DELFI gavo laišką iš skaitytojos, kuri socialiniame tinkle pastebėjo skelbimą apie vaistus nuo parazitų.

„Tema apie apie parazitų poveikį žmogaus organizmui sudomino, – rašė skaitytoja.

Paspaudus nuorodą pasirodė interviu su gydytoju. Tekstas kėlė kraupulį, išgąstį ir didelį nerimą, nes gydytojas pareiškia, jog visi mes turim kirmėlių ir jos veikia žmogaus vidaus organus, ten kaupiasi, tada žmogus stipriai suserga ir miršta. Pasak to gydytojo, kirmėlių būvimą iš pradžių nustatyti neįmanoma, aptinkama, kai yra per vėlu.“

Skaitytoja pasakojo, kad šalia teksto buvo ir kraupios nuotraukos su kirmelėmis žmogaus vidaus organuose. Kad kirmėlės neužvaldytų kūnų, kalbintas gydytojas pataria įsigyti vaistus, kuris neva išspręs visas problemas.

Specialistai skuba pranešti – nepasitikėkite tokiais tekstai ir netikromis nuotraukomis. Pasirodo, kalbintas gydytojas išgalvotas, o siūlomas vaistas neregistruotas Lietuvoje. Tokiu atveju vaistą įsigyjant smarkiai rizikuojama savo sveikata.

Visi turime parazitų?

Gąsdinančio turinio straipsnyje socialiniame tinkle, kurį galėjo skaityti kas tik nori, buvo rašoma apie tai, kad visi turime nepageidaujamų parazitų, todėl reikėtų suskubti gydytis. Šalia straipsnio nurodytas ir vaistas, kuris stebuklingai gali padėti kiekvienam.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) gydytoja Aušra Bartulienė įspėja, kad savarankiškai gydytis ar vartoti profilaktiškai vaistus nuo parazitinių ligų nereikėtų jau vien dėl to, kad, kaip ir prieš antibiotikus, taip pat ir prieš antiparazitinius vaistus gali vystytis atsparumas.

„Dėl ligos simptomų, tyrimų ir gydymo visada rekomenduoju kreiptis į šeimos gydytoją, kuris ir privalo atsakyti į visus klausimus“, – pataria specialistė.

Aušra Bartulienė

Piktybiškai sukurtų internetinių svetainių daugėja

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) atkreipia dėmesį, kad gyventojai turėtų rinktis tik patikimus, Lietuvoje registruotus vaistinius preparatus. Ar siūlomas įsigyti vaistas yra Lietuvoje registruotas, patikrinti galima visai paprastai. Tereikia apsilankyti Tarnybos internetiniame puslapyje, paspausti aktyvią ikoną „Vaistų paieška“ ir įrašyti produkto pavadinimą.

Svarbu atminti, jog Lietuvoje galima reklamuoti tik registruotus vaistinius preparatus. Tad jei „stebuklingos priemonės” registre nerandate, tikėtina, kad šis produktas – tikrai ne vaistas. Įrašius internetiniame puslapyje rekomenduoto antiparazitinio „stebuklingo“ vaisto pavadinimą, pasirodė, kad toks vaistas nėra įtrauktas į registrą.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) atstovė spaudai Aistė Tautvydienė teigia, kad pastaruoju metu vis daugėja piktybiškai sukurtų interneto svetainių, kuriose skelbiama klaidinanti ir tikrovės neatitinkanti informacija apie neaiškios kilmės produktus, neva vaistus, galinčius greitai ir efektyviai išgydyti įvairias sveikatos problemas. „Žmonės tokiomis reklamomis patiki, perka ir nusivilia. Be to, užuot sau padėję, tik pakenkia“, – sako A. Tautvydienė.

Visus vaistus reikėtų pirkti tik legaliose prekybos vietose arba jų internetinėse svetainėse, kurios yra pažymėtos specialiu logotipu, nurodančiu, kad šioje vaistinės internetinėje svetainėje pirkti vaistus yra saugu. Logotipu galima pasitikėti tik tada, kai jį paspaudus atsiranda vaistinių, parduodančių vaistus nuotoliniu būdu, sąrašas.

Saugokite savo duomenis apie sveikatą

Informacinių technologijų ekspertas Marius Pareščius sako, kad jokių prekių, o ypač vaistų, nereikėtų įsigyti internetinėje svetainėje iš anksto nepasitikrinus, kas jos savininkas.

„Vaistai yra labai lengvai padirbinėjami, tad nežinai, ką nusipirksi. Galima ir originalioje pakuotėje įsigyti sukčių pagamintų vaistų, todėl rizika pirkti iš nežinomo pardavėjo – milžiniška“, – neabejoja M. Pareščius.

Jis sako žinantis atvejų, kai žmonės įsigijo vaistų, kurie nėra parduodami jų šalyje, turėjo sveiktos komplikacijų.

„Be to, užsakinėdami vaistus ar papildus internetinėse svetainėse, reikėtų atsargiai skelbti savo asmeninius duomenis, nes atsakinėjant į tam tikrus, su sveikata susijusius klausimus, rizikuojame palikti per daug asmeninės informacijos, kuri, nežinome, kaip gali būti panaudota“, – pastebi IT specialistas.

Perkant vaistus iš tam tikros įmonės, M. Pareščiaus teigimu, visada reikėtų pasitikrinti jos patikimumą, gyvavimo trukmę. „Kai mokate pinigus už prekę, stenkitės atsiskaityti per mokėjimų internetu platformą „PayPal“. Jei negausite prekių, šiai mokėjimo platformai galėsite pareikšti pretenzijas ir turėsite galimybių susigrąžinti pinigus“, – pataria informacinių technologijų ekspertas.

Svarbu informaciją patikrinti

VVKT atkreipia dėmesį, kad piktybiškai sukurtos, paprastai net ne Lietuvoje registruotos interneto svetainės, kuriose siūloma įsigyti vienokį ar kitokį preparatą, išsiskiria ir specifiniu savo stiliumi: daug rėksmingų spalvų ir dar rėksmingesnių šūkių. Dauguma rubrikų, skilčių ar ikonų yra neaktyvios, pats tekstas neaiškus, tarsi pažodžiui išverstas iš užsienio kalbos, dažniausiai su gramatinėmis klaidomis. Svetainėse cituojami fiktyvūs gydytojai. Įvedus jų pavardes į Google paiešką, dažniausiai nei tokių asmenų, nei tokių gydymo įstaigų, kurios pateikiamos kaip jų darbovietė, nerandama.

Turint bent menkiausią abejonę, kad siūlomas pirkti produktas yra neaiškios kilmės preparatas, geriau jo neįsigyti.

Turintiems gyvūnų gresia didesnė rizika užsikrėsti

Jeigu įtariate, kad užsikrėtėte parazitinėmis ligomis, pasak gydytojos epidemiologės A. Bartulienės, jus gydantis gydytojas, įvertinęs ligos kliniką bei epidemiologinius duomenis, nuspręs, ar reikalingi tyrimai ir rekomenduos, kur bei kokius vaistus įsigyti. O gąsdintis, jog tučtuojau nepradėjus gerti vaistų stipriai pablogės sveikata, nereikėtų.

A. Bartulionienė teigia, kad užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų informacinėje sistemoje sukauptais duomenimis, 2017 m. iš viso buvo užregistruota 1348 parazitiniai susirgimai. Labiausiai paplitusios parazitinės ligos buvo enteriobiozė ir askaridozė. Kiekvienais metais jos sudaro virš 80 proc. visų parazitinių ligų.

Gydytojos epidemiologės teigimu, jeigu į organizmą patenka nedidelis sukėlėjų kiekis, ligos simptomų gali ir nebūti.

Lietuvoje, pasak A. Bartulionienės, oficialiai registruojamos trys parazitinė ligos, kurias gali perduoti šunys, katės. Tai yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokokozė. „Žmogus šiomis ligomis gali užsikrėsti nuo nešvarių rankų, valgydamas neplautus vaisius, uogas, taip pat ir miško uogas“, – sako specialistė.

Šuo ir jo šeimininkas

Žmonės, kurie namuose augina gyvūnus, turi didesnę riziką užsikrėsti, nes gyvūnai ant savo kailio iš lauko gali parsinešti įvairių parazitų. Taip pat maži šuniukai ir kačiukai yra labai užsikrėtę toksokaromis ir toksoplazmomis, nes kalytės ir katės, jeigu yra užsikrėtusios, per placentą ir per pieną užkrečia savo palikuonis.

Todėl turint augintinių namuose, visada dėl jų sveikatos svarbu pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju. „O geriausia profilaktinė priemonė nuo daugelio parazitinių ligų yra rankų plovimas. Tik reikėtų nepatingėti tinkamai jas nusiplauti, ne vien tik sušlapinti ir nusausinti, bet ir gerai išsimuilinti ir trinti viena į kitą nors 10-15 sekundžių, neužmirštant tarpupirščių ir panagių, kur daugiausia susikaupia nešvarumų“, – pataria A. Bartulionienė.

Kaip atpažinti

Statistika rodo, kad enterobioze (arba spalinėmis) serga dažniausiai vaikai iki 9 metų amžiaus. „Tėvai turėtų susirūpinti, kai vaikas naktimis pradeda blaškytis, per miegus kasosi išeinamąją angą, blogai išsimiegojęs būna irzlus, nervingas. Spalinės naktį šalinasi iš žarnyno ir dirgindamos tarpvietės odą sukelia stiprų niežulį“, – sako A. Bartulionienė.

Užsikrėtus askaridoze, ligos pradžioje, vykstant lervų migracijai per plaučius, gali atsirasti kosulys, vėliau, kai askaridės patenka į žarnyną, gali pasireikšti pilvo skausmai bei dujų kaupimasis, sumažėja apetitas, atsiranda bendras silpnumas. Sergant toksokaroze gali varginti pasikartojantis karščiavimas, sausas kosulys, bronchitas, odos bėrimai bei niežulys, pilvo skausmai, pūtimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Gali atsirasti ir akių pažeidimų.

Žarnyno pirmuonių sukeltų ligų simptomai: viduriavimas, sumažėjęs apetitas.

Echinokokoze dažniausiai serga vyresnio amžiaus žmonės, nes ligos inkubacinis periodas gali trukti nuo 5 iki 15 metų. Ši liga dažniausiai pažeidžia kepenis, todėl gali atsirasti maudimas kepenų srityje, gelta.

Daugumai parazitinių ligų būdingi odos alerginiai bėrimai.

Paaiškėjus, jog jūs ar jūsų vaikas, artimas serga viena iš parazitinių ligų, vaistus pirkite patikimoje vietoje. VVKT atstovė spaudai A. Tautvydienė sako, kad nereikėtų imti ir dovanojamų vaistų, siūlomų socialiniuose tinkluose ar pokalbių svetainėse. „Taip elgdamiesi rizikuojate sveikata, nes iš tiesų nežinote, ar įsigyjate būtent tą vaistą, kurio jums reikia. Be to, neaišku, kokiomis sąlygomis vaistas buvo laikytas, ar nėra pasibaigęs jo galiojimo terminas“, – įspėja A. Tautvydienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)