„Vaidinome suaugusius“

2010 m. devyniolikmetis regbio aistruolis Samas leido laiką su Jimmy‘iu Galvinu ir keliais kitais savo draugais australais savo namų kiemelyje Sidnėjuje. Ant žemės jie pastebėjo šliužą.

„Mes sėdėjome lauke, mėgaudamiesi nakties vėsa ir raudonu vynu, apsimesdami, kad esame suaugę“, – pasakojo J. Galvinas interviu Lisai Wilkinson Australijos „Network 10“ kanalo aktualijų pokalbių šou „The Sunday Project“. Vėliau su J. Galvinu bandė susiekti CNN, bet jis neatsakė.

„Kilo diskusija, kas išdrįstų suvalgyti šliužą,– prisimena J. Galvinas. – Tada Samas pakilo ir jį pakėlęs prarijo. Štai kaip viskas nutiko.“

Po to, kai prarijo šliužą, Samui pasidarė bloga ir silpna, jis ėmė skųstis ūmiu kojų skausmu, praneša „The Sunday Project“. Kaip aktualijų laidai papasakojo Samo mama Katie Ballard, iš pradžių baimintasi, kad jam išsėtinė sklerozė, kuria sirgo jos vyras. Bet gydytojai šią diagnozę atmetė.

Tada Samas motinai prisipažino prarijęs šliužą. „Aš jam pasakiau: „Ne, nuo šito negalima susirgti“, – prisimena ji.

Tačiau neilgai trukus gydytojai jiems pranešė, kad vis dėlto dėl Samo ligos kaltas nelemtasis šliužas.

Samas užsikrėtė angiostrongilioze, kurią sukelia Angiostrongylus cantonensis – žiurkių plaučių kirmėlė. Šią kirmėlę perneša šliužai.

Kas yra angiostrongiliozė?

Angiostrongiliozę sukelia parazitinė kirmėlė Angiostrongylus cantonensis. Šis parazitas gyvena žiurkių plaučiuose, o vėliau pasišalina su išmatomis. Išmatoms patekus į šliužo, sraigės, gėlavandenio krabo, krevetės ar varlės organizmą, šie tampa parazito nešiotojais. Beje, žuvys šio parazito neperneša.

Žmonės šia kirmėle gali užsikrėsti suvalgę žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą gyvį arba neplautą (ar nekruopščiai nuplautą) daržovę, ant kurios pabuvojo sraigė arba šliužas.

Be to, kaip įspėja JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai, parazitų gali pakliūti ir į gėrimus, jei šie paliekami nakčiai lauke, ir į juos įkrenta sraigių ar šliužų.

Kirmėlės gyvenimo ciklas nesibaigia žmogaus organizme. Vietoj to, kad pereitų per žmogaus virškinimo traktą (kaip per žiurkės virškinimo traktą), lerva dažnai „pasiklysta, nukeliauja į smegenis ir ten pasilieka“, anot Floridos universiteto profesorės Heather Stockdale Walden iš Užkrečiamųjų ligų ir patologijų katedros.

Žmogus, sergantis angiostrongilioze, kitų užkrėsti negali, nes neplatina kirmėlių kiaušinėlių ar lervų.

„Pakliuvusi į smegenis lerva gali sukelti eozinofilinį meningitą“, – įspėjo H. Stockdale Walden. Tai galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas.

Galimi simptomai – galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, karščiavimas, kaklo sustingimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)