Mokslininkai darbo ėmėsi kliaudamiesi hipoteze, jog nedidelės šio kraują skiedžiančio vaisto dozės (kiekvieną dieną) naudingos vyresnio amžiaus žmonėms, norintiems ilgiau džiaugtis gera sveikata.

Tyrimo autoriai nustatė, kad iš tikrųjų vyresni nei 70 metų žmonės, reguliariai geriantys aspiriną, negali pasigirti mažesne širdies smūgio, kraujagyslių ligų ir insulto rizika.

Tyrimo rezultatai skelbiami specializuotame leidinyje „New England Journal of Medicine“.

Monašo universiteto Australijoje profesorius Johnas McNeilas sako, jog rezultatai atskleidžia, kad garbaus amžiaus žmonės neretai aspiriną vartoja „be reikalo“.

Nepaisant to, akademikas akcentuoja, kad rezultatai negalioja žmonėms, sergantiems įvairiomis ligomis, pavyzdžiui, tiems, kurie jau buvo patyrę širdies smūgį, insultą ar sirgo angina. Tokiais atvejais medikai rekomenduoja vartoti aspiriną kaip prevencinę priemonę.

Maždaug pusė tyrime dalyvavusių žmonių per dieną išgerdavo 100 miligramų aspirino. Likusieji gėrė placebą. Tyrimo dalyvių sveikatą ekspertai stebėjo penkerius metus. Abejose grupėje užfiksuotos panašios širdies smūgio, insulto, demencijos ir neįgalumo tendencijos.

3,8 proc. aspiriną vartojusiųjų patyrė smarkų vidinį kraujavimą. Placebo grupėje šis skaičius siekė 2,8 proc.

Seniau atlikti tyrimai aspiriną susiejo su padidėjusia vidinio kraujavimo skrandyje rizika (amžiaus grupėje virš 75 metų).

ASPREE tyrimas atskleidė, kad aspirino grupėje buvo kiek didesnė mirties rizika: joje mirties statistika siekė 5,9 proc. (lyginant su 5,2 proc. placebo grupėje). Ekspertai pabrėžia, kad mirtys gali būti atsitiktinės, tad būtina atlikti daugiau tyrimų.

„Nepaisant to, jog aspirinas buvo išrastas prieš daugiau nei 100 metų, mes vis dar nežinome, ar sveikiems vyresnio amžiaus žmonėms veiksminga gerti šį vaistą kaip prevencinę priemonę. Aspirinas yra plačiausiai naudojamas prevencinis vaistas. ASPREE pagaliau pateikė atsakymą į klausimą, kurio seniai ieškojome. Tai reiškia, kad milijonai sveikų vyresnio amžiaus žmonių mažomis dozėmis vartoja aspiriną visai be reikalo, nes iš esmės tyrimas neatskleidė jokios naudos – tik vidinio kraujavimo riziką“, – pridūrė J. McNeilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)