DELFI skaitytoja pranešė praėjusią savaitę lankiusis Vilniaus Centro poliklinikoje ir sužinojusi, kad, nepaisant to, kad Europoje tymų protrūkis, šioje gydymo įstaigoje vakcinų nuo tymų nėra.

Paskambinę į kai kurias gydymo įstaigas, kuriose skiepija nuo tymų (arba kombinuota vakcina nuo raudoniukės bei kiaulytės), sužinojome, kad ne visose yra vakcinų. Centro poliklinika antradienį pranešė, kad vakcinomis jau apsirūpino. Kai kurios viešosios gydymo įstaigos informavo, kad apie tai prieš kurį laiką pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui (ULAC) ir vakcinos jau keliauja.

Viena privati gydymo įstaiga informavo, kad vakcinų nuo tymų šiuo metu neturi ir dėl sutrikusio tiekimo neturi galimybės jų užsakyti, įstaigos atstovė nepasakė, kada vakcinos galėtų pasiekti kliniką, tačiau patarė kreiptis į kitą įstaigą.

Jei kreipiatės į savo gydymo įstaigą dėl skiepų nuo tymų ar kitų ligų, o ši vakcinos dar neturi, kreipkitės į kitas gydymo įstaigas dėl galimybės pasiskiepyti arba pasiteiraukite, kada skiepai tikrai atkeliaus. ULAC žada, kad vakcinomis gydymo įstaigos bus aprūpintos šią savaitę.

„Vakcinai yra taikomi labai aukšti reikalavimai gamybai, transportavimui bei laikymui, todėl nėra paslaptis ir išimtis, kad Lietuvoje (bei kitose šalyse) kartais sutrinka tiekimas. Jei vakcina pagaminta ir ji nepraeina tam tikrų labai rimtų kontrolinių punktų, kurie yra labai griežtai reglamentuoti, ir jei kas nors įvyksta, yra stabdomas tiekimas, iš naujo yra peržiūrimi visi tyrimų rezultatai, – DELFI komentavo ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Daiva Razmuvienė

Specialistė taip pat pabrėžė, kad gydymo įstaigos galėjo ir netiksliai apskaičiuoti, ar vakcinos užteks.

Kombinuota vakcina buvo pristatyta į Lietuvą rugpjūčio 22 dieną, gydymo įstaigoms buvo išsiųstas raštas, skelbiantis, kad skiepais jau galima apsirūpinti.

„Bet kartais taip būna, kad gydymo įstaiga gauna raštą iš mūsų apie galimybę vakcinas pasiimti, kartais tie raštai nepasiekia atsakingų darbuotojų, kurie atsakingi už vakcinų užsakymus“, –

Galėjo įvykti ir žmogiški vidaus tvarkos sutrikimai, nes vasaros metu yra daug atostogaujančių. Bet tai nėra kritinis momentas, tai buvo poros savaičių sutrikimas.“

PSO dėl tymų protrūkio ragina valstybes nedelsiant imtis priemonių, kad ligos protrūkis būtų sustabdytas.

Pasak Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, šiemet daugiausiai susirgimų tymais registruota Rumunijoje (4 575 atvejai), Prancūzijoje (2 683 atvejai), Graikijoje (2 269 atvejai) ir Italijoje (2 029 atvejai). Nuo tymų infekcijos Europos regione šiemet jau mirė 31 asmuo: Rumunijoje (22 mirtys), Italijoje (4 mirtys), Graikijoje (2 mirtys) ir Prancūzijoje (3 mirtys).

Pasak PSO, norint išvengti šios ligos protrūkių, reikia, kad 95 proc. populiacijos įgytų imunitetą pasiskiepiję ir taip apsaugotų likusius 5 proc., kurie negali pasiskiepyti.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet Lietuvoje užregistruotas vienas įvežtinis tymų atvejis iš Juodkalnijos. 2017 m. Lietuvoje užregistruoti du įvežtiniai tymų atvejai. Vienas asmuo, susirgęs tymais, savaitę lankėsi Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai), antrasis – ilgiau nei savaitę keliavo Tailande, Malaizijoje, Indonezijoje.

RVK komisijos nariai 2018 m. metiniame pranešime pristatė, kad 2017 metais tymų ir raudonukės infekciją pašalino 37 Europos regiono šalys, tarp jų ir Lietuva.

Tymai – tai ūminė, itin užkrečiama, sisteminė odos bėrimą sukelianti virusinė infekcija, plintanti lašeliniu būdu per orą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iki 1980 m. prieš pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių. 2016 m. visame pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 89 780 žmonių. Didžiausias mirštamumas registruojamas jaunesnių nei 5 metų amžiaus vaikų grupėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)