Šiemet Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete meningokokinės infekcijos vakcinos įsigijimui buvo skirta 2,6 mln. eurų. Už šias lėšas Valstybinė ligonių kasa (VLK) įsigijo 45 tūkstančius vakcinos „Bexsero“ (gamintojas – GlaxoSmithKline) dozių.

Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose vaikai nemokamai pradėti skiepyti nuo šių metų liepos 1 dienos.

VLK informacinės sistemos SVEIDRA preliminariais duomenimis, liepos mėnesį buvo sunaudotos 194 šios vakcinos dozės (tikslesni duomenys už liepos mėn. bus gauti po rugpjūčio 10 dienos, kai įstaigos pateiks ataskaitas apie suteiktas paslaugas).

Vakcina nuo meningokokinės infekcijos nemokamai skiepijami patys mažiausi, 2 mėnesių sulaukę kūdikiai, tai yra gimusieji ne anksčiau nei 2018 m. gegužės 1 dieną.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2017 metais Lietuvoje gimė 28 696 kūdikiai. Tarkime, per mėnesį vidutiniškai Lietuvoje gimsta apie 2391 vaikas. Vadinasi, nuo gegužės iki liepos pabaigos galėjo gimti apie 7173 vaikai. Iš jų nuo liepos 1 dienos 194 jau paskiepyti.

„Tikimasi, kad rudeniop didės paskiepytų vaikų kiekis. Tai preliminarus paskiepytų vaikučių skaičius ir, kai ligonių kasos gaus patikslintus gydymo įstaigų duomenis, pamatysime realią situaciją. Kita vertus, šiuo metu vasara, tėveliai atostogauja ir apsilankymus gydymo įstaigose, tikėtina, atidėlioja“, – DELFI komentavo VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Pilną skiepijimo schemą sudaro trys vakcinos dozės, tai reiškia, kad mažyliai turi būti skiepijami tris kartus ir tėveliams už tai mokėti nereikia. Pirmąją vakcinos dozę gauna 2 mėn. kūdikiai, antrąją – 4 mėn., o trečiąją – 12-15 mėn. Norint paskiepyti savo vaikus minėta vakcina, tėveliai su vaikučiais kviečiami kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šių metų gegužę dalis vakcinos – 20 tūkstančių dozių – buvo pristatyta į Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vakcinų sandėlį. Vakcinas, kuriomis nuo liepos 1 d. buvo pradėti skiepyti vaikai, iš ULAC sandėlio turėjo pasiimti pačios gydymo įstaigos. VLK duomenimis, per šių metų birželį gydymo įstaigos iš šio sandėlio paėmė beveik 6000 vakcinos dozių. Visos pageidavusios įstaigos šios vakcinos yra gavusios. Tikslesnę informaciją apie sveikatos priežiūros įstaigoms išduotą vakcinos dozių skaičių galėtų pateikti ULAC.

Skiepyti nuo meningokokinės infekcijos vaikus galėtų daugiau kaip 500 gydymo įstaigų. VLK duomenimis, 51 iš jų šių metų liepą vaikus jau skiepijo valstybės lėšomis kompensuojama meningokokinės infekcijos vakcina.

VLK atkreipia dėmesį, kad Lietuva – viena pirmųjų šalių Europoje, pradėjusi skiepyti vaikus nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Iki šiol šie skiepai buvo įtraukti tik į Airijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos skiepijimų kalendorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)