Alytaus rajone gyvenanti Neringa neslepia, kaip jos šeimai prieš porą metų pavyko išbristi iš alkoholizmo liūno. Šeima tarsi iš letargo miego atsibudo, kai vieną dieną neteko savo penkių vaikų – jie tris mėnesius buvo apgyvendinti pas laikinus globėjus.

„Beveik dvejus metus nevartojame“. Einame pas psichologą abudu. Nusprendėme, kad vienas lauke kare ne karys. Nusprendėme abudu dėl vaikų, kad būtų šeima. Po to bendravimas visai kitoks, ir namuose viskas kitaip“, – sako Neringa.

Anot Neringos, didžiausią paramą šeimai suteikė vietos bendruomenė. Priklausomų nuo alkoholio šeimų seniūnijoje ne viena.

Alytaus rajonas – pirmasis Lietuvoje prieš septynerius metus ėmėsi iniciatyvos padėti gyventojams, kenčiantiems nuo alkoholizmo. Pagalba pasinaudojo apie 400 rajono gyventojų. Savivaldybė tam skiria apie maždaug 3 tūkstančius eurų.

Daugumai taikytas kodavimas, kurio dabar atsisakyta, kaip neveiksmingo. Kiti priklausomybės ligų centruose praėję mėnesio psichologinės socialinės reabilitacijos programą.

Yra pavyzdžių, kaip priklausomiems nuo alkoholio, pagalbos ranką tiesia svetimi žmonės. Marijampolės rajone šešerius metus veikiančiame reabilitacijos centre – 12 globotinių. Sveikimo programa trunka metus, lektoriais dirba savanoriai, patys išsigydę nuo priklausomybių ligų.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, padėtis turėtų pasikeisti jau kitąmet. Apie pustrečio milijono eurų skirta Psichikos sveikatos gerinimo metodikai parengti, pilotiniams projektams, bus apmokyti 80 priklausomybių ligų konsultantų, kurie prireikus padės asmenims patekti ir į gydymo centrus.

„Tai yra tokia žemo slenksčio paslauga, kai žmonės, kurie gal ir nedrįsta kreiptis į psichiatrus, psichologus, jie galėtų kreiptis į specialistus, kurie yra apmokyti teikti motyvacines paslaugas, vėliau jie būtų nukreipti į specialistų centrus“, – sako A. Veryga

Visose savivaldybėse pagalbą sergantiems priklausomybių ligomis teikia psichikos sveikatos centrai, tačiau praktika rodo, kad žmonės labiau linkę pagalbos ieškoti ne pas psichiatrus, o bendruomenėse ar socialinės pagalbos centruos.