Pateikiame skaitytojo laišką, kalba redaguota.

„Kaip jaustis senam, 87 metų žmogui, gulinčiam Neurologiniam skyriuje naktį? Pasijusti lyg sekso filme. Palata, kurioje ji guli vienoje lovoje, dar viena laisva, o trečia – orgijų pilna. Taip pasijuto garbingo amžiaus moteris, kai pamatė, jog yra šio vaizdo stebėtoja, – rašė skaitytojas.

– Pabudusi naktį išgirdo žiaurias dejones, sekso garsus, bučinius, čiulpimo ir laižymosi garsus, o ryte, kai pabudo, sakė, gerai, kad neapako, nuo nuogų kūnų ir t. t. Pasirodo, šiame skyriuje pas žmoną, vyrą, meilužį, meilužę, gali ateiti ir nakvoti, kas nori. Niekas nieko nemato, personalas vakare miega. Seselės tik ryte pamato, gydytojai į nieką dėmesio nekreipia, o ką daryti seniems žmonėms, kas juos užjaus, kiek dar mirčių nusineš šita ligoninė, nuo senų laikų vadinama mirtininkų. <...> Bent jau ta močiutė, dėkui dievui, liko gyva.“

Ėmėsi priemonių

Respublikinės Kauno ligoninės vyresnioji specialistė ryšiams su visuomene Rima Juciutė DELFI perdavė, kad šios ligoninės Neurologijos skyriuje dirbantys medikai nuoširdžiai nustebo išgirdę apie tokį atvejį, galėjusį nutikti gydymo įstaigoje. Medikų teigimu, iš pacientų ar pacientų artimųjų nebuvo gauta nusiskundimų apie nederamą kitų pacientų elgesį.

„Nuolatos skatiname ligoninėje besigydančius ar besilankančius asmenis laikytis ligoninės vidaus tvarkos taisyklių, kurios yra skelbiamos ne tik mūsų internetiniame puslapyje, bet yra ir pakabintos kiekviename medicininiame skyriuje, – sakė R. Juciutė.

Pagal šias taisykles sergančiuosius ligoninėje galima lankyti nuo 10 val. ryto iki 19 val. vakaro. Žinoma, stengiamės būti žmogiški ir jei pacientas sunkiai serga, leidžiame artimiesiems pabūti ir ilgiau.

Neurologijos skyriuje neretai gydomi insultus patyrę, senatvinės demencijos ar kitų sudėtingų ligų kamuojami žmonės, kuriems sudėtinga savarankiškai orientuotis aplinkoje, tinkamai save apsitarnauti. Todėl, jei artimieji nori patys prisidėti slaugant bei prižiūrint ligonį, mes leidžiame vienam asmeniui likti prie paciento per naktį. Tokį leidimą paciento artimasis turi gauti iš skyriaus vedėjo ar budinčio gydytojo.“

Ligoninės atstovė nurodė, kad tokio skundo tikrumo dėl duomenų trūkumo personalas negali patikrinti, tačiau bus imamasi prevencinių priemonių, kurios padėti išvengti tokių situacijų.

„Nuo trečiadienio vakaro Neurologijos skyriuje vienam iš budinčių slaugytojų bus priskirta vyriausiojo budinčio slaugytojo pareigybė, kuris papildomai tam tikromis valandomis patikrins visą skyrių bei skyriaus palatas, įsitikins, jog skyriuje nėra pašalinių asmenų, – sakė R. Juciutė.

– Be to, visada prašome pacientus ar pacientų artimuosius informuoti medicininiuose skyriuose dirbantį personalą, jei pastebėjote netinkamą, moralės normoms prieštaraujantį kitų asmenų elgesį. Informuoti apie nederamą elgesį galite ir mūsų Apsaugos skyriaus darbuotojus, kurie, siekdami užtikrinti pacientų, jų artimųjų bei darbuotojų saugumą imasi visų legalių ir teisėtų priemonių: rakina ligoninės duris, užveria langus, išprašo įtartinus asmenis iš ligoninės patalpų ar teritorijos.
Bet gydymo įstaiga nėra kalėjimas, todėl mes negalime ir niekada nepasitelksime itin griežtų, net ligoninės veiklą trikdančių apsaugos priemonių. Jei nakčiai užrakintume visas duris, tai kaip tada į ligoninę pateks asmuo, kuriam reikalinga skubi medicininė pagalba arba atsitikus ekstremalioms aplinkybėms, kaip užtikrintume skubią pacientų evakuaciją? Todėl ligoninėje besigydančių bei juos lankančių asmenų visada prašome būti sąmoningais piliečiais, elgtis deramai ir savo elgesiu netrikdyti aplinkinių.“

Personalas užtikrina lankymo tvarką

Lietuvos Respublikos sveikatos priežiūros įstaigų įstatyme yra nustatytos sveikatos priežiūros įstaigų pareigos – pavyzdžiui, užtikrinti būtinąją medicinos pagalbą, teikti tik tas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurios nurodytos įstaigai išduotoje licencijoje, pildyti ir saugoti pacientų ligos istorijas, ambulatorines korteles bei teikti informaciją apie pacientą valstybės institucijoms ir kitoms įstaigoms Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka, užtikrinti lygias pacientų teises į teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, atlyginti teikiant paslaugas paciento sveikatai padarytą žalą ir kt.

Taip pat šiuo įstatymu nustatyta pareiga sveikatos priežiūros įstaigai turėti vidaus tvarkos taisykles, kuriose, turi būti nustatyta ir pacientų lankymo tvarka. Tad atsakingas įstaigos personalas, atsižvelgdamas į vidaus darbo taisyklėse numatytą tvarką, turėtų užtikrinti, kad pacientus lankantys asmenys gydymo įstaigą paliktų laiku ir pacientų ramybės laikas nebūtų trikdomas.

Taip pat, Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme yra nustatytos paciento pareigos. Pacientas privalo pasirašytinai susipažinti su jam pateiktomis sveikatos priežiūros įstaigos vidaus tvarkos taisyklėmis, kitais sveikatos priežiūros įstaigos nustatytais dokumentais ir vykdyti juose nurodytas pareigas. Taip pat pacientas privalo pagarbiai ir deramai elgtis su visais sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojais ir kitais pacientais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)