Departamentas informavo, kad pastaruoju metu gauna vis daugiau klausimų – kada gi bus galima auginti kanapes medicininiais tikslais? Į šį klausimą yra vienas griežtas atsakymas.

„Departamentas nori pabrėžti, kad šis Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pakeitimas yra susijęs TIK su vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra kanapių, t. y. vaistais, kurių saugumas ir veiksmingumas yra įrodytas moksliniais tyrimais, ir kurie yra registruoti teisės aktų nustatyta tvarka Lietuvoje arba įrašyti į Bendrijos vaistinių preparatų registrą, – DELFI komentavo Departamento Narkotinių ir psichotropinių medžiagų prekursorių kontrolės ir rizikos vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Povilanskienė.

– Tai reiškia, kad Lietuvoje kanapės nei maišeliais, nei suktinėmis nebus pardavinėjamos, nes tai tebėra draudžiama medžiaga, ir auginti „medicininių“ kanapių, kaip ir anksčiau, tikrai nebus leidžiama.“

Departamente jau gaunami susidomėjusių žmonių paklausimai, ar jie gali auginti kanapes medicinos tikslais.

„Svarbu neklaidinti visuomenės ir pabrėžti, kad bus įteisinti tik vaistai, kurių sudėtyje yra kanapių. Legalizavimo klausimas, kuris suprantamas, kaip laisvas kanapių vartojimas, auginimas ar platinimas nėra svarstomas“, – teigia specialistė.

Nacionalinės tabako ir kontrolės koalicijos prezidentė Nijolė Goštautaitė-Midttun sako, kad šis sprendimas tik labai nežymiai keičia ligšiolinę situaciją, o tai, kad politikai džiaugiasi „įteisinę medicinines kanapes“, klaidina visuomenę.

Medikė aiškina, kuo nuo gegužės 1 dienos keičiasi dabartinė situacija: atlikus privalomas procedūras Lietuvoje bus galima įregistruoti vaistus, kurių sudėtyje yra kanapių.

„Vaistus. Ne maisto papildus, ne namudinius aliejus ar pyragėlius. Ir dar šiuo metu ES šalyse registruoti vaistai NESKIRTI toms indikacijoms, kurias trumparegiškai reklamuoja politikai. Šie vaistai skirti ne skausmui malšinti „vietoj“ kitų vaistų, o „kartu“ su kitais vaistais, spastiškumui mažinti gydant išsėtinę sklerozę, esant tam tikroms aplinkybėms“, – teigia N. Goštautaitė-Midttun.

„Tai nėra kanapių legalizavimas. Būtina atkreipti dėmesį, kad Seimas pritarė pataisoms, kurios leis legaliai registruoti vaistus, savo sudėtyje turinčius kanapių, paprastai tai būna kanabinoidai, kanapių sudėtinės dalys. Ar to reikėjo? Be abejo, kiekvienas žingsnis, kad žmonės be reikalo nesijaustų nusikaltėliais, visi mes pritarsime, – DELFI TV studijoje komentavo Nacionalinio vėžio instituto Molekulinės onkologijos laboratorijos vedėjas prof. Kęstutis Sužiedėlis.

– Tokie vaistai skiriami simptomams gydyti po vėžio, išsėtinei sklerozei, epilepsijos formoms, gliomai, autominuninių ligų simptomams gydyti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)