Daugelyje tyrimų buvo įrodyta, kad kontraceptinės tabletės turi įtakos psichikos sutrikimams. Naujas dokumentinis BBC filmas atskleidžia, kokia gili ši problema – pasirodo, dalis moterų suserga depresija, joms kyla minčių apie savižudybę.

Hormono progesterono, kuris ir siejamas su psichikos sutrikimais, yra sudėtinių kontraceptinių tablečių ir progesterono kontraceptinių tablečių sudėtyje.

BBC dokumentinio filmo „Kontraceptinė piliulė. Ar tai saugu?“ („The Contraceptive Pill: How Safe Is It?“) tyrėjų komanda padarė išvadą, kad kas ketvirta kontraceptines piliules vartojanti moteris patiria neigiamą poveikį sveikatai.

Viena iš tokių moterų – Danielle (31 m.). Ji pasakoja, kad jautė nemalonų, bauginantį kontraceptinių piliulių šalutinį poveikį, o anksčiau jokių psichikos sutrikimų nebuvo patyrusi. „Buvau sveika, o po pusmečio man kildavo minčių apie savižudybę“, – teigė ji.

Panaši ir Vicky Spratt patirtis – ji prisimena, kad ėmė vartoti kontraceptines tabletes 14 m. ir labai greitai prasidėjo depresiją, pastovūs panikos priepuoliai.

„Pamenu, galvodavau, ar visas mano gyvenimas bus toks, nenorėjau taip gyventi“, –dokumentiniame filme pasakojo dabar jau 30 m. V. Spratt.

Paauglystėje jai skyrė antidepresantų ir nukreipė pas psichoterapeutą. Moteris stebisi, kad nė vienas gydytojas tada neįžvelgė sąsajos tarp sunkios psichologinės būklės ir kontraceptikų.

Nemažai panaršiusi internete V. Spratt rado informacijos kontraceptikų keliamą depresiją ir nusprendė nebevartoti kontraceptikų ir pažiūrėti, ar kas pasikeis. Per kelias savaites ji pasijuto geriau.

Kontraceptinės tabletės

Dokumentiniame filme V. Spratt ima interviu iš Kopenhagoje (Danija) gyvenančio profesoriaus Ojvindo Lidegaardo, kuris turėjo priėjimą prie daugybės žmonių sveikatos duomenų, kadangi Danijoje visų asmenų sveikatos duomenys yra vienoje sistemoje.

Profesorius išanalizavo daugiau nei milijono 15 – 34 m. amžiaus moterų sveikatos duomenis per 16-os metų laikotarpį ir atliko du tyrimus apie psichinės sveikatos ir hormoninės kontracepcijos sąsają.

Pasirodo, kontraceptines tabletes (sudėtines kontraceptines tabletes arba progesterono kontraceptines tabletes) vartojančioms moterims dažniau buvo skiriami antidepresantai nei toms, kurios rinkosi nehormoninę kontracepciją. Skirtumas ypač matėsi 15–19 m. amžiaus merginų grupėje.

Antras tyrimas parodė sąsają tarp hormoninės kontracepcijos, bandymų nusižudyti ir savižudybių.

O. Lidegaardo tyrimų duomenis patvirtino ir pernai pavasarį Švedijoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 800 000 moterų.

V. Spratt teigimu, nors dėl hormoninės kontracepcijos moterys patiria psichikos sutrikimų, JK dėl informacijos trūkumo ir dėl Anglijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NST) šis klausimas praktiškai nesprendžiamas.

V. Spratt dvejus metus tyrė ir galiausiai išsiaiškino, kad NST neturi apie tai duomenų.

Tai reiškia, kad NST nestebi, ar hormoninius kontraceptikus vartojančios moterys turi psichikos sutrikimų, bent jau nedaro to taip, kaip daro danų medikai.

Be to, tai reiškia, kad moterys negauna informacijos apie visus galimus hormoninės kontracepcijos šalutinius poveikius, moterų seksualinės sveikatos klinikose nėra apie tai informuojančių lankstinukų.

„Manau, NST tai sieja su nuotaikų kaita, jiems kelia nerimą tai, kad moterys nebenorės vartoti kontraceptinių tablečių ir kad gali padaugėti nepageidaujamų nėštumų. Mane stebina, kad nepaisant žinomos sąsajos tarp progesterono ir depresijos, NST į tai nesigilina ir dėl to nežinome, kiek moterų JK jaučia šį poveikį“, – teigė V. Spratt.

Būtent todėl ji nusprendė dalyvauti BBC dokumentinio filmo kūrėjų tyrime. V. Spratt įsitikinusi – duomenys būtini, kad medikai galėtų informuoti moteris apie galimą kontraceptinių piliulių riziką.
Pagrindinė dokumentinio filmo kūrėja daktarė Zoe Williams aiškina, kad visi vaistai turi šalutinį poveikį, bet kontraceptinės piliulės išsiskiria tuo, kad jas vartoja sveikos moterys, jomis nėra gydomos ligos.

„Todėl šalutinis poveikis, kuris stipriai pakenkia gyvenimo kokybei, yra nepageidaujamas. Ypač kai yra prieinama tiek tablečių rūšių ir alternatyvių kontracepcijos metodų“, – teigė daktarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)