Susižeidusi sportavo

Vieną šeštadienį Liveta (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) važinėjo dviračiu ir pasitaikius kliūčiai krisdama susitrenkė šonkaulius. Smūgis buvo stiprus, moteriai kurį laiką trūko oro, tačiau ji važiavo toliau, o kitą dieną net ir dalyvavo pėsčiųjų žygyje.

Tik pirmadienį moteris užsirašė pas šeimos gydytoją dėl siuntimo rentgenogramai. Kauno miesto poliklinikoje su „ekstra talonėliu“ rentgeno nuotraukai ji apsilankė rytojaus dieną. Kaip moteris sako, „čia ir viskas prasidėjo“.

„Dar laukiant savo eilės, viena moteris papasakojo, kad pirmadienį buvo atvykusi po darbo, po 17 val., laukė kol padarys plaučių nuotrauką, darbuotoja nusprendė nebedirbti, užrakino duris ir išėjo namo, prieš tai pasakiusi „nedirbsiu, nes lipa visi ant galvos, – situaciją atpasakojo Liveta.

– Moteris pasakojo, kad lankėsi ir į kitus kabinetus, bet visi gydytojai iškalbėjo, kodėl profilaktiškai tikrintis sugalvojo ne iš ryto, o po pietų ir vienas iš gydytojų 19.00 val. užrakino duris ir išėjo namo, nors darbo valandos buvo iki 20.00 val. Tą moterį piktino tai, kad už profilaktinį patikrinimą sumokėjo 25 eurus ir gauna nekokybišką paslaugą.“

Liveta kitą moterį paragino kartu eiti pas vadovus ir papasakoti apie ištikusias problemas.

„Nežinau, ar girdėjo mūsų pokalbį ar poliklinikos darbuotoja visada dirba atsainiai, su manimi taip pat elgėsi neatsakingai. Žinoma su „ekstra“ talonėliu turėjau gerokai palaukti, nes kaip ji man aiškino: tokius pacientus kaip aš priimame, kai būna „tuščias langas“, – pasakojo susižeidusi moteris.

– Atėjo mano eilė, padarė nuotrauką ir nespėjus man išeiti iš kabineto, girdėjau, kaip viena medikė sako „padarėte plaučių nuotrauką, o ant siuntimo parašyta „dėl lūžio“. Kita darbuotoja atsakė – „tai vis tiek matys... Išėjau laukti aprašo... Po kelių minučių buvau vėl pakviesta į kabinetą, darė nuotrauką dėl kaulo lūžio. Gavau spindulių dozę papildomai, niekam neįdomu.“

Lūžį užfiksavo antrame vizite

Sulaukusi aprašo, moteris nustebo, kad lūžis visgi nebuvo užfiksuotas. Apsilankiusi pas gydytoją, moteriai buvo patarta dėl skausmingų sumušimų savaitę nedirbti. Moteris atsisakė, nes nematė prasmės nedirbti, jei diagnozė tėra sumušimas.

„Naktį prasidėjus nepakeliamiems skausmams, vyras įkalbėjo važiuoti į traumatologinį. Vėl buvo padaryta nuotrauka, paaiškėjo, kad lūžę šonkauliai. Išgirdau didžiulį moralą iš gydytojo, kad pasibaigė dviejų parų pirmosios pagalbos laikas ir nemokama paslauga man nebepriklauso. Iškarto parašė nedarbingumo išrašą“, – DELFI sakė Liveta.

Direktorius: ne klaida, o realybė

Kauno Miesto poliklinikos (KMP) Dainavos padalinyje atliktose nuotraukose lūžio tikrai nesimatė – jas nepriklausomai peržiūrėjo dar 3 gydytojai-radiologai. Kai yra šonkaulio lūžis be dislokacijos, t.y., lūžgaliai nepasislinkę vienas kito atžvilgiu, taip nutinka dažnai. Kartais rentgenologiškai lūžis išryškėja tik praėjus tam tikram laikui po traumos, todėl yra galimybė, kad jie gali būti pastebėti tik vėliau. Ir tai ne klaida, o realybė, – situaciją komentavo Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

– Užsienio literatūros duomenimis, radiologų klaidos įvairiose srityse gali svyruoti nuo 5 iki 40 proc.*, o šonkaulių lūžimų pirminės diagnostikos rentgene jautrumas yra itin mažas ir kai kuriais atvejais tesiekia 15%, todėl daugelyje vakarų šalių atliekami kompiuterinės tomografijos, echoskopijos ar kiti tyrimai.“

Pasak įstaigos direktoriaus, nediagnozuoti šonkaulių lūžiai gali turėti labai platų pasekmių spektrą – nuo jokių (kai nėra lūžgalių dislokacijos), iki gyvybei pavojingų (kai lūžgaliai pažeidžia plautį ar pleurą).

„Šiuo atveju VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje diagnozuotas lūžis be lūžgalių dislokacijos, ką patvirtina jūsų pateiktas rentgenogramos aprašas, todėl nei gydymo taktika, nei nedarbingumo laikas nesikeičia. Gydymo eigai ir ligos išeitims tai taip pat neturi įtakos. KMP gydytoja pasiūlė pacientei nedarbingumą ir paskyrė tokį pat gydymą (nuskausminančius vaistus), koks buvo paskirtas Kauno klinikinėje ligoninėje diagnozavus lūžį, – nurodė P. Kibiša.

– KMP pacientei tyrimas buvo atliktas ne „du kartus“, o dviem būdais, skirtingiems audinių tankiams pritaikytais režimais: minkštųjų audinių ir kaulų. Pirmuoju vertinama, ar nepažeisti minkštieji audiniai ir vidaus organai (pleuros vientisumas, plaučių sumušimo požymiai) ir ar nėra gyvybei gresiančių komplikacijų – pneumotorakso, hematorakso. Kaulų režime vertinama kaulų struktūra ir vientisumas. Tyrimai buvo atliekami remiantis Europos radiologų draugijos patvirtintais rentgenologiniais protokolais bei rentgeno aparato gamintojo standartiniais numatytais režimais.“

Poliklinikos direktorius tvirtina, jog jo komanda vadovaujasi aukščiausiais gydymo standartais. „Visada nuodugniai tiriame visus – tiek pagrįstus, tiek ir nepagrįstus pacientų nusiskundimus. Šį atvejį jau tiria KMP medicinos auditas, apie išvadas DELFI informuosime. Man, kaip gydytojui ir įstaigos vadovui, liūdna bei apmaudu, kad susvyravo pacientės pasitikėjimas mūsų darbuotojų profesionalumu. Nuoširdžiai atsiprašau pacientės už patirtus nepatogumus“, – sakė P. Kibiša.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)