LSMU Farmacijos fakultete japonų delegaciją pasveikino universiteto rektorius prof. habil. dr. Remigijus Žaliūnas, besidžiaugdamas tarptautiniu LSMU ir Japonijos mokslininkų bendradarbiavimu. Svečius priėmė ir universiteto išskirtinumą pristatė LSMU Medicinos akademijos kanclerė prof. habil. dr. Daiva Rastenytė, su mokslinių tyrimų pasiekimais supažindino LSMU prorektorė mokslui prof. habil. dr. Vaiva Lesauskaitė, apie universiteto tarptautiškumą kalbėjo Tarptautinių ryšių ir studijų centro dekanė prof. dr. Ingrida Janulevičienė, rašoma pranešime spaudai.

Kauno klinikų generalinis direktorius, priimdamas Japonijos diplomatus, pristatė ligoninę ir jos pasiekimus. Prof. habil. dr. R. Jurkevičius priminė, kad Kauno klinikų specialistai aktyviai bendradarbiauja su Japonijos mokslininkais, gerindami medicinos rezultatus Lietuvoje. „Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Kauno klinikos ir Japonijos mokslininkai jau antrus metus sėkmingai vysto bendras veiklas,“ – džiaugėsi prof. R. Jurkevičius. Generalinis direktorius pabrėžė, kad tarptautiniai santykiai skatina inovacijas, užtikrina spartesnę pažangą biomedicinos mokslų ir sveikatos sektoriuje, ir yra vienas iš ligoninės prioritetinių krypčių. „Dalijimasis gerąja praktika su kolegomis – vienas iš svarbiausių aspektų mokslinėje ir klinikinėje veikloje,“ – teigė jis.

Shiro Yamasaki

Bendradarbiaujant su Japonijos mokslininkais, sėkmingai atliekami įvairių sričių moksliniai tyrimai: Alzheimerio ligos molekulinių veiksnių tyrimas, naujų amžinės geltonosios dėmės degeneracijos žymenų paieška diagnozei ir gydymui nustatyti, metabolinių ir imunogeninių žymenų paieška, susijusi su amžinės geltonosios dėmės degeneracija ir diabetine retinopatija. LSMU mokslininkai ateityje ketina vykdyti bendrus tyrimus in vivo perprogramuojant miokardo fibroblastus į širdies raumens ląsteles.

Lietuvos ir Japonijos ryšiai medicinos mokslų srityje ypatingai suaktyvėjo po to, kai 2016 metais šalys tarptautinės konferencijos „Life Sciences Baltics 2016“ metu surengė oficialų susitikimą dėl bendradarbiavimo tiriant retomis ir nediagnozuotomis ligomis sergančius pacientus. Pernai LSMU pasirašė dvišalį bendradarbiavimo memorandumą su Japonijos Hirošimos universitetu.

S. Yamasaki Lietuvoje reziduoti pradėjo šių metų rudenį. Jis yra vienuoliktasis Japonijos ambasadorius Lietuvai ir ketvirtasis, kuris reziduoja Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją