Vien VUL Santaros klinikų pacientams per dieną perpilama virš 200 vnt. įvairių kraujo komponentų.

Skubiai prašome Jūsų pagalbos - atvykite padovanoti pacientams trūkstamo kraujo ir paraginkite tai atlikti kitus, rašoma pranešime spaudai.

„Norėtume atkreipti piliečių dėmesį, kad kraujo reikia nuolatos. Nėra daugiau ar mažiau tinkamo laiko. Pacientai klinikose - nepertraukiama grandinė, jiems kraujo komponentai perpilami kiekvieną dieną. Šaukiamės pagalbos, nes pastaruoju metu kraujo donorų aktyvumas labai sumažėjęs, o tai vos per kelias dienas gali privesti prie kritinio kraujo stygiaus, – DELFI komentavo vyriausioji specialistė Vaida Strakšytė.

– Didelio kiekio kraujo atsargų prikaupti negali, nes kraujo galiojimo laikas yra ribotas – 42 dienos. Išaugus planinių operacijų ir ūmių susirgimų skaičiui, dideliu greičiu auga ir kraujo poreikis. Tai pastebime kiekvienais metais prasidėjus šaltajam metų sezonui.“

VUL Santaros klinikų Kraujo centras įsikūręs Santariškių g. 2, Vilnius.

DONORŲ PRIĖMIMO LAIKAS:
Pirmadienis: 8:00 – 20:30
Antradienis: 11:00 – 19:30
Trečiadienis: 11:00 – 19:30
Ketvirtadienis: 8:00 – 20:30
Penktadienis: 8:00 – 16:30
Šeštadienis: 10:00 – 16:30

Registruokitės tel. 867600078, 868862707
Arba www.tavokraujas.lt

Jūsų padovanotas kraujas padeda patiems įvairiausiems ligoniams. Kraujo perpylimas reikalingas ligoniams, praradusiems didelį kraujo kiekį chirurginių operacijų metu, dėl patirtų traumų, komplikuoto gimdymo ir t. t. Taip pat, kraujo perpylimas skiriamas kraujo ligomis ir vėžiu sergantiems pacientams, rašoma pranešime spaudai.

VUL Santaros klinikų Kraujo centre kraujo komponentai ruošiami ne tik iš konservuoto kraujo, bet ir aferezės būdu, naudojant pažangiausias technologijas. Specialius poreikius turintys pacientai (onkohematologiniai, po transplantacijų, naujagimiai ir vaikai), gydomi šiose klinikose ir jos padaliniuose, aprūpinami jonizuojančia spinduliuote švitintais, leukofiltruotais kraujo komponentais.

Aloimunizacijos mažinimo bei transfuzinio saugumo užtikrinimo tikslu, pradėtos taikyti patogenų (donoro leukocitų, įvairių virusų ir bakterijų) mažinimo technologijos, naujagimiams eritrocitų masė dalinama į specialias mažas pakuotes. Kraujo donorams atliekami citomegalo viruso (CMV) tyrimai, siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką CMV neturintiems pacientams, su sutrikusiu imunitetu. Pacientams, kuriems stebimas atsparumas trombocitų masės transfuzijoms, parenkami pagal žmogaus leukocitų antigenus (ŽLA) suderinti trombocitai.

Aukoti galite ir Nacionaliniam kraujo centrui. Daugiau informacijos: www.kraujodonoryste.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)