DELFI gavo skaitytojos iš Klaipėdos laišką. Jame moteris pasakojo, kad per Kalėdas susirgusį sūnų konsultavusi gydytoja paskyrė antibiotikų. Nors vaistus reikėtų pradėti vartoti tuoj pat, jų pasiligojusio sūnaus tėvai visame mieste negalėjo gauti – vaistinės paprasčiausiai nedirbo.

„Pasirodo, per Kalėdas Klaipėdoje nedirba jokia vaistinė. Išnaršėme internetinius puslapius, į kelias bandėme skambinti. Pradėjusi ieškoti informacijos mamų forumuose, pamačiau, kad aš ne viena tokia. Vaistų ieško daugybė mamų, perpardavinėja vienos kitoms receptinius vaistus. Toks metas, kai sergančių iš tiesų daug. Argi ne absurdas, kad medikai dirba, o nedirba nė viena vaistinė? Jei ir dirba, tokios informacijos nepavyko rasti“, – apmaudą laiške liejo moteris.

Vaistų tėvai ieškojo Kalėdų popietę. Kaip ir parduotuvės, vaistinės visame mieste nedirbo. Ir taip atsitiko ne tik pajūryje. Vaistinės per Kalėdas nedirbo visoje šalyje, išskyrus kai kurias įprastai budinčias vaistines.

Budinčios vaistinės

Gruodžio 24 ir 26 dienomis šalyje trumpintais grafikais dirbo dauguma šalies vaistinių.

Visgi, diskusijos internete rodo, kad Kalėdų dieną daug kam prireikė vaistų: nuo antibiotikų iki briliantinės žalumos vėjaraupiams.

„Ne vienam svarbių vaistų prireikė antradienį, per Kalėdas. Kad Gargžduose nedirbo vaistinės dar suprantama, galima nuvykti į šalia esančią Klaipėdą, bet, deja, ir ten vaistinės „ilsėjosi“, – rašė skaitytoja.

– Bėda nesirenka, kada ateiti. Be kokio ibuprofeno ar šiaip sirupėlio galima ir išsiversti tą dieną, bet, peržvelgus forumus, matyti, kad visokių bėdų žmonėms buvo: vėjaraupiai, ausies uždegimas, komplikavęsi kosuliai...
Pavyzdžiui, mums ta viena diena tikrai buvo svarbi – pradėjus duoti antibiotikus, kitą dieną vaiko būklė ženkliai pagerėjo.“

Vaistinių atstovai pirštu duria į Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) – neva ji turėjo pakontroliuoti, kad bent viena vaistinė rajone dirbtų. Kadangi dauguma prekybos centrų jau iš anksto paskelbė, kad šventiniu laikotarpiu dirbs trumpiau arba visai nedirbs, juose veikiančios vaistinės neturėjo pasirinkimo.

SAM dėl susiklosčiusios situacijos apgailestavo ir atsakomybę numetė vaistinėms.

„Šventiniu laikotarpiu pačios vaistinės sprendžia kuriomis valandomis dirbs, tad tikrai galėjo nutikti taip, kad jos nedirbo. Paprastai apie pasikeitusį darbo laiką yra informuojama skelbiant darbo laiką ant vaistinių durų, internetinėse svetainėse, – komentavo SAM Spaudos tarnybos patarėja, laikinai vykdanti vedėjo funkcijas Alina Žilinaitė.

Kviečiame ateityje pacientus neatidėlioti būtinų vaistų įsigijimo ir jais pasirūpinti iš anksto. Na, o tais atvejais, kai ištinka nelaimė ir tenka kvieti greitąją medicinos pagalbą ar kreiptis į ligoninės priėmimo skyrius, medikai pacientams suteikia visą reikiamą pagalbą, įskaitant ir tuo metu reikiamus vaistus.“

SAM primena, kad nuo sausio 1 dienos įsigalios Farmacijos įstatymo pataisos, leisiančios tam tikrais nereceptiniais vaistais prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir mažmeninės prekybos vietose. „Tad ateityje tokių sunkumų turėtų kilti vis mažiau“, – sako A. Žilinaitė.

Kaip vaistinės dirbs 2018 m. gruodžio 31 ir 2019 m. sausio 1 dienomis:


Detalesnę informaciją apie BENU ir Eurovaistinės darbo laiką 2018 m. gruodžio 31 ir 2019 m. sausio 1 dienomis rasite oficialiose vaistinių svetainėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)