Moteris tikino, kad nubėgo į ligoninę prašyti pagalbos, tačiau, anot R. Visočnik, jai buvo pasakyta, kad, jei iškviesta greitoji, jiems padėti nėra reikalo. Pirmadienį ligoninės atstovai paneigė advokatės versiją, pasak jų, greitosios pagalbos automobilis jau buvo atvykęs, todėl jiems teikti pagalbą 78 metų senoliui nebuvo būtinybės.

Įvykis užfiksuotas penktadienio vidurdienį. Nepriklausomybės aikštėje prie Įgulos bažnyčios suklupusį vyrą gaivino praeiviai. Greitosios pagalbos medikai procedūrai vadovavo telefonu.

Kadangi veiksmas vyko šalia Kauno klinikinės ligoninės Skubios pagalbos ir traumų skyriaus, esančios Gedimino gatvėje, R. Visočnik nulėkė į registratūrą prašyti medikų pagalbos. Ten sulaukė nurodymo eiti į 129 ar 139 kabinetą, atsiminti tikslaus numerio dėl skubėjimo ir įtampos ji teigia nė negalėjusi.

„Registratūros darbuotoja nepalydėjo, koridorių raizgalynėje kabineto teko ieškotis pačiai, nors kiekviena sekundė galėjo būti lemiama. Radau 129(139)-tą. Jame kelios moterys gėrė kavą. Prašymas padėti personalo nesujaudino. Sako, kvieskit greitąją. Aš: „Kvietėm, bet kol atvažiuos – gal galite padėti praeiviui, gaivinančiam mirštantį žmogų“. Atsakymas: „Mes negalime, juk greitoji iškviesta“, – pademonstruota apatija negalėjo atsistebėti kaunietė.

Kauno klinikinė ligoninė

Greitoji pagalba po kurio laiko atvyko, tęsė žmogaus gaivinimą automobilyje.

„Baigties nežinau. Kartėlį, kilusį dėl medikų abejingumo, nustelbė pagarba ir dėkingumas praeiviui, nepabijojusiam imtis atsakomybės. Viltis yra. Ir ji remiasi į neabejinguosius. Uolūs formuliarų ir normatyvų vykdytojai telieka teisūs „ant popieriaus”, - savo socialinio tinklo paskyroje rašė R. Visočnik.

Pirmadienį DELFI kreipėsi į Kauno klinikinės ligoninės atstovus, kurie situaciją apibūdino kitaip. Pasak ligoninės atstovo spaudai Sauliaus Tvirbuto, situacija nemaloni. Įstaigos direktorius aiškinosi situaciją, kalbėjo su darbuotojomis, kurie tvirtino, kad greitosios medikai jau buvo atvykę.

„Užjaučiame mirusiojo artimuosius ir suprantame jų savijautą bei reakciją ekstremalaus įvykio akivaizdoje. Ligoninės vadovybė kalbėjosi su tą dieną dirbusiais medikais ir norime patikslinti aplinkybes. Tuo pat metu, kai moteris pasakė apie įvykį gatvėje medikams, ten jau buvo atvykusi greitoji medicininė pagalba.

Medikai mėgino paaiškinti, kad jie labiau pagelbėti nei greitosios medicinos pagalbos darbuotojai negalės – mūsų darbuotojai būtų užtrukę, kol surinktų reikiamus prietaisus ir atbėgtų iki įvykio vietos nei jei ligonis būtų atvežtas su greitąja pas juos. Ten medikai visada pasirengę priimti ligonius, suteikti tolesnę pagalbą bei gydymą“, - raštu atsiųstame komentare cituojama Kauno klinikinės ligoninės pozicija.

Informacija apie atvykusį greitosios medicininės pagalbos automobilį nekonkretizuojama. Verta paminėti, kad pro ligoninės langus vyro gaivinimas ir greitosios atvykimo faktas vargu ar būtų įmanomas pamatyti. Nors ir gaivinimas vyko netoli ligoninės, pagal turimas nuotraukas matyti, kad nelaimės vieta ligoninei nėra matoma, nes vyras suklupo kitoje bažnyčios pusėje nei stovi ligoninės pastatas Gedimino gatvėje.

Taip pat atsiųstame komentare rašoma, kad Kauno klinikinės ligoninės miesto centre esančio Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus darbuotojai ne kartą savo iniciatyva yra išbėgę su neštuvais į lauką ir suteikę pagalbą žmonėms su sutrikusia sveikata. Tačiau šiuo atveju greitoji atvyko labai greitai ir buvo pasikliaujama jų kvalifikacija.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ duomenimis, Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresniąja gydytoja patvirtino, kad greitosios ekipažas prie Soboro buvo iškviestas apie 11.30 val.

78 metų amžiaus vyriškis turėjo problemų su širdimi, atvykus medikams, jis jau buvo ištiktas klinikinės mirties. Specialistai gaivino vyriškį, atliko reanimacijos veiksmus, tačiau pastangos buvo bevaisės – žmogus mirė.

Papildyta:

Po ligoninės atstovų pasisakymo, DELFI susisiekė su įvykio liudininke. Ši tvirtina, kad įstaigos atstovai meluoja. Moteris pasakoja, kai ji išėjo iš ligoninės pamatė, kad tik tada greitoji įsuko į Gedimino gatvę, privažiavo prie bažnyčios kiek galėjo, išleido medikus, kurie nuėjo pėsti iki tos vietos, o mašina apsuko ratą, mat privažiavimas – iš kitos pusės prie tos vietos, kur viskas vyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)