Aritmija serga apie 6 milijonai europiečių, skaičius kuris prognozuojamas išaugti dvigubai iki 2050 metų. Liga yra ypač pavojinga, nes esant prieširdžių virpėjimui, ženkliai padidėja išeminio galvos smegenų insulto, staigios mirties rizika ir bendras mirštamumas.

Viena iš galimų ligų, galinčių prisidėti prie prieširdžių virpėjimo paplitimo, gali būti astma. Astma yra lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, paveikianti 30 milijonų vaikų ir suaugusiųjų Europoje. Ji sukelia padidėjusį jautrumą kvėpavimo takuose, kuris savo ruožtu sukelia pasikartojančius kosulio priepuolius, sunkumo jausmą krūtinėje, pasunkėjusį kvėpavimą arba gargaliavimą, ypač naktimis arba anksti rytais.

Tiek astmos pacientų, tiek sergančių prieširdžių virpėjimu, buvo pastebėti dideli sisteminiai uždegimo biologiniai žymenys. Be to, buvo pastebėta, kad beta agonistai, dažniausiai vartojami astmos kontrolės vaistai, veikia širdies susitraukimų dažnį ir padidina nereguliarus širdies susitraukimų riziką.

Tačiau tyrimų apie astmą ir prieširdžių virpėjimą ryšį trūksta ir ankstesniuose tyrimuose nebuvo įvertintas astmos simptomų kontrolės lygis. Mes manome, kad pacientai, kurie serga sunkesne astma ir turi dažnus astmos simptomus, turėtų ir didesnę riziką susirgti prieširdžių virpėjimo liga negu pacientai su astma, bet be stipresnių simptomų. Mes ištyrėme daugiau kaip 54 000 suaugusiųjų dalyvių iš didelės gerai apibrėžtos Norvegijos gyventojų grupės „Nord-Trøndelag Health Study" (HUNT), kad ištirti šią asociaciją. Anketos dalyviai pranešė apie astmą ir jos simptomus, o prieširdžių virpėjimą nustatė kardiologai naudojant ligoninių įrašus.

Kokios pagrindinės išvados?

Mūsų tyrimai rodo, kad asmenys su praeityje diagnozuota astma turi 38 proc. padidėjusią prieširdžių virpėjimo rizika, tuo tarpu rizika susirgti aritmija padidėja net iki 76 proc. pacientams, kurie lankėsi pas šeimos gydytoją per paskutinius 12 mėnesius astmos gydymui. Vienas svarbiausių atradimų yra tai, jog ši rizika yra ypač padidinta, jei žmogus turi blogą astmos simptomų kontrolę, pvz., sunkumas kvėpuoti ir dūsavimas dienos metu, turintis įtakos dienos veiklai, miego kokybei ir reikalauja dažnesnio astmos medikamentų vartojimo. Tuo tarpu suaugusieji, kurie turi astma, bet visiškai neturi astmos simptomų prieširdžių virpėjimo rizika padidėjusi nėra.

Ką naudinga žinoti?

Mūsų tyrimai rodo, kad suaugusiems asmenims, sergantiems astma, rizika įgyti širdies ritmo sutrikimus yra padidėjusi. Ši rizika yra ypač padidinta, jei žmogus turi blogą astmos simptomų kontrolę. Todėl, mūsų tyrimas pabrėžia didelę svarbą kontroliuoti astmos simptomus, ypač jei yra padidėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Atsižvelgiant į didelį astmos paplitimą, gydytojai ir astmą turintys suaugusieji turėtų žinoti apie šį ryšį. Tuo tarpu, pacientai su astma turėtų stengtis pasiekti optimalią astmos kontrolę ir prisisaugoti kitų rizikos veiksnių, kurie galėtų sukelti aritmijas. Pasiekti optimalią astmos kontrolę galima naudojant astmos medikamentus paskirtus gydytojo, taip pat išvengiant blogų gyvenimo būdo įpročių tokių kaip rūkymas, didelis alkoholio vartojimas, nesubalansuota mityba ir mažas aktyvumas, visi kurie taip pat padidintų ir širdies sutrikimų riziką. Iš kitos pusės, šis darbas yra vienas iš pirmųjų tyrimų, kuriame nagrinėjama astmos ir prieširdžių virpėjimo rizika ir šios asociacijos priežastys nėra visiškai suprantamos.

Kokios rekomendacijos atliekamos atliekant šį tyrimą būsimiems moksliniams tyrimams?

Ateities tyrimai turėtų giliau nagrinėti pagrindinius šios asociacijos mechanizmus, įskaitant astmos vaistų vartojimo ir uždegimo vaidmenį, taip pat paaiškinti priežastis, sukeliančias prieširdžių virpėjimo atvejus asmenims su astma.

Apie grupę

Mūsų tyrimas remiasi „Nord-Trøndelag Health Study", bendradarbiavimu tarp medicinos fakulteto, NTNU, Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto, Nord-Trøndelag grafystės tarybos, Centrinės Norvegijos sveikatos priežiūros tarnybos ir Norvegijos visuomenės sveikatos instituto.

Aivaras Čepelis sveikatos mokslų magistrą Olandijoje ir šiuo metu dirba Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto, Visuomenės sveikatos ir slaugos skyriuje. Jo dabartinis projektas yra „Astmos ir astmos kontrolės įtaka ūminio miokardo infarkto, prieširdžių virpėjimo ir insulto rizikai".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)