas taip pat gali būti perduodamas per kontaktą su kvėpavimo takų išskyromis (liečiant daiktus arba paviršius, kuriuose yra virusas, ir po to palietus savo akis, nosį arba burną).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją