Ministerija norėtų, kad šiemet Kalėdos nebūtų saldžios, arba, kaip sako, būtų saldžios sveikiau. Įprastų saldumynų vaikams rekomenduojama nedovanoti.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinaitė pažymi, kad tai tik rekomendacija ir nėra bandymas daryti spaudimą tėvams.

„Ministerijos išsiųstas raštas tikrai nėra reikalavimas, draudimas, ar kažkoks bandymas daryti spaudimą tėvams. Tai tėra rekomendacinio pobūdžio laiškas, kurį ministerijos mitybos ekspertai išsiuntė visuomenės sveikatos biurams, prašydami, kad jie pasidalintų su tėveliais ir paragintų juos, ruošiant kalėdines šventes vaikams, elgtis sąmoningai, tiekti jiems kuo mažiau saldainių, o juos keistų sveikais saldumynais ir kitais skanėstais“, – LRT TELEVIZIJAI sako A. Žilinaitė.

Darželinukų ir moksleivių tėvai suglumę – jų teigimu, sveikatos apsaugos ministerijos mitybos ekspertų per visuomenės sveikatos biurus platinamas laiškas, nors ir rekomendacinio pobūdžio, yra perteklinis, o sprendimus dėl savo vaikų mitybos tėvai turėtų priimti patys.

Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Kęstutis Mikolajūnas akcentuoja, kad saldumynai savaime nėra nieko blogo.

„Manau, kad gyvenimas turi turėti ir smagių kažkokių dalykų, nes, jeigu kalbėtume apie maistą, tai yra maistas, o saldumynais mes vaikų nemaitiname. Saldumynas yra proginis, tam tikras ženklas, dėmesio ar meilės parodymas, palepinimas. Saldumynas savaime nėra nieko blogo“, – sako K. Mikolajūnas.

Sveikos mitybos šalininkai sako, kad vaikai mėgsta tai, prie ko yra pripratę, o, įpratinti prie sveiko maisto, sveikatai nenaudingų ir net žalingų produktų jie esą nepasigenda.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje vaikai suvartoja vidutiniškai keturis kartus daugiau cukraus, negu rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.