Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės, jau per pirmąsias dienas paaiškėjo, kad šis sprendimas pasiteisino ir verslo atstovai noriai pradeda prekiauti nereceptiniais vaistais. Taip žmonėms sudaromos geresnės sąlygos įsigyti vaistų tuomet, kai šalia nėra vaistinės.

„Tikrai būna atvejų, pavyzdžiui nakties metu, kai pacientui skubiai prireikia vaistų lengviems simptomams pašalinti ir pacientas žino kaip juos vartoti, tačiau nėra arti dirbančios vaistinės. Todėl buvo numatyta galimybė pacientams tam tikrus vaistus, leisti įsigyti mažmeninėse prekybos įmonėse. Šiandien jau matome, kad šis sprendimas pasiteisino. Tad verslo atstovai gali pasinaudoti galimybe prekiauti nereceptiniais vaistais“, – sako viceministrė Kristina Garuolienė.

Kaip teigė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininkas Gintautas Barcys, mažmeninės prekybos įmonės, norinčios prekiauti vaistais, privalo užpildyti prašymą (deklaraciją) įrašyti jas į vaistinių preparatų mažmeninės prekybos įmonių sąrašą. Taip pat pateikti Farmacinės veiklos licencijavimo taisyklėse nurodytus dokumentus ir susimokėti valstybės rinkliavą. „Į minėtą sąrašą įmonė yra įrašoma jau kitą dieną po deklaracijos pateikimo. Taigi, jau kitą dieną gali pradėti prekiauti vaistais. Rekomendacinę prašymo formą galima rasti Tarnybos svetainėje (šiuo adresu), - tvirtino VVKT vadovas.

VVKT viršininkas taip pat atkreipė dėmesį, kad mažmeninės prekybos įmonės, pildydamos prašymą (deklaraciją) įrašyti jas į vaistinių preparatų mažmeninės prekybos įmonių sąrašą, daro klaidų. Pagrindinė ir dažniausia yra neteisingai nurodomi veiklos vietų adresai. Taip pat jau paaiškėjo, kad kai kurios veiklos vietos neturi maisto tvarkytojo pažymėjimų, nors deklaracijoje nurodyta, kad turi. Tarnyba, turėdama deklaraciją ir visus įmonės pateiktus dokumentus, per 10 dienų pradeda vidinį patikrinimą dėl įmonės atitikimo Farmacijos įstatyme nustatytiems reikalavimams. Dėl to, jei randama minėtų neatitikimų, Tarnyba per 5 dienas apie tai praneša įmonei ir duoda terminą ištaisyti numatytus trūkumus. Terminas negali būti ilgesnis nei 90 dienų. Jei trūkumai neištaisomi, įmonės teisės parduoti vaistus konkrečiose veiklos vietose bus stabdomos.

VVKT taip pat primena, kad vaistai yra ypatinga prekė ir kad neteisingas, neracionalus jų vartojimas gali pakenkti sveikatai, tad alternatyviose prekybos vietose bus leidžiama prekiauti tik tam tikrais nereceptiniais vaistais, įrašytais į Tarnybos tvirtinamą sąrašą (tikslų vaistų sąrašą galima rasti paspaudus šią nuorodą). Į jį yra įtraukti vaistai, skirti suaugusiesiems arba vaikams nuo 12 metų, su viena veikliąja medžiaga, mažiausiomis galimomis pakuotėmis ir tik tam tikrų dažniausiai vartojamų grupių vaistai nuo uždegimo, priklausomybei nuo tabako gydyti, antiseptiniai vaistai, vaistai alergijos simptomams lengvinti bei vietiškai vartojami vaistai, skirti burnos ertmės ir ryklės ligoms gydyti, kurių sudėtyje nėra etanolio.

Keičiantis situacijai vaistų rinkoje, pavyzdžiui, jei tam tikri vaistai išimami iš rinkos arba įtraukiami nauji, šis VVKT sudaromas sąrašas irgi keisis. Todėl VVKT atkreipia dėmesį, kad šis vaistų sąrašas bus reguliariai peržiūrimas – kartą per ketvirtį. Naujas sąrašas Tarnybos tinklalapyje bus skelbiamas likus 30 dienų iki jo įsigaliojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)