„Pokyčiams ruošėmės kelis metus – analizavome kitų šalių ligoninių patirtį ir virtuvių veikimo principus, skaičiavome galimas investicijas, svarstėme įvairias galimybes, galinčias užtikrinti sveikesnio ir kokybiškesnio maisto tiekimą Kauno klinikose gydomiems pacientams. Esame didžiausia tretinio lygio ligoninė, todėl privalome užtikrinti aukščiausius standartus ne tik teikiant gydymo paslaugas, bet ir kitose svarbiose pacientų priežiūros srityse.
Atnaujinant virtuvės patalpas, perkant maisto gaminimo technologijas, atsižvelgėme į išsakytą pacientų ir darbuotojų nuomonę, gerąją kitų ligoninių patirtį. Atnaujinimo darbai truko daugiau nei du metus, per kuriuos turėjome įveikti nemažai iššūkių, tačiau esame tikri, kad šios naujovės modernioje ligoninėje buvo būtinos vardan pacientų gerovės“, – pranešime spaudai teigia Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.
Slaugos koordinavimo tarnybos vadovės dr. Vilmos Raškelienės teigimu, į pokyčius ir pacientai, ir ligoninės personalas reagavo teigiamai. „Viena iš svarbiausių naujovių – padėklinė pacientų maitinimo sistema – veikia jau visuose skyriuose. Dauguma pacientų sako, kad gražiai pateiktą maistą tapo skaniau valgyti, o ir darbuotojai maistą išdalina greičiau nei anksčiau“, – apie pasikeitimus kalbėjo vadovė.
Didžiausias naujosios virtuvės projekto iššūkis buvo ne tik senųjų patalpų reorganizavimas, bet ir nenutraukiamas maisto tiekimas pacientams.
„Remonto darbai turėjo vykti nepažeidžiant higienos reikalavimų, nesutrikdant pacientų maitinimo proceso, – apie virtuvės atnaujinimo darbus kalbėjo Tomas Dirsė, Kauno klinikų architektas ir virtuvės projekto vadovas. – Atsižvelgiant į įrangos technologinius reikalavimus, virtuvėje buvo iš esmės pakeistas dalies išplanavimas, pertvarkytos gamybos, maisto išdavimo, plovimo zonos, įrengti nauji inžineriniai tinklai, o Ligonių maitinimo skyriaus patalpos padidėjo 164 kv. m. Nors tai buvo tikras iššūkis darbuotojams, kiekvieną dieną maistą gaminantiems vidutiniškai 1600 pacientų, komanda su juo susitvarkė ir šiuo metu dirba naujose, gražiose ir erdviose patalpose su moderniausia įranga.“
Naujausios gamybos technologijos suteikė galimybę pakeisti ir maisto gaminimo principus. Patiekalai dabar gaminami ne tik greičiau, bet ir sveikiau. Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė Diana Sokolovienė įvardijo ir keletą pasikeitimų: didžioji dalis patiekalų gaminami garuose, aliejaus sunaudojimas sumažėjo beveik 50 proc., gaminant mėsos patiekalus atsisakyta apkepimo keptuvėse su džiuvesėliais, o tai padeda įgyvendinti sveikesnės mitybos principus ligoninėje.
Virtuvėje buvo atnaujinta arba pakeista apie 90 % visos įrangos, leidžiančios keisti ir mitybos principus ligoninėje. „Kadangi maitiname vidutiniškai 1600 pacientų į dieną, pagrindinis mūsų maisto gaminimo įrankis – garo katilas. Po rekonstrukcijos darbų jų dabar turime apie 20, o patys didžiausi – net 400 litrų – leidžia mums pagaminti įvairesnius ir sveikesnius patiekalus. Šie katilai automatizuoti, itin funkcionalūs, dėl to virtuvės darbuotojams maisto gaminimas tapo lengvesnis ir patogesnis. Katilai turi automatinę maišyklės, tūrio matuoklės, įvairias programavimo funkcijas“, – naujoves vardija D. Sokolovienė.
Atnaujintose patalpose suprojektuota vieta ir itin moderniai indų plovimo sistemai. Kauno klinikose įrengta didžiausia šalyje, 370 kv. m. dydžio plovykla, kurioje indus ir įrankius plauna dvi konvejerinės indų plovimo mašinos, o įrankius išrūšiuoja speciali įrankių rūšiavimo mašina.
Ne mažiau svarbus pokytis ligoninėje, užtikrinantis laiku ir tinkamai pateikiamą maistą pacientams, – jo pristatymo būdas į skyrius. Anksčiau šį darbą atlikdavo maisto išdalinimo darbuotojai, kurie vėžimėliu maistą stumdavo į visus Kauno klinikose skyrius, kuriuose gydomi pacientai. Dabar, įsigijus 75-is maisto transportavimo vežimėlius-konteinerius su šildymo ir šaldymo funkcija, maistas pacientus pasiekia nepakeitęs savo temperatūros ir laikantis aukščiausių higienos reikalavimų.
Neatidarius vėžimėlio-konteinerio, reikiama temperatūra yra išlaikoma iki 2 valandų – tai reiškia, kad į tolimiausią nuo Kauno klinikų Centrinio korpuso nutolusį tašką – Endokrinologijos kliniką – maistą nuvežame dar karštą, o gėrimus ar salotas – vėsius“, – naujos sistemos privalumus vardijo Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė.
Specialūs maisto konteineriai traukiami 5 traukikų, kurie tuneliais išvežioja maistą visiems Kauno klinikų pacientams. „Į visus skyrius galima patekti liftais – jais šie specialūs konteineriai ir keliauja. Skyriuje dirbantys darbuotojai tiksliai žino, kada atkeliaus pacientų maistas ir prie lifto jau laukia pasiruošę. Kiekvieną dieną kontroliuojame maisto pristatymo grafikus, pastebėję vėlavimus – aiškinamės priežastis. Turime užtikrinti, kad visi pacientai maistą gautų nustatytu laiku, o mes nesutrikdytume skyriaus darbotvarkės“, – teigia D. Sokolovienė.
Per savaitę Ligonių maitinimo skyrius sunaudoja apie 7 tonas vaisių ir daržovių. Kiekvieną dieną gamybai sunaudojama apie 2 tonas įvairių maisto produktų, kurie Kauno klinikas pasiekia kiekvieną dieną švieži ir nešaldyti. Kasdien indų plovykloje išplaunama apie 45000 vienetų indų bei įrankių, o Ligonių maitinimo skyriaus patalpos be atskirų darbuotojams skirtų patalpų užima net 1575 kv. m. ploto.
DELFI skaitytojai, galbūt jūs arba jūsų artimasis šiuo metu guli Kauno klinikose ir galėtų pasidalinti atnaujinto meniu nuotraukomis bei įspūdžiais? Siųskite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ligoninės maitinimas“.