Ministerijos parengtose Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisose numatyta atsisakyti prievolės pacientui įrodinėti patirtą žalą – jam pakaks nurodyti, kokiomis aplinkybėmis jis žalą patyrė sveikatos priežiūros įstaigoje.

Taip pat bus nustatomi žalos atlyginimo kriterijai, gydymo įstaigoms atsisakoma prievolės draustis civilinės atsakomybės draudimu – pacientų patirta žala būtų atlyginama iš Vyriausybės įgaliotos institucijos sąskaitos, į kurią įmokas mokėtų gydymo įstaigos.

Projektą dar svarstys Vyriausybė ir Seimas.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, šiuo metu vien Žalų nustatymo komisijoje žalos įrodinėjimas užtrunka iki 5 mėnesių, vėliau procesas persikelia į teismus ir trunka kelerius metus, o dėl per ilgai trunkančių sudėtingų procedūrų pacientai nesiryžta siekti žalos atlyginimo. Savo ruožtu medikai linkę slėpti klaidas, nes dėl jų gresia prarasti licenciją.

„Šiandieninė sistema verčia medikus klaidas slėpti bijant atsakomybės, bijant prarasti licenciją. Tai sukuria baimės ir nepasitikėjimo jausmą tarp abiejų pusių“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Anot jo, būtų atlyginama tiek turtinė, tiek neturtinė žala, jos dydžius dar turėtų nustatyti Vyriausybė. Lėšos į bendrą fondą būtų kaupiamos iš gydymo įstaigų mokesčio, kuris dabar keliauja draudimo bendrovėms.

Anot A. Verygos, pritarus pakeitimams, žalos atlyginimo nagrinėjimo terminas galėtų trumpėti du kartus.

SAM atstovai teigia, kad tai, jog dabartinė žalos atlyginimo sistema yra neefektyvi, patvirtina ir turima informacija apie draudimo bendrovių pelnus.

„Pacientams bus paprasčiau, reikės teikti mažiau dokumentų. Komisija teiktų ataskaitas, būtų nurodytos sisteminės klaidos ir iš tų klaidų būtų mokomasi“, – sakė ministras.

Numatoma, kad medikui per metus padarius bent dvi klaidas, jo licencija būtų laikinai stabdoma.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė pabrėžė, kad nesutikę su komisijos pasiūlytu žalos atlyginimo dydžiu, pacientai, kaip ir anksčiau, galės kreiptis į teismą.

Ji tikino, kad svarstant projekto rengimą komitete, anot jos, daugiausia buvo diskusijų dėl pernelyg didelių įmokų šiuo metu privalomam sveikatos įstaigų civilinės atsakomybės draudimui ir per mažų išmokų.

Jos pateiktais duomenimis, pernai draudimo bendrovės turėjo sudariusios beveik 2500 sutarčių su gydymo įstaigomis, tačiau buvo tik 35 atvejai, kai buvo išmokėti pinigai už pacientų sveikatai padaryta žalą. Bendra išmokų suma siekė apie 130 tūkst. eurų, kai per metus sumokamų įmokų suma siekia apie 1,3 mln. eurų. 2015 m. įmokų suma siekė daugiau nei 2 mln. eurų, o išmokamų žalų suma nesiekė šimto tūkstančių.

„Dabartinė sistema neefektyvi, ją būtina keisti, manau, kad šis modelis būtų vienas priimtiniausių. Bet šiandien – ta diena, kuomet mūsų diskusijos prasideda. Todėl diskusijų bus“, – pripažino A. Kubilienė.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)