Kokios operacijos populiariausios Lietuvoje ir kaip dirba šios srities specialistai čia, papasakojo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Renaldas Vaičiūnas ir nutukimų chirurgas Tomas Manelis.

Kokia tai chirurgija?

Gydytojas R. Vaičiūnas sutinka, kad lietuviai visuomet linkę dėti lygybės ženklą tarp plastinės chirurgijos ir grožio, bet šios srities chirurgijos specialisto darbas apima ir nelaimingo atsitikimo metu ar dėl ligos prarastų kūno dalių atkūrimą (atkuriamoji chirurgija), ir sveikiems žmonėms teikiamą paslaugas – estetines procedūras, kurių metu keičiama žmogaus išorė.

Renaldas Vaičiūnas

Specialistas primena, kad plastinės chirurgijos pradžia Lietuvoje nebuvo siejama su grožiu, kaip yra dabar. Viskas prasidėjo nuo atkuriamųjų procedūrų žmonėms, kuriems to prireikė po patirtų traumų. Ir nors lietuviai pradėjo gražintis dar sovietmečiu, plastinės rekonstrukcinės chirurgijos pavadinimas įgijo dabartinę reikšmę tik atkūrus nepriklausomybę.

Lietuvą pasiekia visos tendencijos

Anot T. Manelio, paskutinieji metai žymi laikotarpį, kai estetikos chirurgų paslaugomis pasinaudojama vis dažniau. Tokią tendenciją jis sieja su žmonių gerbūvio pokyčiais. Specialistas pastebi, kad, pavyzdžiui, Lotynų Amerikoje estetinė chirurgija užima svarbią vietą – įprasta, kad penkiolikmečiai ten nuo tėvų gauna plastines operacijas ir tai vyksta nepaisant šalies gyventojų gerbūvio gerėjimo ar blogėjimo.

Tomas Manelis

Kas Lietuvoje kitaip, paaiškina gydytojas R. Vaičiūnas.

„Lietuvoje tokia pozicija ir plastinės chirurgijos draugijos nuostatose parašyta, kad būtų nekorektiška skatinti žmones darytis operacijas. Todėl ir mes neskatiname to daryti.

Aišku, ir Lietuvoje yra dalis tėvų, kurie kreipiasi dėl operacijų vaikams. Kiek metų dirbu, neprisimenu, kad ateitų kas nors su „padovanota” operacija, kuri būtų gauta gimtadienio arba mokyklos baigimo proga. Tėvai ateina tuomet, kai jau sako, kad viskas, vaikai „pribaigė“, zyzia, nebegali kentėti“, – anot jo, dažniausiai tėvų finansinės paramos nori merginos, norėdamos pakeisti savo nosį ar krūtis.

Kalbant apie krūtų operacijas, R. Vaičiūnas nurodo, kad dėl mūsų genotipo Lietuvoje krūtų didinimo operacijos pasitaiko dažniau nei mažinimo. Nors lietuviai konservatyvesni, čia jau nebe tabu kalbėti apie estetinę chirurgiją ir jos tendencijas – paskutiniaisiais metais pramogų pasaulio dėmesio centre atsidūrę sėdmenų implantai Lietuvoje irgi nėra naujiena.

„Vienas vienintelis Lietuvoje likęs lietuviškas dalykas yra chirurgų rankos ir protas. Visa įranga, visos operacijos daromos kaip kitur pasaulyje, dauguma specialistų stažavosi užsienyje, galų gale, juos moko tie, kas stažavosi užsienyje“, – teigia R. Vaičiūnas.

Sutinka operuoti ne visus

Daktaras sutinka, kad kartais sveiki pacientai yra perkalbami dėl estetinių operacijų. Tarkime, jis pats savo karjeros pradžioje teigia užfiksavęs tokį pasiskirstymą – operuodavo 30 proc. tų, kurie kreipdavosi.

„Dabar žmonės daugiau apsišvietę, daugiau žino, ne tik iš bobučių kalbų, šiuo metu apie 60 proc. operuoju, o 40 proc. – ne. Pavyzdžiui, jei jūs ateisite ir verksite ant mano peties, kad norite pakeisti savo išvaizdą, nors aš matau, kad viskas jums gerai, kažką rodysite ir aš nematysiu tų skirtumų, kuriuos matote jūs, tai paprastai aiškinsimės priežastis, dėl ko norima operuotis <...>

Jei sakysite, kad vyras pabėgo pas jaunesnę, „padarykit mane jaunesnę" – ne, aš neoperuosiu, nes jis nesugrįš“, – atviras R. Vaičiūnas.

Specialisto teigimu, operacijos priežastis jis aiškinasi visada, nes, anot jo, didžiausia spraga šioje srityje yra ne techninės kliūtys, o nesusikalbėjimas.

Vyrai dažnai nori pakeisti akių vokus

Kalbant apie estetinę chirurgiją vyrams, pasak R. Vaičiūno, dažniausiai atliekamos užkritusių vokų, nosies ir, ypač svorio numetusiems vyrams, pilvo operacijos.

T. Manelis sako, kad labai daug vyrų kreipiasi į plastikos chirurgus JAV.

„Visa tai susiję su nutukimu ir senėjimu. Senėjant labiausiai keičiasi riebalinis sluoksnis, kuris lemia mūsų išvaizdą ir diskomfortą, todėl yra labai didelė paletė procedūrų vyrams, susijusių su padidėjusiu ir numestu svoriu. Kadangi seniau vyrai sendavo greičiau nei moterys, pastaruoju metu išsivysčiusiose šalyse vyrų amžius pamažu ima ilgėti, gyvenimo pilnavertiškumas stipriai padidėjęs, negalime nepaminėti ir Viagros atradimo. Dėl finansinių galimybių, nes vyras brandos amžiuje yra brandus ir materialiai. Tai yra ir gyvenimo kokybės pakėlimas – jis pasidaro vėl sportiškas, vėl jaunas“, – T. Manelio teigimu, fizinė ištvermė ir komfortas savame kūne labai svarbu, o dėl, pavyzdžiui, padidėjusių krūtų vyrai dažnai atsisako kokios nors veiklos, nes jaučiasi nepatogiai.

Prognozuoja, kad nutukimų dažnės

Chirurgas prognozuoja, kad nutukimas taps tokia problema Lietuvoje, kaip Amerikoje, nes, anot jo, prie to prisidės ir dažnas modifikuoto maisto vartojimas.

Juokaudamas T. Manelis sako, kad geriausias nutukimų gydymo būdas – profilaktika, tiksliau, tiesiog nesustorėti, tačiau, kad ir kaip keistai skamba, pigiausia visgi yra chirurgija.

„Tai, kaip mes atrodome ir mūsų nutukimas greičiausiai yra nulemtas genetiškai. Mes tam turime gana nedaug įtakos. Geriausias būdas būdas būtų maitintis tiek, kad netuktum, bet, ypač po tridešimties metų, milžiniškos pastangos, svorio numetimas dietos metu yra galimybė, pasiekiama tik Holivudo žvaigždėms, kur labai didelė personalo komanda dirba su vienu žmogumi, jį palaiko, padėta, kad galėtų išlaikyti sumažinto kalorijų kiekio dietos režimą“, – mano gydytojas.

Operacijos – ne tinginiams

Paklaustas, kokia dalis pacientų iš tiesų yra nutukę dėl genetinių dalykų, T. Manelis teigia, kad dauguma, tačiau į klausimą, kiek tokiu atveju padeda tokios procedūros, kaip skrandžio žiedas, jei pacientas neturi valios maitintis sveikai, specialistas atsako, kad tuo pasirūpinama prieš atliekant operaciją.

„Atliekamas testas norint įrodyti, kad žmogus bent kažkiek galės to laikytis. Numeta 3–5 kilogramus svorio – tiek rekomenduojama prieš operaciją. Operacija yra gyvenimo stiliaus pakeitimas – mitybos, kalorijų sumažinimas ir daugiau sporto“, – teigia T. Manelis.

Jam antrindamas gydytojas R. Vaičiūnas nurodė, kad specialistai pirmiausiai išsiaiškina, kokios yra nutukimo priežastys ir, kad ir kaip griežtai nuskambėtų, pasako pacientams, kad tokios procedūros – ne tinginiams. Nesilaikant režimo, anot jo, nėra prasmės operuotis.

Kalbant apie šiuo metu populiarias ir nepopuliarias šios srities operacijas, T. Manelis pažymi, jog skrandžio žiedų naudojimas dabar pasitaiko rečiau, o itin dažnai norima spręsti nutukimo problemą sumažinant skrandį. Paprastai pasakius, iš maišo padarant vamzdelį.

„Tai nėra tik primityvus skrandžio sumažinimas. Pašalinama skrandžio vieta gamina keturiasdešimt ar daugiau hormonų, atsakingų už visą alkio, bado ir pasitenkinimo mechanizmą, apie kurį mes, tiesą pasakius, beveik nieko nežinome. Tai taip sudėtinga, kad mes žinome tik pavienius dalykus apie tai, kaip jie bendrai sąveikauja visoje sistemoje.

<...> Auksinis standartas yra apeinamoji skrandžio apylanka – kur kas sudėtingesnė skrandžio operacija, atjungianti didelę dalį skrandžio ir išjungianti nemažą dalį žarnyno iš maisto įsisavinimo grandinės“, – paaiškina T. Manelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)